Sinterklaas en de hartjes piet

Gepubliceerd op 15 nov 2015 door Danny

“Sinterklaas, ik wil even met u spreken over hulppiet Pedro. Die doet zo raar de laatste tijd! Hij doet zijn werk goed hoor, maar normaal gesproken is het een beetje verlegen pietje maar de laatste tijd is hij alleen maar vrolijk!. Hij danst en springt en zingt de hele dag en dat gaat ten koste van zijn werk!” De hoofdpiet schudde even zijn hoofd na zijn verhaal. Er gebeurde de laatste tijd zoveel geks met Pedro!

“Hmm, dat is inderdaad vreemd!” zei Sinterklaas op rustige toon. “Zo kennen we Pedro inderdaad niet. Enig idee wat er aan de hand kan zijn?”

Voordat hoofdpiet kon antwoorden werd onverwacht de deur opengegooid en renden twee pieten naar binnen. “Sinterklaas, ik weet niet wat er met Pedro is, maar hij doet zo gek!” stamelde Piet de Kok. “Hij vraagt of ik pepernoten wil bakken in de vorm van een hartje!”

Ook piet de Kleer, had hetzelfde verhaal: “Ja Sinterklaas, Pedro heeft aan mij gevraagd of ik een pak in de vorm van een hart wil maken voor hem, gek he?”

Sinterklaas stond langzaam op achter zijn bureau en keek eens vragend rond. “Dit begint wel erg vreemd te worden allemaal. Pedro doet heel vreemd. Heb jij enig idee wat er mis kan zijn hoofdpiet?”

Maar hoofdpiet gaf geen antwoord. Die keek met een verbaasde blik naar het grote scherm aan de muur waarop de hele fabriek te zien was. “Kijk Sinterklaas, daar is Pedro, en wat die aan het doen is!” Allemaal keken ze nu naar het scherm waar ze veel drukte om een springende en dansende figuur zagen. Pedro was aan het dansen en zingen, dat was duidelijk, en veel pieten om hem hen deden vrolijk mee. Het werd opeens een vrolijke en dolle boel in de fabriek.

“Falderie, faldera, ik ben Pedro ja ja!” zong Pedro met vaste stem terwijl hij op een lopende band sprong. Daar maakte hij tussen de pakjes door de ene salto na de andere terwijl alle pieten meeliepen, klapten en juichten. Aan het eind van de band stond Pedro stil. “Falderie..”

Maar hij stopte met zingen toen hij boven zich een grote ijzeren lamp zag hangen waar hij gretig naar keek. Alle pieten zagen de lamp ook hangen, en ook Sinterklaas en de pieten rond het scherm zagen de lamp. “O, nee!” zei hoofdpiet vol schrik, “Hij gaat toch niet springen? Dat houdt die lamp niet! Sinterklaas zeg er wat van, dat gaat niet goed!”

Maar Sinterklaas kon niet roepen, en de pieten ook niet. Iedereen keek nieuwsgierig toe hoe Pedro door de knieën boog en krachtig omhoog veerde. Hij hing! Luid gejuich steeg op uit de fabriek toen nóg meer pieten kwamen kijken wat er aan de hand was. “Falderie faldera, ik ben Pedro ja,

ja!” zong Pedro lachend, hangend en balancerend aan de lamp.

 

Zal dit goed gaan, blijft Pedro wel hangen? En waarom doet Pedro zo gek eigenlijk?

Volgende week deel 2 van dit spannende verhaal!

 

Sinterklaas en de hartjes piet. (2)

 

Sinterklaas keek op het grote tv scherm en zag hoe iedereen meezong en meedanste met de gekke en drukke Pedro. Maar Pedro werd overmoedig! Hij hing nu nog maar met aan één hand aan de lamp en zwaaide nog harder heen en weer. “Dat kan niet goed gaan piet, dat houd hij niet vol!” zei Sinterklaas bezorgd. En juist op dat moment liet Pedro los! Met een fraaie boog verdween hij in een grote pot die net gevuld was met witte chocolade! Direct was het stil in de fabriek, totdat er twee witte handen de rand beetpakten en het hoofd van Pedro naar boven kwam, helemaal onder de witte chocolade. “Pfrt, ik, bah, het tis allemaal ssjokola, bah!”

Het was echt een prachtig gezicht, een zwarte Piet die helemaal wit uit de pot kwam, en alle pieten barsten in een lachbui uit. Rollend over de grond riepen ze: “We hebben een witte piet, we hebben een witte piet, ha ha!”

Ook in het kantoor van Sinterklaas werd hard gelachen om de gekkigheid van Pedro. Sinterklaas had tranen in zijn ogen, was zelfs zijn mijter verloren en zat nu blootshoofds achter zijn bureau. “Laat die piet ophouden met dat drukke gedoe, hoofdpiet, er wordt op deze manier niet meer gewerkt en we hebben het nog druk zat. Stuur Pedro maar naar mijn kantoor als hij schoon is!”

 

Niet veel later zaten Sinterklaas en Pedro samen in het grote kantoor, allebei met een kop warme chocolademelk voor zich. “Vertel eens, Pedro, waarom doe jij toch zo druk en raar de laatste tijd? Je ziet dat het goed mis kan gaan met dat gekke gedoe!”

Maar voordat Pedro kon antwoorden werd er zachtjes op de grote deur geklopt. “Kom maar binnen hoor!” zei Sinterklaas met lieve stem.

Krakend ging de deur open. Pedro’s mond viel open van verbazing toen er een piet naar binnen kwam met een baby op haar arm.

“Kom verder Petra, dit is Pedro en hij is nog nat achter zijn oren. Hij heeft net een bad genomen in witte chocolade!”

“Ik heb het gezien, Sinterklaas, dat was wel een heel grappig gezicht hoor!” zei ze met een glimlach terwijl ze baby Patty op een stoel legde. Liefdevol gaf ze Pedro een zoen op zijn voorhoofd. “Gekke jongen! Wie neemt er nou een chocoladebad!”

Maar Pedro kon niks meer zeggen. Met grote ogen keek hij de mooie Petra aan. “Ki he, cha, rekken, ochoc ehh..!” stamelde hij.

Van de lach schoot Sinterklaas van zijn stoel af .”Ha, ha, prfttt, je praat achterstevoren Piet, wat is er toch aan de hand met je?”

Maar ineens wist Sinterklaas het! Zuchtend ging Sinterklaas weer in zijn stoel zitten en keek naar de twee pieten die nu vlak naast elkaar zaten en elkaar diep in de ogen keken. “Ollah, Atrep, ki neb Odrep” zei Pedro. Sinterklaas wist genoeg. Pedro praatte en deed helemaal ondersteboven. En Sinterklaas wist wel hoe dat kwam!

 

Weten jullie het ook waarom Pedro ze gek doet?

Lees het volgende week in het laatste deel!

 

Sinterklaas en de hartjes piet. (3)

 

Pedro was verliefd, dat was duidelijk!

Met een glimlach zag Sinterklaas hoe Pedro in de fabriekshal allerlei malle fratsen uithaalde, springend en dansend tussen de pakjes door. Sinterklaas schudde lachend zijn hoofd en keek bezorgd in zijn agenda. Eigenlijk was er niet veel tijd om gek te doen, zaterdag was de intocht en er moest nog een hoop gebeuren. Zuchten stond hij op en trok zijn pak uit waarna hij zijn blauwe werkoverall aantrok. “Ik ga maar helpen met inpakken anders komt het nooit klaar!”

Maar ook Pedro zat niet stil. Hij had bij Piet de Kleermaker een nieuw pak besteld en keek met grote ogen in de spiegel. “Githcarp teip, eh, ik bedoel prachtig piet! Wat een mooi pak heb je gemaakt, hoe krijg je het voor elkaar. Die trek ik bij de intocht aan, dank je wel!”

Hij gaf de kleermaker een dikke zoen op zijn voorhoofd die van schrik achterover van zijn stoel rolde. “Eh Pedro, ik heb nog wel een idee voor je” stamelde hij vanaf de grond. “Ik ken Petra met de kleine Patty ook goed en ik denk dat …..!” Fluisterend ging hij verder in Pedro’s oor die met grote ogen naar het verhaal luisterde. Meteen kwam alle verliefdheid weer naar boven.

“Taw nee doeg eedi! Hij sprong op en rende in volle vaart naar de hal waar koortsachtig gewerkt werd. Even keek hij rond waar hij moest zijn totdat hij hem zag rijden. De heftruck! Met Sinterklaas achter het stuur! Nog altijd een gek gezicht, maar Sinterklaas deed dat wel vaker bij grote drukte. En ineens had Pedro een idee, een pracht idee! Maar hij moest snel zijn, anders was hij te laat!

Sinterklaas reed ondertussen met het zweet op zijn voorhoofd met de heftruck door de grote hal, grote pallets vol met pakjes klaarzettend op de stoomboot. Het schoot al lekker op, er stond nog één grote pallet klaar, de grootste met wel honderd pakjes. En dat betekende dat hij die helemaal omhoog zou tillen, tot het dak, om te laten zien dat het de laatste vracht was en ze klaar waren.

Alle pieten wisten het, en allemaal hadden ze zich verzameld rond de grote pallet om deze laatste feestelijke actie mee te maken. Juichend en dansend keken ze toe hoe Sinterklaas de dozen voorzichtig hoger en hoger tilde. Groot applaus klonk op toen de pallet bij het plafond tot stilstand kwam. Hoofdpiet keek bezorgd naar boven. De pakjes begonnen wel erg te bewegen nu. Waren ze wel goed opgestapeld?

“Stil eens!” riep hoofdpiet en hij hief zijn hand op. Toen iedereen stil was hoorden ze het ook. Het was Pedro die een liedje zong. “Falderie, faldera, ik ben Pedro ja ja!” En onverwacht kwam hij uit het midden van de pakjes gesprongen die nu aan alle kanten naar beneden vielen, bovenop de pieten en Sinterklaas. “Falderie, faldera, ik ga iets vragen aan Petra ja, ja!”=

Na de schrik barstte iedereen in keihard lachen uit. “Wat een idiote piet is die Pedro toch, maar toch wel een hele leuke!” dacht Sinterklaas. ‘Al ben ik wel heel benieuwd wat hij Petra gaat vragen!”

Einde.

Eindelijk, aan het eind van alle feestelijkheden, durfde Pedro het te vragen. De hele dag was hij al zenuwachtig geweest. Op de boot, tijdens de intocht, op het plein, maar toen Sinterklaas hem op het podium riep moest hij wel. “Petra, wil je met me trouwen!” zei heij voorzichtig. En Petra wilde het wel, natuurlijk, want ook zij was verliefd!

En dus trouwden ze, zeiden ze allebei “Ja, ik wil!” tegen de burgemeester en was het extra groot feest op het plein!

IMG_1471

Door: Ruud Kooistra


Columns

Begin van deze maand werd vitamine D op de Nationale Gezondheidsbeurs verkozen tot Supplement van het Jaar, betekent dit dat iedereen vitamine D bij moet slikken?

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden...

Krachttraining, een nuttige aanvulling bij elke sport

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat sporters aanvullend op hun eigen sportdiscipline aan krachttraining doen. Steeds meer sporters en trainers komen er a...

Column: Veilig trainen met overgewicht, hoe doe je dat?

  Fitness is het beste wapen tegen overgewicht. Door het sporten maak je namelijk meer spierweefsel aan en dat zorgt dat je stofwisseling sneller gaat...

Column: De voordelen van groepslessen

  Zelfstandig trainen is niet voor iedereen weggelegd. Ga je zelfstandig aan de slag met een trainingsprogramma dan kan het zijn dat je op den duur je...

Ik wil graag mijn eet- en leefgedrag veranderen, maar hoe?

Je zou kunnen spreken van 5 fases van gedragsverandering. De eerste fase is pre-contemplation (niet denken). In deze fase ben je je niet bewust van een bep...

Column: Fabels over fitness

Overal om ons heen horen en krijgen we goedbedoelde adviezen, opmerkingen en tips over fitness. Soms zijn het alleen zoveel verschillende dat je door de bo...

Column: Suiker of Vet, wat is slechter voor je gezondheid?

  Er was een tijd dat de consensus was dat de hoeveelheid vet in onze voeding drastisch moest worden verminderd. Maar dat ging ten koste van de smaak,...

Column: 10 redenen om te bewegen!

Moeite om in beweging te komen of te blijven? Wij geven je tien zeer belangrijke motivaties waarom voldoende beweging toch oh-zo-belangrijk is. 1.Bewegen v...

“Honger heb je, maar hoort erbij als je er goed uit wilt zien in bikini”

Zomaar een zin uit een populair dieetboek. En als je dit leest vraag je jezelf af of we dan echt niet leren van al die jaren van -crash-diëten die uiteind...

Column: Sporten en kankerpreventie, is er een verband?

Overtuigend bewijs geeft aan dat sporten/bewegen een belangrijk onderdeel is van kankerpreventie en genezing. Het vermindert het risico op het ontwikkelen ...

Column: Van sporten word je gelukkiger

Van sporten word je gelukkiger en wij kunnen je uitleggen waarom! Dat sporten vele fysieke voordelen biedt weten de meeste mensen wel, maar dat sporten ook...

Column: Sporten en jouw gezondheid

Intensieve vormen van bewegen helpen om fit te worden en te blijven. De conditie van hart en longen gaan erdoor vooruit. Dat houdt in dat we in staat zijn ...

Valse argumentatie en Roken

Ken je het gegeven “valse argumentatie? Misschien herken je het niet meteen, maar je hebt het vast wel eens gebruikt. Een veelgehoorde is: “Rok...

Het (ogenschijnlijk) ware verhaal achter de Bodegraafse Muziektent

Het centrum van Bodegraven is de laatste tijd flink onderdeel van discussie. Hoe krijgen we het gezelliger, wat kan er weg, wat missen we. Via het Centrum ...

Column: Wat is het ‘afterburn effect’ en hoe creëer je het?

Misschien heb je mensen wel eens horen praten over de ‘afterburn’ na een training, maar bestaat dit nou eigenlijk wel echt en hoe werkt het dan...

Blog: In mei leggen alle vogels een ei

  Voor Bodegraven geldt dit voor de ondernemers en diverse commissies klaarblijkelijk ook. Iedereen wil zijn eigen ei leggen, op zijn eigen gekozen mo...

Column: Moet je juist kort of juist lang trainen om snel af te vallen?

  Dit is een veelgestelde vraag binnen de fitness. Om hier goed antwoord op te geven willen we even een paar dingen ophelderen. We kennen het allemaal...

Wat is een gezonde leefstijl?

Regelmaat in je leefpatroon Voor je lichaam is het belangrijk dat er een duidelijke regelmaat in je leefpatroon zit. Eet daarom op vaste tijden en houd je ...

Krachttraining voor kinderen; is het veilig?

Sporten zoals voetbal, judo of turnen worden voor kinderen beschouwd als de normaalste zaak van de wereld, maar krachtsport wordt gezien als een grijs gebi...

Column: Wat is nou eigenlijk “Goede voeding”?

Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor je lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en voldoende vocht...

Op weg naar een gezellig Paasweekend

Ik heb net de gecombineerde boodschappen bij Aldi en AH in de auto staan als ik weg wil draaien van de parkeerplaats. De relatieve rust van een half uur ee...

Stront aan de knikker

Aan de rand van industrieterrein Groote Wetering, daar waar de Boerderijweg begint, ligt een groot water waar menig recreant graag vertoeft.  Door de mooi...

Personal training een luxe?

In Amerika is het trainen met een Personal Trainer al jaren een heel gebruikelijke situatie. Maar ook in Nederland en bij ons in de sportschool zie je stee...

Afvallen; is er een quick fix?

Op het moment dat je een (crash-)dieet gaat volgen is dat 9 van de 10 keer een dieet waarbij er drastisch gesneden wordt in de calorieën. Want dat is logi...

Valentijnsdag: de dag van de liefde of pure commercie?

Valentijnsdag: de dag van de liefde of pure commercie? Op 14 februari is het Valentijnsdag. De dag waarop je anoniem iemand de liefde kunt verklaren. Met e...

Column: Hardlopen

Het is weer januari en dat betekent dat het aantal hardlopers weer net wat hoger ligt dan normaal. Veel mensen gaan beginnen met hardlopen of pakken het ha...

Column: In de ban van BAS

Bewust Afval Scheiden (BAS). Ik kan er niet langer omheen. Want ik blijk een vrek te zijn. Ik betaal liever niet voor mijn afval-inworp als ‘ondergrondse...

Column: Ik tel mijn calorieën en eet geen vet, want ik wil niet dik worden

Prima om je calorieën te tellen maar let op: een colorie (eenheid voor energie) is geen calorie. Daarmee wil ik zeggen; niet alle calorieën zijn hetz...

Column: Krachttraining

Bij krachttraining denken mensen vaak gelijk aan zware gewichten en grote spierballen, maar het is zo veel meer dan dat. Krachttraining is er in verschille...

Column: Onbetaalbaar

Als je de liefde, warmte, saamhorigheid, het lachen en huilen van het Dickens Festijn moet uitdrukken in geld kom je al gauw uit op onbetaalbaar. Dat onbet...

Column: Word ik dik van brood?

Een veelgestelde vraag die zeer actueel is. Zoals voor alle voeding geldt; wanneer je teveel eet en je lichaam deze energie niet verbruikt kan je gewicht t...

Column: Er is er een jarig

Vandaag is Sinterklaas jarig. Traditioneel vieren we dat een dag eerder, op pakjesavond, maar vandaag viert de goedheiligman, in besloten zwarte pietenkrin...

Gedicht: Een steen op zwaar water

Een steen op zwaar water   Als er stenen blijven drijven op het stille koude water, staat de wereld even stil, komen de zorgen later. Windstil, niets ...

Column: Hoe gezond is Bodegraven?

Wekelijks krijgen wij zeker een aantal keer de vraag hoe vaak mensen nu eigenlijk moeten bewegen en trainen. Hoeveel minuten besteed je nu per week aan con...

Column: Blauwe bak

Het is papier ophaaldag en dus zie je op zaterdagochtend in alle vroegte veel blauwe bakken langs de kant van de weg neergezet worden. Blauwe bak is eigenl...

Sinterklaas en de hartjes piet

“Sinterklaas, ik wil even met u spreken over hulppiet Pedro. Die doet zo raar de laatste tijd! Hij doet zijn werk goed hoor, maar normaal gesproken is he...

Column: Hoe gezond is Bodegraven?

Bodegraven – Gezondheid is momenteel een hot item en daar zijn wij maar wat blij mee, omdat wij het belang ervan niet vaak genoeg kunnen benadrukken. Wij...

Drollig

Het was weer een “laat maar vallen drol” op het fietspad door het Limespark. Een drol die onder het lopen uit de kont van het paard valt en all...

Sinterklaas en de hartjes piet. (2)

Sinterklaas keek op het grote tv scherm en zag hoe iedereen meezong en meedanste met de gekke en drukke Pedro. Maar Pedro werd overmoedig! Hij hing nu nog ...

Sinterklaas en de hartjes piet.

“Sinterklaas, ik wil even met u spreken over hulppiet Pedro. Die doet zo raar de laatste tijd! Hij doet zijn werk goed hoor, maar normaal gesproken is he...

Blog: Sinterklaas

De gebeurtenissen en de ophef over Zwarte Piet nemen in Nederland nog altijd ernstige proporties aan. Zo ernstig dat Sinterklaas het tijd vond nogmaals zel...

Blog Ruud Kooistra: Limespark

“Kijk Ceasar, dit is nou het Limespark in Bodegraven, mooi hé?” “Mm, het ziet er inderdaad mooi uit, wethouder. Kijk eens, mooie vlonder...

Column: Opgelet!

Nog geen week geleden kreeg ik een brief binnen van de Gemeente Bodegraven Reeuwijk. Vanuit de Cluster Openbare Orde en Veiligheid lees ik daarin dat “Bu...

Contactloos betalen

Ben ik nou de enige die zich van tijd tot tijd, maar toch best wel vaak, afvraagt hoe het in vredesnaam mogelijk is dat de instellingen waarvan wij vinden ...

Column van Esmé Nauta: Mijn dorp

‘straten lijken te huilen..’ ‘langs me heen gaan de huizen. Het is stil achter de ruiten.’ Troosteloos Geen enkele straat in het ce...