Beeldhouwkunst en natuur op haar mooist

blank

Op donderdag 20 april 2017 rijdt de Evertshuis Kunstbus richting Wageningen voor een bezoek aan Museum Het Depot, Huize Hinkeloord en het bijbehorende arboretum De Dreijen. In Het Depot kunt u genieten van hedendaagse kunst. Huize Hinkeloord staat vol met schitterende torso’s van Eja Siepman van den Berg. Wandelen door de botanische tuin De Dreijen, die beide gebouwen verbindt is een belevenis. Kortom, een dag vol kunst en natuur: het beste van twee totaal verschillende werelden verenigd in één!

blank


 

Museum Het Depot te Wageningen

Beeldengalerij Het Depot in Wageningen is een museaal podium voor de hedendaagse beeldhouwkunst en stelt daarbij de ontplooiingskansen van de kunstenaar centraal: van mensen voor mensen. De collectie beelden bestaat uit torso’s – Italiaans voor stronk – en fragmenten van het menselijke lichaam. Fragmenten van de menselijke figuur in hout of steen, waarvan de torso er één is, zijn zo oud als de beeldhouwkunst zelf. De oorsprong moet men zoeken in de Italiaanse Renaissance. Eén beeld bestond al omstreeks 1430 in Rome (toen in het Palazzo Colonna, nu in het Vaticaan opgesteld): de Torso van Belvédère. Dit is een meer dan levensgrote mannentorso waarvan heel lang is gedacht dat het Hercules voorstelde. Er is geen beeld uit de Oudheid dat zó de verbeelding van kunstenaars stimuleerde als deze torso. In de Beeldengalerij Het Depot is een kopie te bewonderen van dit wereldberoemde beeld dat niet alleen het symbool werd van de beeldhouwkunst, maar van de hele toenmalige kunstwereld ‘tout court’.

 

Huize Hinkeloord

In het nieuwe gebouw worden naast de vaste collectie regelmatig werken van nieuwe kunstenaars getoond. Aan de overkant van de weg staat Huize Hinkeloord, een onderdeel van Het Depot, vol met voornamelijk schitterende torso’s van Eja Siepman van den Berg. Naast de vaste opstelling is ook de solo-expositie van Henk Spreeuwenberg te bezoeken. Naast zijn studie architectuur maakt Spreeuwenberg in eerste instantie gestileerde figuratieve beelden in een gladde en strakke stijl. Daarnaast is er een hele bijzondere mode-expositie ingericht waarbij modestudenten van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) een kostuumcollectie presenteren, met als inspiratiebron de beelden uit de tentoonstelling Modebeeld.

 

Arboretum 

Naast de vele kunstimpressies is er het uitgestrekte arboretum De Dreijen waar zeldzame bomen en planten te zien zijn. Bezoekers kunnen naar hartenlust wandelen door deze botanische tuin met mooie doorkijkjes met prachtige bomen, struiken en bloemen.

 

Praktische info:

Datum: donderdag 20 april 2017.

Vertrekpunt en -tijd: de bus vertrekt om 09.00 uur vanaf station Bodegraven.

Kosten: € 35,00 (met museumkaart betaalt u € 25,00), inclusief toegang, een rondleiding, vervoer en een kopje koffie of thee.

Tickets via www.evertshuis.nl of aan de theaterkassa van het Evertshuis telefoon 0172 – 618 484

blank

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie