Gemeentehuis1-test-3135

Negatief zwemadvies blauwalg voor zwemlocatie Reeuwijkse Hout in Reeuwijk

Per 10 augustus 2017 geldt een waarschuwing blauwalg voor zwemlocatie Reeuwijkse Hout in Reeuwijk. Dat laat de Omgevingsdienst weten. Zwemmen in zwemwater waar blauwalg aanwezig is kan maag- en darmklachten veroorzaken, maar ook huidklachten, misselijkheid, buikpijn, diarree en hoofdpijn.

De Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) verstrekt tijdens het zwemwaterseizoen actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit van de 100 officiële zwemwaterlocaties in de provincie Zuid-Holland. Geldt voor een zwemwaterlocatie een maatregel dan wordt dit gecommuniceerd en duidelijk aangegeven op het blauwe informatiebord bij de betreffende locatie.

Wat is blauwalg?

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen of wieren. Het zijn bacteriën. Een andere naam ervoor is cyanobacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water. Als er veel voedingsstoffen in het water zitten en het warm is, kan dat een blauwalgenbloei veroorzaken.

Gezondheidsrisico’s

Voor mensen en dieren is de blauwalg schadelijk. Het kan maag- en darmklachten veroorzaken, maar ook huidklachten, misselijkheid, buikpijn, diarree, hoofdpijn, geïrriteerde ogen en leverschade. De verschijnselen van blauwalg-besmetting worden zichtbaar twaalf uur nadat er gezwommen is. De verschijnselen houden ongeveer vijf dagen aan en verdwijnen vanzelf.
 

Wat kunt u doen?

  • Ga niet zwemmen (ook uw hond niet) in groen water en bij de aanwezigheid van drijflagen.
  • Mocht u toch in contact komen met blauwalgen, ga dan zo snel mogelijk douchen om de algen van de huid te spoelen.

Heeft u vragen?

De zwemwatertelefoon 0800 9036 is dagelijks bereikbaar van 09.00 tot 16.30 uur. Via dit nummer krijgen bellers algemene en zo nodig toegespitste actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater, de veiligheidsrisico’s en mogelijke gezondheidsrisico’s. Gezondheidsklachten kunnen ook gemeld worden via dit nummer.

Als u vragen heeft over de veiligheid, zwemwaterkwaliteit en hygiëne van de officiële zwemwaterlocaties in Zuid-Holland dan kunt u die ook stellen via zwemwater@odmh.nl

Op de landelijke zwemwaterwebsite www.zwemwater.nl. staat actuele informatie over alle officiële zwemwaterlocaties in Nederland. Via een kaartje kunt u inzoomen op een locatie. Per locatie is er informatie over de voorzieningen die aanwezig zijn bij die locatie én welke maatregelen daar gelden.

 


X