Aflevering 6 Bekende ReBo-ers over 2016 & 2017 – Bas Immerzeel

Bas Immerzeel kijkt voor ReBoNieuws.nl terug op 2016 en neemt alvast een voorschot op het nieuwe jaar. In deze 6e aflevering van bekende ReBo-ers over Bodegraven-Reeuwijk, vertelt hij waarom onze gemeente zo mooi is.
Bas Immerzeel is 29 jaar, houdt van Tessa, heeft vissen als hobby en vindt de lokale bandjes leuk. Hij komt uit Boskoop en woont nu in Gouda. Toch hoort Bas in het rijtje ‘bekende ReBo-ers’ thuis, vanwege zijn jarenlange inzet voor Bodegraven-Reeuwijk. Bas is Sociaal Makelaar bij Stichting SAM, is verbonden aan Stichting Sociaal Cultureel werk Bodegraven (SSCB) en de Vrijwilligerscentrale. Voor velen in Bodegraven een bekend gezicht, zeker ook vanwege zijn inzet voor De Zon en de Vakantiespelen (afgelopen jaar al voor de 10e keer!)

 

 

Focus je vooral op je krachten en laat je kwetsbaarheid niet jouw persoon bepalen.

 

Wat maakt 2016 onvergetelijk?

“In 2016 is in zes dorpen van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk gestart met het oprichten van Huizen van Alles. Voor mij persoonlijk is dat een hoogtepunt, omdat ik mij daar beroepsmatig voor mag inzetten. Ook voor de dorpen en inwoners zelf is het een hoogtepunt, want voorheen waren er geen laagdrempelige ontmoetingsplekken, geen buurthuizen.”

Het Huis van Alles is een locatie in het dorp waar inwoners, vrijwilligers en professionals samen komen omdat het er ‘warm, leuk en welkom’ is. Mensen komen samen om elkaar te ontmoeten en aan activiteiten deel te nemen. Het is mogelijk om informatie, advies of ondersteuning te krijgen én om als vrijwilliger actief te zijn. Het is een plek van iedereen, voor iedereenHuizen van Alles zijn er in Bodegraven, Driebruggen, Nieuwerbrug, Reeuwijk Brug, Reeuwijk Dorp en Waarder.

 

Met de Huizen van Alles is een hele beweging op gang gekomen. De bewoners van het dorp organiseren het met elkaar. Er is speciale aandacht voor bewoners die mogelijk wel een beetje ondersteuning kunnen gebruiken. Met elkaar, voor elkaar.

 

 

 

“Wat mij enorm heeft verbaasd, is dat er -naast alle vrijwilligers die zich al inzetten binnen onze gemeente- nog zo ontzettend veel mensen opstaan, om hun steentje bij te dragen aan de zes Huizen van Alles. Overal in de dorpen staan mensen op om zich in te zetten voor een ander én voor hun dorp. Met elkaar organiseren zij van alles. Een warme ontvangst met koffie en thee, een leuke activiteit of het koken van gezamenlijke maaltijden. Ook wordt er samen bewogen. Mensen ontmoeten elkaar en  nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan tussen allerlei verschillende organisaties. Er is een hele beweging op gang gekomen.”

“Het lijkt misschien een cliché opmerking: ‘de gemeente Bodegraven-Reeuwijk mag zo trots zijn, omdat er bijzonder veel wordt gedaan door vrijwilligers’. Maar het is wel écht zo! Probeer je jouw eigen dorp maar eens voor te stellen zonder al die vrijwilligers… .”

 

 

Wat weet niemand, maar zou iedereen eigenlijk wel moeten weten?

“Ik kom niet uit de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, maar werk wel al meer dan 9 jaar in de gemeente. Eerst in het jongerenwerk en nu ook voor SAM. Bij SAM ben ik verbonden aan 3 Huizen van Alles. Veel mensen denken bij het jongerenwerk aan De Zon, maar voor mij is dat slechts een gebouw. Wat minder zichtbaar is van het jongerenwerk, is dat wat er áchter de schermen gebeurt.”

“De leuke kant van het jongerenwerk, het begeleiden van  jongeren in het organiseren van allerlei activiteiten, is vrij goed zichtbaar. Denk aan een middag paintball tot bijvoorbeeld Najaarsbeats.”(red.: een 2-daags durend feest op het Willemsplein tijdens de Najaarsmarkt, met bekende Bodegraafse dj’s en opkomende lokale talenten, verzorgd door vrijwilligers van SSCB De Zon. Najaarsbeats 2016 was alweer de 5e editie. )

“Maar daar omheen doen we nog zoveel meer. We helpen jongeren ook met de minder leuke kant van opgroeien. Die worstelen met vragen als ‘Hoe ga je om met alcohol en drugs?’, ‘Hoe kun je weer een dagritme opbouwen’ of ‘Hoe kan ik weer terugkeren naar school?’. Hoe leuk die feesten ook zijn, ik haal meer voldoening uit deze zaken.”

 

De minder leuke kanten van het jongerenwerk zijn niet altijd even zichtbaar. Toch haal ik daar veel voldoening uit.

 

“Naast het jongerenwerk, ben ik werkzaam voor stichting SAM als Sociaal Makelaar, een duur woord voor Opbouwwerker. Ik probeer daar zoveel mogelijk verbindingen te leggen. Tussen mensen onderling, organisaties onderling, maar ook tussen organisaties en mensen. Wij helpen inwoners om van een leuk idee een goed lopende activiteit te maken, bemiddelen in vrijwilligerswerk en ondersteunen de Huizen van Alles waar nodig. In 2017 werken we er hard aan om zoveel mogelijk open te zijn, zodat iedereen te pas en te onpas aan kan komen waaien voor een kop koffie, thee, een praatje of een activiteit.”

 

 

2017 wordt mooi als iedereen…

“2017 wordt mooi als iedereen koestert wat er in hun dorp gebeurt. Er zal altijd en overal ruimte zijn voor verbetering, voor verandering en dat mag best benoemd worden. Probeer daar dan ook vervolg aan te geven door te kijken wat je zélf kunt doen. Of misschien ken je wel iemand in jouw omgeving, die daar aan bij zou kunnen dragen?”

 

Bas: Waardeer wat iedereen doet en kijk hoe jij dat kunt versterken.

“Het is niet de gemeente met haar werkzaamheden op het gemeentehuis, die een dorp maken tot wat het is. Het zijn wél de bewoners die met elkaar het dorp maken tot wat het is.”

 

 

Wat wens je voor 2017?

“Voor 2017 wens ik vooral dat iedereen een nog beter jaar zal hebben. Dat zal voor een ieder wat anders betekenen.”

 

Wie wil je een hart onder de riem steken voor 2017?

“Iedereen heeft zijn eigen kwetsbaarheid. In mijn werk kom ik dagelijks veel verschillende kwetsbaarheden tegen, voor iedereen betekent dat weer wat anders. Bij één heeft die kwetsbaarheid meer invloed dan bij de ander. Focus je daarom vooral op je krachten en laat die kwetsbaarheid niet jouw persoon bepalen.”

Foto: met dank aan Marijke Groot

Gepubliceerd door: Ilse Höcker

 
There are no comments

Add yours