Eerste punten voor Vriendenschaar

Deze zaterdagmiddag in Giessen, Sporthal De Jager, moest het gebeuren. Beide ploegen tot nu zonder punten. Een ding was zeker, daar zou deze middag verandering in komen. Bij De Knikker keukens ploeg was de opstelling iets gewijzigd in de hoop dat vooral beide aanvallen wat makkelijker in hun ritme zouden komen. Frank van Buren opende de score in verder zeer moeizame eerste helft. Wat werden er veel persoonlijke fouten gemaakt, terwijl dat helemaal niet nodig was. ACKC kreeg de vrije ballen en strafworpen op een presenteerblaadje aangeboden en verzaakte niet. Ondanks alle goede voornemens om vandaag er vanaf minuut 1 te staan, was de hele eerste helft van de bodegravers niet van voldoende niveau. Zeker, er zaten af en toe ook goede aanvallen tussen, alleen werd er veel te veel meegegaan in het bij vlagen fysieke spel van de tegenstander. En dat pakte voor nu even net niet goed uit.

De rust werd bereikt met een 9-6 achterstand waarvan de almkerkers er 5 cadeau hadden gekregen van Vriendenschaar. Beide ploegen gingen in de tweede helft beter korfballen. Het bleef een wedstrijd met veel getrek en geduw, maar Vriendenschaar wist hier nu veel beter mee om te gaan. Het eerste belangrijke wapenfeit was wel, het binnen 4 minuten rechttrekken van de achterstand, 9-9. ACKC kraakte maar liet zien over een uitstekende vechtersmentaliteit te beschikken. Het ging op een neer. Bij 10-10 wist Vriendenschaar eindelijk weer eens als eerste op voorsprong te komen. De inschatting was dat ACKC daardoor mogelijk wel wat van slag zou kunnen geraken. Een kwartier lang had Vriendenschaar het initiatief. Speelde langere aanvallen en kwam ook steeds als eerste op voorsprong. ACKC schoot in deze fase met de moed der wanhoop, zonder zich te bekommeren of de rebound wel klaar stond werd er geschoten. En raak. Dit gebeurde nadat Vriendenschaar een gaatje van 2 verschil had geslagen 15-17. Bij 18-18 in de slotfase van de wedstrijd hield Vriendenschaar het hoofd het meest koel. Goed en beheerst werd er aangevallen Emma van Wensveen scoorde droog van afstand en de ingevallen Anita Koster kreeg de alles beslissende strafworp mee die er fraai door Ron Koster werd ingegooid. De strafworp tegen in de laatste minuut tegen gaf ACKC nog een sprankje hoop. 19-20. Alleen Vriendenschaar kreeg hierdoor weer balbezit en stond dat niet meer af.

Een zwaar bevochten overwinning, die zeer welkom was voor Vriendenschaar dat ook vandaag niet haar allerbeste korfbal had laten zien, maar zeker een stuk beter dat de voorbije weken. En er was een stuk onverzettelijkheid bij de bodegravers dat ervoor zorgde dat de punten werden binnengehaald. De competitie is nog jong, 4 wedstrijden gespeeld van de 14. Het laat er zich naar aanzien dat 4 ploegen gaan strijden voor het kampioensschap en 4 voor lijfsbehoud. Er degraderen er altijd 2 uit de 2e klasse. Twee van acht, dus het zal akelig spannend blijven. Vriendenschaar zal de wedstrijden die zij kan winnen ook moeten winnen, ook tegen een van de top 4 ploegen. Want zo heel veel beter zijn deze nou ook weer niet. Zeker niet als collectief. Het collectief waar Vriendenschaar zo patent op heeft moet echter nog wel naar een hoger niveau. Daar zal de komende twee weken weer hard voor getraind worden. Volgende week i.v.m. Sinterklaasavond geen wedstrijd, daarna thuis tegen KOAG. Tot dan.

Door: Bert van Drongelen