BZ&PC Dames 1 verliest met 26-2; doelstelling behaald

De Bodegraafse waterpolodames hadden vrijdagavond een zware avond in Gouda. De reserves van Eredivisionist GZC Donk waren in de 1/8 finale van de ManMeer!-Cup met 26-2 veel te sterk. Periodestanden: 4-1, 6-0, 7-1, 9-0. Toch was het voor BZ&PC een geslaagde avond en werd de doelstelling behaald. Tweedejaars coach Ton Kloosterman legt uit.




“Met het lood in onze schoenen hebben we ons vanavond naar Gouda gesleept. Deze 1/8 finale hadden we nooit moeten spelen. Niet op dit tijdstip en niet op deze dag. Een troosteloze vrijdagavond, 21.00 uur. De wedstrijd stond gepland in het weekend van 2 en 3 december. Daar hielen wij rekening mee. Omdat GZC Donk met hun dames 1-team dat weekend een andere wedstrijd had, hebben ze bij de KNZB aangevraagd om het duel te verplaatsen. Voor de duidelijkheid, wij speelden tegen GZC Donk 2. Bij GZC Donk 1 zitten schijnbaar een paar speelsters in de ploeg die ook in Dames 2 spelen. De KNZB accepteerde het verzoek en de wedstrijd mocht verzet worden. GZC Donk kwam met een voorstel voor vrijdagavond 8 december 21.00 uur. Een datum waarop wij maar liefst zes (!) vaste dames 1-speelsters moesten missen.”

“We hebben meerdere keren aangegeven die avond niet te kunnen spelen, omdat we door het missen van al die speelsters geen representatief team op de been konden brengen. De KNZB had daar geen boodschap aan en verplichtte ons te spelen. Zo werd het probleem van GZC Donk het probleem van ons. Belachelijk! Ik ben op zijn zachts gezegd zeer teleurgesteld. Op de organisatie van GZC Donk, maar nog meer op de KNZB. Ik vraag me af of de KNZB zich de impact van deze beslissing realiseert. Maar in Nieuwegein zijn ze goed in het handhaven van regels. Vooral als het hen uitkomt. Er wordt zelden gekeken naar het belang van de sporters en het belang van de sport. Als ze de regels zo precies willen hanteren, dan is dit bekertoernooi om de ManMeer!-Cup Dames ongeldig. In het competitiereglement van de KNZB staat namelijk dat het damestoernooi alleen voor Reserve Divisie, Eerste en Tweede klasse teams is. Ploegen uit de Overgangsklasse mogen niet mee doen. Maar hebben wel meegedaan.”

“Wij doen mee aan de ManMeer!-Cup. Dat is voor ons een prestigieus toernooi waar wij veel waarde aan hechten. Wij willen onze wedstrijden zo goed mogelijk spelen om zo de finale te halen, én te winnen. Bij inschrijving zijn de speeldata van het hele toernooi tot en met de finale bekend. Dan kom je niet zoals GZC Donk een paar weken van tevoren om de wedstrijd te verzetten, omdat er een aantal speelsters met hun eerste mee moet doen. Als je dan al wil verzetten, dan zoek je naar een moment waarop beide ploegen kunnen. Nu werd deze wedstrijd ons door onze strot geduwd en moesten wij maar zien hoe we een ploeg bij elkaar moesten krijgen.”

“De ManMeer!-Cup wordt al jaren gedomineerd door tweede teams uit de Reserve Eredivisie. De laatste keer dat een eerste team de beker won, was in het seizoen 2005-2006, toen door De Robben. Van de acht ploegen die zich inmiddels voor de kwartfinales geplaatst hebben, zijn er zes uit die Reserve Divisie. De opzet van dit bekertoernooi is volgens mij om juist eerste teams, zoals BZ&PC, een kans te geven een prijs te winnen. Onze heren hebben dat in 2016 geflikt. Zo’n hoogtepunt – iedereen bij BZ&PC praat daar nu nog over – is voor ons een inspiratie om hetzelfde kunstje te flikken. Bij standaardteams leeft dat veel meer dan bij reserveteams. Volle tribunes, sfeer, wedstrijden waar zwaar om wordt gestreden en een finale met alle allure daar omheen.”

“Als grootmachten zoals GZC Donk dan op zo’n manier beschermd worden door de KNZB, weet ik wel dat ik volgend seizoen niet meer meedoe aan dit toernooi. Niet in deze opzet. Alleen clubs die al goed zijn, worden zo beter. Eredivisieploegen roven de hele regio leeg, halen talenten weg bij omliggende, kleinere verenigingen. Die topclubs hebben selecties van minimaal 25 speelsters en bulken van het talent bij de jeugdteams, die allemaal staan te popelen om in te vallen. Ter vergelijking, wij hebben een selectie van krap veertien meiden. Als er bij die Eredivisieclubs een paar speelsters vanuit het tweede op de bank moeten zitten bij het eerste, kan zo’n vereniging dat makkelijk opvangen met andere speelsters uit andere teams. Een wedstrijd verzetten is niet nodig. Zeker niet als het voor de tegenpartij niet uitkomt. En zeker niet omdat deze wedstrijd al vanaf augustus gepland stond.”

“Ik beschouw het maar als een compliment dat GZC Donk de wedstrijd wilde verzetten. Waren ze een beetje bang voor ons? Wilden ze alleen op volle sterkte tegen ons spelen? Op een ongebruikelijke dag? Om ons uit ons ritme te halen? Nou, ze hebben gewonnen hoor. Met 26-2. Oh ja, ondanks die 26-2 was het voor ons een geslaagde wedstrijd. Drie jeugdspeelsters trainden afgelopen weken mee met onze selectie en vier meiden maakten net hun debuut in ons eerste. We kwamen naar Gouda om te spelen, want als we thuis waren gebleven en af hadden gezegd, wat absoluut mijn voorkeur had, zouden we volgens het KNZB-reglement een boete krijgen en volgend seizoen niet mee mogen doen aan de beker. Nou, de KNZB hoeft volgend seizoen niet op onze inschrijving te rekenen.”

De Bodegraafse waterpolodames hebben door het verzetten van deze wedstrijd een dubbel speelweekend. Morgen, zaterdag, speelt BZ&PC tegen de koploper van de reguliere competitie. Ranglijstaanvoerder Swol 1894 ontvangt BZ, dat dan wel weer compleet is, om 20.00 uur in zwembad De Vrolijkheid in Zwolle.

Vrijdag 8 december
GZC Donk 2 – BZ&PC: 26-2
Periodestanden: 4-1, 6-0, 7-1, 9-0
Doelpunten BZ&PC: Lisa Stolwijk (foto), Nicole Zijderveld-Fransen.
Saves keepster Suzanne Blijleven: 9
Voor BZ&PC debuteerden: Angela den Boer, Nicole van Jaarsveld, Suzanne Blijleven en Mirjam Bunnik.

Foto: OttenZien/ Olaf Otten

 

 

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank