Ingezonden brief: ECB komt met een verklaring

Beste Bodegravers,




De afgelopen dagen zijn de gemoederen hoog opgelopen en zijn er berichten op social media geplaatst die ons aan het hart gaan. Zoals bij ieder geschil zijn er twee kanten aan een verhaal. Wij, als ECB, merken dat er veel onduidelijkheden en helaas ook onwaarheden de wereld in geholpen zijn. Het wordt tijd dat wij onze kant van het verhaal vertellen. Na alles wat er gezegd is op social media, is het lastig om onszelf geloofwaardig te maken. Toch willen wij aan jullie vragen om onze kant nu te lezen en zelf een oordeel te vormen over het complete plaatje.

Voor de goede orde, de ECB bestaat uit een klein team van vrijwilligers die het gehele jaar door keihard werken om een fantastisch evenement voor jong én oud neer te zetten. Dit wordt allemaal onbetaald gedaan! In dat opzicht verschillen wij niks van een stichting zoals De Zon. Waar de ECB in verschilt is dat wij als vrijwilligersorganisatie de vergunningsaanvraag doen, veiligheidsplannen opstellen, sponsoren binnenhalen en het belangrijkste: de algehele verantwoordelijkheid voor het evenement dragen. Als er iets fout gaat, zijn wij eindverantwoordelijke en worden wij als stichting hierop aangesproken. Hier valt het Willemsplein ook onder. Zelfs als dat door een andere partij wordt gepacht.

Waar nu de fout mee wordt ingegaan is dat er voor vrijwilligers en de jeugd van Bodegraven geen plek zou zijn. Dat er geen plek voor het feest zou zijn. Dit is alles behalve waar! Najaarsbeats blijft en wordt zelfs groter aangepakt dan alle jaren daarvoor is gedaan. Wij juichen het juist toe dat er zoveel vrijwilligers zich belangeloos willen inzetten voor Najaarsbeats. Wij beseffen ons maar al te goed dat het een feest is waar (jonge) Bodegravers zich thuis voelen. Dat het een feest voor en door Bodegravers is. Dit moet ook blijven bestaan. Het enige wat er veranderd is dat het door een andere organisatie wordt gepacht en artiesten via een andere partij worden geboekt. Onze lokale dj-helden krijgen nog steeds de kans om naast bekende artiesten te shinen op het podium. Als je het goed bekijkt verandert er afgezien van de organisatie, helemaal niks. Bij ons rees dan ook de vraag: gaat het nu om dat Najaarsbeats wordt georganiseerd of gaat het om dat De Zon het evenement organiseert? De jaren daarvoor werd het door verschillende horecaondernemingen gedaan en was er geen probleem. Waarom nu dan wel? Najaarsbeats wordt nog steeds georganiseerd en alle vrijwilligers zijn nog steeds even welkom. Het wordt alleen niet meer in naam van De Zon georganiseerd.

De prijzen van de pleinen zijn alles behalve goedkoop. Om jullie een klein inzicht te geven in het kostenplaatje: de investering in het Willemsplein bedraagt tussen de 12.000 en 18.000 euro. Dan staat er verder nog helemaal niks. De kans dat een andere branche dan de horeca dit kan en vooral wíl betalen is nihil. De reden waarom de ECB heeft besloten het in eigen beheer te gaan verpachten is, omdat het tot twee keer toe bijna mislukt was om dit bedrag neer te leggen. Daar merken jullie als bezoekers gelukkig niks van, maar zonder pacht is het feest illegaal en zou het door de hulpdiensten onmiddellijk stil gelegd worden. Dit proberen wij juist te voorkomen! De Zon zelf heeft geen 12.000 euro tot zijn beschikking om het plein te pachten. Er wordt geroepen dat er wel weer winst gemaakt zal moeten worden. Voor alle duidelijkheid, bij slecht weer draait de horeca verlies! De ECB zelf verdient er niks aan, aangezien wij een stichting zijn.

De ECB bestaat niet uit “oude mannen” die zogenaamd op iedereen neerkijken en wordt nu afgeschilderd als maffia die een evenement inpikt. Dit raakt ons als organisatie. Er zijn ook jonge mensen bij de stichting betrokken die net zoveel met Najaarsbeats hebben als jullie. Die proberen om een brug te slaan tussen jong en oud en er een feest voor iedereen van te maken. Denk liever met ons mee over hoe wij Najaarsbeats de komende jaren kunnen gaan invullen in plaats van met een vinger naar een ander te wijzen via social media zonder het hele verhaal te kennen.

Realiseer je dat zonder de eindeloze inzet van deze vrijwilligers er geen Najaarsmarkt zou zijn geweest. Dat zonder de ECB, wij als Bodegravers niet keihard kunnen hakken op het Willemsplein of uit volle borst mee kunnen zingen op het Raadhuisplein.

Bestuur Evenementen Commissie Bodegraven

Nynke Blom

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie