Petitie Schoonheidssalons om vak te redden

Deze brief is ingezonden door Patricia Kroon uit Bodegraven. Schoonheidsland is nogal onrustig, omdat Minister Schippers een aantal disciplines (waaronder laser en ipl behandelingen) bij ons wil weghalen. 




Schoonheidssalon Sense of Beauty in Bodegraven is boos. Minister Edith Schippers van VWS heeft in een kamerbrief laten weten nog voor de zomer een wetsvoorstel in te dienen om ontharingen met laser- en IPL (Intense Pulsed Light)-techniek, een voorbehouden handeling te maken. Dat betekent dat deze over enige tijd nog slechts door artsen en huidtherapeuten mogen worden uitgevoerd. De Bodegraafse schoonheidsspecialiste vreest voor haar werk.

“Dat betekent dat zo’n beetje alles met een stekker verboden gaat worden voor ons”, aldus eigenaresse Patricia Kroon , al ruim 10 jaar schoonheidsspecialiste in Bodegraven. “Het wetsvoorstel stelt dat álle apparatuur op basis van licht, energie, ultrageluid en hoogfrequente stroom, straks alleen nog maar door huidtherapeuten en artsen gebruikt mag worden.” Huidtherapeuten zullen worden opgenomen in het BIG-register, met daarin alle zorgverleners.

De maatregel die de minister wil nemen gaat volgens Patricia Kroon de branche hard treffen. Zo’n negenduizend bedrijven en banen wordt het voortbestaan onzeker gemaakt. De strop zal volgens branche-organisatie Anbos in Nederland in de miljoenen lopen.

De minister komt tot dit voorstel op basis van het door haar gevraagde onderzoek van het RIVM naar verschillende vormen van laseren en de mogelijke risico’, zo stelt het ministerie. Het RIVM concludeert dat aan alle behandelingen risico’s kleven en dat de gebruiker deskundig moet zijn. Minister Schippers: “Bij ondeskundig gebruik kunnen ernstige complicaties optreden zoals het verbranden van de huid of pigmentverkleuring. Ik kies dan ook voor patiëntveiligheid en kwaliteit”.

Voor Patricia Kroon legt deze argumentatie geen gewicht in de schaal. “Het is een schijnveiligheid die de minister afgeeft met de nieuwe wet.” Het feit dat je door iemand wordt behandeld die tuchtrechtelijk aanspreekbaar is, garandeert volgens haar geen foutloze behandelingen. “Sterker nog; artsen zijn opgeleid om huidziekten te behandelen, niet om cosmetische ontharingen te verrichten.”

Bovendien zullen de artsen en therapeuten geen tijd hebben voor deze behandelingen, zo verwacht de schoonheidsspecialiste, met een salon aan de Tjalk, Sense of Beauty. “Dat betekent dat assistenten de behandelingen gaan uitvoeren.” Resultaat: een grote financiële strop voor de branche en wachtlijsten in de zorg, dus stijgende kosten, zo voorziet Patricia Kroon .

Als oplossing stelt Schippers voor dat alle schoonheidsspecialisten een deeltijdopleiding huidtherapie gaan volgen. Patricia Kroon: “Klein detail: deze opleiding bestaat niet!” Mocht deze opleiding er in de toekomst komen, dan kunnen de slechts twee hogescholen die de opleiding huidtherapie aanbieden, de stroom schoonheidsspecialisten niet aan. Er moeten dan zeker drie- tot vijfduizend schoonheidsspecialisten omgeschoold gaan worden.

Patricia Kroon heeft de moed nog niet opgegeven: “Wij zitten natuurlijk niet stil. Onze brancheorganisatie Anbos is er druk mee bezig en overal in het land zijn schoonheidsspecialisten bezig actie te voeren tegen het absurde plan van minister Schippers. Dit doen we onder meer door handtekeningen te verzamelen onder een petitie. Wij willen jullie, door aandacht in de media, vragen de bewoners van Bodegraven op te roepen onze petitie te tekenen. In het belang van de schoonheidsspecialist en in het belang van goede en betaalbare zorg!”

www.iplenlaser.petities.nl

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie