cigarette-smoke-embers-ash-70088

“Tik voor de kleine horeca door sluiten rookruimtes”

Rookruimtes in de horeca zijn niet langer toegestaan. Dat heeft het hof in Den Haag vandaag bepaald. De vereniging Clean Air Nederland (CAN) spande een rechtszaak aan om de ruimtes te laten verbieden en kreeg vandaag gelijk van het gerechtshof in Den Haag. Cafés, restaurants en hotels en andere horecagelegenheden mogen geen rookruimtes meer hebben. 
Het besluit van het gerechtshof is een klap voor de horecagelegenheden die met de rookruimtes een manier hadden gevonden om rokers toch naar hun café of restaurant te trekken. Zo ook voor Chris Verkleij, eigenaar van Cafe Vrienden van de Hoeck uit Bodegraven. Sinds begin 2014 werd er een rookruimte in de kroeg gebouwd. “Ik ben niet blij met deze recente uitspraak. Het is echt een tik voor de kleine horeca. Echter moet ik wel zeggen dat je zeker merkt dat er een generatie aankomt die niet rookt. Zo heb je soms op een zaterdagavond dat de zaal vol staat en er bijna niemand in het rookhok zit.” 

Ook de eigenaren van PUHA , Mariel en Punk, zijn niet blij. Mariel is druk bezig met Valentijnsontbijtjes als ze het nieuws verneemt. “Dit komt de horeca niet ten goede. De kans dat er meer illegale kroegen komen is groot. Dit heeft ook te maken met de leeftijdsgrens en de diverse controles. Ze maken het steeds moeilijker voor ons.” 

De uitzondering is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.X