Het (ogenschijnlijk) ware verhaal achter de Bodegraafse Muziektent

Het centrum van Bodegraven is de laatste tijd flink onderdeel van discussie. Hoe krijgen we het gezelliger, wat kan er weg, wat missen we. Via het Centrum visie Festival en diverse workshops kan een ieder zijn idee overal kwijt. Over auto’s bij de kerk, de markt bij de kerk, parkeren op het Raadhuisplein en veel meer.




Punt van discussie is zeker de muziektent op het Raadhuisplein.Vanaf het moment van plaatsing en oplevering in 2012 is de muziektent op het Raadhuisplein al het  onderwerp van gesprek. Niet zo gek natuurlijk als er een muziektent is beloofd maar er iets is neergezet wat nog het meest op een bushalte lijkt.

Waarom houdt dit bouwwerk, officieel het muziekpaviljoen genoemd, de Bodegraafse gemoederen al zo lang bezig? Waarom is deze muziektent in al die jaren nooit een echte muziektent en nooit die ontmoetingsplek voor de Bodegraafse burger geworden, of zelfs niet de officiële trouwlocatie zoals oud- burgemeester Lokker onder meer voor ogen had? Een belangrijke reden is natuurlijk dat men bij het ontwerp het belangrijkste vergeten is, de muziek! Als je een muziektent wilt neerzetten is het namelijk van belang dat er muzikanten komen, dat er muziek gemaakt wordt of kan worden. De grootste misser hierbij is wellicht nog wel dat bij het ontwerpen en realiseren van de muziektent niemand met verstand van muziek erbij is betrokken. Met als gevolg dat er alleen maar naar een ontwerp is gekeken wat het beste bij het Raadhuisplein en het gemeentehuis past. Hoe dat komt?

Om uit te leggen hoe deze muziektent er is gekomen gaan we terug naar het jaar 2010.

Toenmalig burgemeester Lokker hoorde destijds met regelmaat dat de inwoners van Bodegraven het Raadhuisplein kaal en saai vonden. Ook was er regelmatig vraag naar een muziektent, en op basis daarvan is er toen een ontwerp wedstrijd uitgeschreven. “Ontwerp een muziektent op het Raadhuisplein!”

Het leverde vier inzendingen op die door een deskundige jury zijn beoordeeld waarna architectenbureau Ben kraan uit Bodegraven als winnaar uit de bus kwam.

Tot zover niets aan de hand zou je zeggen. Totdat je de namen van de jury leest: Burgemeester Lokker (voorzitter), Gert Jan Rodenburg (namens de raad) en de heer Shyam Khandekar, (architect en ontwerper van het Raadhuisplein). Een opvallend rijtje, want waar Lokker de bevolking van Bodegraven wel wil laten genieten van een muziektent slaat hij bij de jury de bevolking over. Geen BOV vertegenwoordiger, geen burger, geen ondernemer, geen muziekkenner of muzikant die mee mag jureren. Jurylid Shyam Khandekar, architect van het Raadhuisplein roept misschien wel de vraagtekens op. Zijn belang is vooral dat het ontwerp goed moet matchen met het gemeentehuis en het Raadhuisplein en alles goed lezend en overdenkend krijg je toch echt het idee dat het laatste het belangrijkste was. En niet de eventuele muziek of functionaliteit van het geheel.

Al deze commentaren zijn overigens terug te vinden op het internet, evenals twee van de vier ingezonden ontwerpen. De eerste is dus de muziektent zoals hij er nu staat, ontworpen door Studio Kraan uit Bodegraven (foto1), de andere is de fotoimpressie van het ontwerp van de muziektent,  ontworpen door RDG Ontwerp en Advies uit Bodegraven. (foto 2). De andere twee ontwerpen zijn niet te vinden. Mooi om eens te zien welk ontwerp de eindstreep niet haalde.

Op basis van een winnend prijsvraag-ontwerp heeft Ben Kraan Architecten dit muziekpaviljoen op de Markt voor het stadhuis dus gerealiseerd. En wat zegt architect Kraan: “Omdat een dergelijk bouwwerk vaak niet in gebruik is vinden wij dat het ook een beetje een sculptuur moet zijn,  luchtig en passend bij het moderne karakter van de markt en het gemeentehuis”

Wederom geen woord over hoe het gebruikt kan worden, het moet enkel en alleen maar passen in de omgeving..

We halen de woorden van de heer Lokker uit 2010 er nog eens bij: “Het kunstzinnige ontwerp van de muziektent zal het Raadhuisplein compleet maken. De muziektent kan behalve voor optredens, ook gebruikt worden om elkaar te ontmoeten, speciale gasten – zoals Sinterklaas – te ontvangen en kan in de zomer zelfs gebruikt worden als trouwlocatie”

Zaterdag 3 november 2012 werd het nieuwe muziekpaviljoen op het raadhuisplein, zoals het vanaf toen officieel heet, in gebruik genomen. Dit lezen we in het nieuwsbericht:”

Het project -gebouwd door Veergeer bouw uit Reeuwijk en gefinancierd door het bedrijfsleven en de Gemeente Bodegraven-Reeuwijk, is een voorziening waar alle inwoners van het dorp plezier aan gaan beleven. Het podium is multi-inzetbaar voor verenigingen, maar bedrijven die het muziekpaviljoen hebben gesponsord mogen er uiteraard ook gebruik van maken. Als trouwlocatie zou het muziekpaviljoen overigens ook uitermate geschikt zijn”

Wederom geen woord over muziek of muzikanten. Inmiddels zijn we al 4 jaar verder. Het ontwerp wordt nog altijd liefkozend een bushalte genoemd. Muzikanten zie je er niet of nauwelijks, een trouwlocatie en een ontmoetingsplek is het niet geworden. Ook Sinterklaas heeft zich er ook nooit laten zien en zelfs zwarte piet heeft er zijn kunsten niet vertoond.

Inmiddels schijnen er wel plannen te zijn om toch te gaan proberen van het gebouw een muziektent te maken.

Kunnen we na al die jaren nu spreken van een mislukking, ondanks dat het kunstwerk volgens enkelen mooi matcht met de omgeving? Is de conclusie gerechtvaardigd dat de muziektent er staat omdat vooral de architect een belangrijke inbreng had? Dat is te zwart-wit, volgens kenners tijdens een discussie op het Centrum-visie Festival de afgelopen dagen. Waarna tot drie maal toe werd volgehouden dat deze muziektent nou eenmaal het beste in de omgeving paste. “En ja, als het wordt gebruikt als opslagplaats voor attributen kan het ook niet als muziektent gebruikt worden natuurlijk” aldus diezelfde kenner. Opvallend detail tijdens het Centrum Visie festival was wel dat er grote tenten rond de muziektent neer waren gezet. In de witte tenten was het druk, de muziektent was niet in gebruik en oogde vooral leeg…(foto3)

Dat het bouwwerk in het algemeen door de Bodegraafse burger niet wordt gewaardeerd lijkt inmiddels ook duidelijk. Om over de toeristen maar te zwijgen. Die staan soms met klapperende oren als ze horen dat dit optrekje de Bodegraafse muziektent is.

Treffend voorbeeld hiervan is misschien nog wel deze anekdote. Toen twee jaar geleden een Engels muziekgezelschap, echte kenners van sfeer en tradities, op het Raadhuisplein een overigens prachtig concert gaf, gingen zij niet ín de tent zitten maar ervoor. Op de mededeling dat er een officiële muziektent stond antwoordde de dirigent met een sarcastische blik: “Ik weet het. Daarom gaan we er ook vóór zitten!”

Door: Ruud Kooistra

tent2

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie