Oproep om betrokken te zijn bij een breedschalige meet-actie van lokale luchtkwaliteit

Wij, de MilieuRaad Bodegraven-Reeuwijk, de gemeente en samenwerkende wijkteams hebben het thema ‘onze luchtkwaliteit’ hoog op de agenda staan. De basis vervuiling van de lucht is in onze regio, omringd door gebieden met intensief verkeer, zware industrie en ‘lage’ bodemligging al zwaar belast.




De verbreding van de A12, de recente verhoging van de maximum snelheid en de steeds drukker wordende aansluiting van de N11 leveren, naar ons idee, overschrijdingen van de normen voor luchtkwaliteit op. Normen, die overigens volgens gezaghebbende gezondheidsorganisaties, zoals GGD’s en de WHO, te hoog blijken te zijn ingesteld.
Wij, en waarschijnlijk u ook, willen meer weten over de feitelijke samenstelling van de lucht in onze woonkernen en beter op de hoogte zijn van de gezondheidseffecten van de huidige omstandigheden.

 

Meetgegevens verzamelen
De MilieuRaad organiseert binnenkort in samenwerking met de gemeente en wijkteams een bijeenkomst waarin betrokken burgers door een aantal landelijke ter zake bekende deskundigen geïnformeerd worden over de stand van zaken, de gevaren van slechte luchtkwaliteit voor de gezondheid en de mogelijke aanpak tot verbetering. Met name de schadelijke invloed van de snelwegen wordt onder de loep genomen.

Ongetwijfeld zijn er in onze gemeente inwoners, die over het onderwerp al een specifieke kennis hebben en ons met raad en daad terzijde willen staan.

Verder willen we binnen de meest kwetsbare wijken een flink aantal metingen verrichten met eenvoudige, maar wel door de overheid erkende, apparatuur. Op de bijeenkomst roepen we dan ook burgers op om gedurende een periode van enkele maanden mee te doen met het verzamelen van die meetgegevens. De apparatuur daarvoor is niet kostbaar en is zeker door de breedschalige opzet betrouwbaar.
Deze bijeenkomst is gepland op donderdag 11 mei van 20 tot circa 22 uur in het gemeentehuis.

 

Samenwerking binnen de woonkernen
De metingen van de luchtkwaliteit kunnen dus worden gedaan door bewoners; hun belang is de eigen gezondheid. De wijkteams zijn voor de MilieuRaad één van de wegen om zoveel mogelijk inwoners te informeren en te activeren. De gemeente zal de actie met veel inzet faciliteren.
Hoe we deze meetactie organiseren is nog niet in detail uitgewerkt: graag willen we de inbreng van betrokken inwoners benutten om tot een goede informatieavond op 11 mei te komen, te zorgen dat de meetactie een succes wordt en we voldoende argumenten kunnen verzamelen op de onze luchtkwaliteit blijvend te verbeteren.

Ingezonden bericht

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie