Green_apple

Afvallen; is er een quick fix?

Op het moment dat je een (crash-)dieet gaat volgen is dat 9 van de 10 keer een dieet waarbij er drastisch gesneden wordt in de calorieën. Want dat is logisch toch? Je eet minder dus val je af. Toch werkt je lichaam niet zo. Je lichaam is een efficiente aanpassingsmachine. Op het moment dat jij drastisch minder gaat eten en dus minder calorieën binnen krijgt gaat je lichaam zich aanpassen. Het lichaam gaat namelijk uit overlevingsdrang de stofwisseling (het systeem dat er voor zorgt dat je voeding in energie omgezet wordt) efficiënter maken en dus verlagen. Met dit efficiënter maken gaat je lichaam o.a. spiermassa verminderen en vet opslaan voor nog slechtere tijden. Als je bedenkt dat spiermassa een graadmeter is voor je verbrandingsmotor en een grote ondersteuning is van je beweegapparaat, begrijp je wel dat dit absoluut niet wenselijk is. Je wil je verbrandingsmotor zo hard mogelijk laten branden en dus zoveel mogelijk spiermassa behouden. Deze verbrandingsmotor kan je overigens heel goed stimuleren door middel van -intensieve- krachttraining.
Een (crash-)dieet zal dus uiteindelijk je spiermassa verlagen, je vetpercentage verhogen en als je dan in de spiegel kijkt ben je misschien wel die 10 kilo kwijt, maar zal je geen fit en gezond lichaam zien.

Een ander bijkomend effect is dat je door (crash-)diëten veel te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor allerlei processen in het lichaam. Een tekort zal veel stress opleveren in het lichaam. Stress heeft een grote invloed op je hormonale balans en daarmee ook weer op je vetopslag. Daarnaast zal een tekort ook allerlei klachten kunnen veroorzaken als slecht slapen, hoofdpijn, osteoporose, stemmingswisselingen, haaruitval enz..

Kortom, een voedingspatroon rijk aan essentiële voedingsstoffen en arm aan suiker, verzadigde vetten en zout -uiteraard altijd in combinatie met bewegen/sporten- zijn de enige manier om een gezond gewicht te krijgen en te behouden!

 

Door: Kim de Vor & Christa Belt

 
There are no comments

Add yours