Parkeren hot issue tijdens bijeenkomst centrumvisie

In een bomvolle trouwzaal kwamen dinsdagavond zo’n honderd inwoners van het centrum bijeen om met wethouder Dirk Jan Knol in gesprek te gaan over de centrumvisie. De visie is in december vastgesteld door de gemeenteraad en heeft als doel het centrum te verbeteren. Onder bewoners in het centrum heeft de visie tot veel protesten geleid. Vooral het autovrij maken van de Oude Markt voor terrassen was reden tot verzet. Omwonenden vrezen parkeerproblemen en verwijten de gemeente van het niet hebben van een visie. Ook de vierde Rijnbrug en terrassen op de Oude Markt waren onderwerp van gesprek.




Volgens de inwoners is het parkeerprobleem in het centrum nu al groter dan de gemeente denkt: tijdens trouwerijen en begrafenissen, wanneer de Dorpskerk wordt gebruikt, is er geen parkeerplaats te vinden en ook op andere momenten is de parkeerdruk hoog. Als de Oude Markt autovrij wordt gemaakt, hoe wordt dan het parkeren opgelost, was de grote vraag. Volgens wethouder Knol worden parkeerplaatsen anders ingericht. ,,Het uitgangspunt is dat we parkeerplaatsen weghalen, maar ook weer creëren”. Een antwoord dat op weinig sympathie van de bezoekers kon rekenen.

Een bewoner verweet de gemeente van het niet hebben van een visie. ,,Ik mis in het verhaal wat de gemeente gaat doen om meer parkeerplaatsen te creëren. Je kan niet zomaar 90 auto’s weghalen, zonder extra parkeervoorzieningen. Het plan rammelt aan alle kanten. Bewoners betalen de tol”. Wethouder Knol gaf aan dat als bezoekers langer in het centrum blijven, dat goed is voor ondernemers. Bezoekers geven meer uit en het centrum wordt aantrekkelijker. ,,Meer horeca betekent nóg meer auto’s”, liet een bewoner weten.

Parkeeronderzoek volgende week

Om inzicht te krijgen in het parkeergedrag en de parkeerdruk, start Royal Haskoning volgende week in opdracht van de gemeente een parkeeronderzoek. Onder meer via kentekenregistratie en het tellen van auto’s op dinsdag, vrijdag en zaterdag moet duidelijk worden hoe het parkeergedrag en de bezetting zijn. Het verkeersdeskundig bureau komt in mei met een advies over parkeren. Overigens is in 2009 ook al onderzoek gedaan naar de hoeveelheid auto’s en parkeerplaatsen in het centrum. Knol gaf aan dat er diverse ideeën zijn om het parkeerprobleem op te lossen. ,,We wachten nu eerst de resultaten van het parkeeronderzoek af, daarna kunnen we een totaalplan maken.”

Terrassen

In de centrumvisie staat beschreven dat de Oude Markt autovrij moeten worden gemaakt om plaats te maken voor terrassen. Het idee achter het autovrij maken van de Oude Markt is dat het kerkplein aantrekkelijker wordt voor recreatie. ,,Er wordt gezegd dat wij ondernemers hier terrassen willen, maar dat hebben wij nooit gezegd. Wij zijn nooit benaderd met de vraag of wij een terras willen op het plein. Ik baal ervan dat de gemeente hier niet met ons in overleg is gegaan”, aldus Jorn Jelluma van In ’t Bonte Varken. Bewoners vrezen voor overlast door de terrassen. ,,Vier à vijf terrassen is dus veel feest op het plein. Hier staan oude woningen die daar niet op zijn berekend. Wat gaat de gemeente qua aanpassingen doen aan de woningen”, vroeg een van de aanwezigen zich af.

Vierde Rijnbrug

Ook de vierde Rijnbrug die een rondje centrum mogelijk maakt, leverde kritiek op. ,,Als die boten straks liggen te wachten, zit ik in de dampen en is buiten zitten er niet meer bij”, vertelde een aanwonende. Naar de noodzaak van de brug wordt onderzoek gedaan.

Stuurgroep

Een ander punt van kritiek was de informatievoorziening over de plannen. ,,Waarom hebben we geen uitnodiging ontvangen toen de centrumvisie klaar was en er plannen voor het plein waren?” vroeg een bewoner zich af. In de toekomst worden bewoners op de hoogte gehouden via nieuwsbrieven. Daar konden zij hun e-mailadres voor achterlaten. Ook kunnen zij terecht bij het wijkteam Noord en een nieuwe stuurgroep. Die stuurgroep bestaat uit Dirk-Jan Knol en Andy Jansen namens de gemeente, Ko van Daalen en Renske van Dam namens de ondernemers, Mariska de Vries (horeca), centrummanager Jeroen Wichers, Maurits Versteegh (dienstverlening), Margo van den Oudenrijn (vastgoed), adviseur Joop de Groot en bewoners Juan da Silva en Erna Zoomers.

Tekst: Janet de Vos en Danny de Vries

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie