Green_apple

Column: Suiker of Vet, wat is slechter voor je gezondheid?

 
Er was een tijd dat de consensus was dat de hoeveelheid vet in onze voeding drastisch moest worden verminderd. Maar dat ging ten koste van de smaak, dus moest er worden gecompenseerd, bijvoorbeeld door suiker of andere kunstmatige stoffen. Wilde je dus minder vet, dan kreeg je meer suikers. Inmiddels zijn we erachter dat er aan heel veel producten suiker is toegevoegd, waardoor we veel te veel suikers binnenkrijgen.

Maar wat is nou slechter? Suiker of Vet? We hebben ze allebei nodig. Koolhydraten gebruiken we als brandstof en vet levert veel energie en is nodig als bouwstenen van onze cellen. Suiker bevat 4 kcal per gram en vet 9 kcal per gram. Suiker wat niet wordt gebruikt als brandstof wordt opgeslagen als vet.

We hebben beide nodig, alleen niet teveel. Veel mensen associëren zich sterk met hun voedingskeuzes. Veel is echter gepriegel in de marge. Je gaat geen minuut langer leven van het vervangen van een vettere hummus door spinaziespread waar iets meer suikers in zitten. Kies wat je lekker vindt. Deze minimale hoeveelheden zijn niet relevant. Beter: sla die taartpunt over en drink geen alcohol. Bij voeding draait alles om om dosering, variatie en bewuste keuzes.

Door: Kim de Vor en Christa Belt

 
There are no comments

Add yours