Bekende ReBo-ers over 2016 & 2017 – vandaag John Zonderop

De laatste dagen van 2016 zijn aangebroken. Tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en alvast vooruit te kijken naar 2017. Rebonieuws.nl doet dit met bekende Bodegravers en Reeuwijkers. Lees mee in deze serie, vandaag bijt John Zonderop het spits af.
John Zonderop is 59 jaar, getrouwd met Janny en vader van 3 kinderen: Dave, Kim en Joy. Samen met Janny kijkt hij er naar uit om in 2017 voor de 1e keer opa en oma te worden. John werkt bij De Persgroep (uitgever van o.a. AD, Volkskrant, Trouw, Het Parool).

“Bodegraven kent mij vooral als de lokale dorpsspeaker. Ik ben bang dat ik daar nooit meer van af kom”, zegt hij lacherig.

 

Wat maakt 2016 onvergetelijk

John: “Er waren in 2016 veel succesvolle evenementen in ons dorp. Ik noem maar de Najaarsmarkt, Voorjaarsmarkt, Bierfestival De Molen, de streekmarkten, 10 van Boreft, de Motormarkt bij Goedhart, Koningsdag in de Zustertuin, recent de sponsoravond rond Navigate North met als goede doel stichting Het Vergeten Kind, beachvolleybal VSTS, bedrijventoernooi OSB, grootste judotoernooi van Nederland door Goederaad, het kickboksgala van Rebo Sportcentrum en de Sportverkiezing. Uiteraard vergeet ik er nu een aantal, maar wil niemand tekort doen. Ik weet wat een tijd en energie het kost. Onvergetelijk vind ik persoonlijk iets hoogs, iets ondefinieerbaars hebben. Misschien krijg je iets extra, als je dat met elkaar hebt verdiend. Het geweldig mooie weer tijdens de Najaarsmarkt gun ik de E(venementen) C(ommissie) B(odegraven) zo. Omdat ik weet wat er allemaal moet gebeuren om duizenden mensen een mooi feest te bezorgen. Mensen hebben vaak geen flauw benul…”

“Het grote succes is de saamhorigheid die dit soort grote evenementen bewerkstelligt. Dat is en wordt zwaar onderschat. De wil om iets goeds neer te zetten is er in Bodegraven zeker weten. Maar zoals altijd kunnen een paar personen zorgen dat zij toch ergens een platform krijgen om hun negativisme uit te stralen. En dat terwijl ze alleen uitblinken in het zeiken en zeuren, maar nergens verantwoording voor nemen. Gelukkig zijn er in ons mooie dorp nog veel mensen die daar boven staan.”

 

Wat weet niemand maar zou iedereen volgens jou eigenlijk wel moeten weten?

“Wat niemand zich lijkt te realiseren, is dat er bij al die organisaties ook een thuisfront is. Dat is de vergeten factor. Zij lezen nare berichten ook, als mensen het nodig vinden om bijvoorbeeld de ECB na de Najaarsmarkt door het slijk te halen, of zelfs dreigementen te uiten.  En dat komt keihard aan, zeker omdat zij als geen ander weten hoeveel tijd en energie ingestopt is. Gelukkig kunnen we die mensen op een hoopje vegen. Het zijn namelijk bijna altijd dezelfde en ook nog eens bij elk evenement. Voorspelbaar dus.”

 

2017 wordt mooi als…

“…in Bodegraven het ‘wij-gevoel’ gaat overheersen. Kritisch zijn mag, maar dan wel op een manier waar je iets mee kunt. Het moet bruisen in Bodegraven. Om dat te bereiken moet de ‘middeleeuwse mentaliteit’ eraf. Laat ondernemers zelf bepalen of ze op zondag open willen. Nu worden er karrevrachten met geld naar omliggende plaatsen gereden. Ooit waren we 2 keer ‘Zakenstad van het jaar’ (2001 en 2002, red.). Dat moet terug komen. We zijn het middelpunt van de economie in Nederland en hebben een strategische ligging. Buit dat uit! Luister vooral eens naar mensen met visie en binding en haal het eigen belang eraf. Veelal is het ‘eigen gewin’ de drijfveer om ergens voor of tegen te zijn.”

 

Wat wenst John voor 2017?

“Wat ik persoonlijk wens voor 2017, is dat het een vreugdevol en gezond jaar mag worden. We gaan voor de allereerste keer in juni opa en oma worden. Geweldig vinden Janny en ik dat. Hoop ook dat ik alles waar ik veel plezier in heb, kan blijven doen na alle ellende in 2016. Vrijdag 13 januari is de start met de jubileumeditie (30e keer) van de Sportverkiezing. Daar kijken wij als commissie reikhalzend naar uit. Verder kan en mag ik met een 60+ regeling weg bij De Persgroep, maar voel me te jong om thuis achter de geraniums te gaan zitten. Dus roept u maar als ik iets kan betekenen.”

 

Wie wil je een hart onder de riem steken met Kerst of in 2017?

“Ik hoop dat familie, vrienden en relaties krijgen wat ze verdienen. En dat is een geweldige gezondheid. Zelf weet ik nu wat het is om ellende te hebben. Maar onkruid vergaat niet en dus knallen we in 2017 weer vol gas door. Aan alle evenemententoppers wil ik meegeven: ga zo door en bouw het nog meer uit! Laat die nitwits lekker voor wat het is. Kost teveel negatieve energie.”

John sluit af met: “Er zitten nog een paar ideetjes in het hoofd om eens wat mee te doen. Ik denk bijvoorbeeld dat een ‘Nacht van Oranje’ met live-muziek in elke horecagelegenheid iets kan toevoegen. Wandelend van locatie naar locatie aan de vooravond van Koningsdag, ik zie er wat in. Een prachtig 2017 gewenst!!”

 (foto: met dank aan Pascal Thijssen, GizmoWorks Photography)
Geschreven door: Ilse Höcker
There are no comments

Add yours