Wethouder Kromwijk bezoekt scholen op Dag van de Leerplicht

Op donderdag 16 maart was de landelijke Dag van de Leerplicht. Deze dag werd dit jaar voor de 13e keer georganiseerd. Wethouder Martien Kromwijk bezocht de leerlingen van groep acht van basisschool de Regenboog, om het belang te benadrukken van naar school gaan en een diploma halen. Er werd gezamenlijk stilgestaan bij het feit dat onderwijs een voorrecht is. 




 

Malala Yousafzai als voorbeeld

Tijdens zijn bezoek noemde wethouder Kromwijk de dappere Malala Yousafzai als voorbeeld. Hij vroeg de klas of zij van haar hadden gehoord. Nimca beaamde dit en vertelde het verhaal van Malala. Malala won in 2014 de Nobelprijs voor de Vrede, omdat zij wereldwijd aandacht vraagt voor het recht van alle kinderen op onderwijs.

Wethouder Kromwijk: “De strijd van Malala is belangrijk, omdat onderwijs de jeugd helpt ontwikkelen en te bouwen aan een goede toekomst.” Hoewel de jeugd van Bodegraven-Reeuwijk het goed doet op school, wil de gemeente blijvend inzetten op het terugdringen van voortijdige schooluitval.

 

De leerplichtambtenaren en de wethouder stelden enkele vragen aan Nimca. Zij is op 8-jarige leeftijd naar Nederland gekomen vanuit Somalië. Hoe is dit gegaan? Ging ze eerst naar de taalschool om Nederlands te leren? Of kon ze al een beetje Nederlands praten?

Nee, dat heeft ze echt geleerd op de Regenboog. Vooral van de omgang met de kinderen en wat extra lessen van een leraar. De klas reageerde ook heel leuk op haar komst en vinden dat zij fantastisch Nederlands spreekt.

De kinderen wilden ook nog dingen weten van de wethouder en de leerplichtambtenaren. Bijvoorbeeld: wat voor (voor)opleiding heb je nodig om leerplichtambtenaar te worden? Vind je het een leuk beroep? Wat was jullie zwaarste melding? Gaan jullie alleen of samen naar een afspraak?

De wethouder gaf aan dat je eigenlijk je hele leven moet en blijft leren.

 

Landelijk initiatief

De Dag van de Leerplicht is een landelijke georganiseerde dag. Gemeenten in heel Nederland hebben originele, leuke en leerzame acties bedacht om op deze dag aandacht te vragen voor leerplicht en het recht op onderwijs. Het thema is net als vorig jaar: maak je verhaal af …

Kinderen, jongeren, wethouders en leraren vertelden hun eigen verhaal over waarom het zo belangrijk is om een diploma te halen. Al jaren blijkt de aanpak gericht op het voorkomen van schoolverzuim en schooluitval zijn vruchten af te werpen. Door gezamenlijke inspanningen van scholen en gemeenten is het aantal schoolverlaters vorig jaar opnieuw.

Foto’s: Danny de Vries

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie