Column: Wat is het 'afterburn effect' en hoe creëer je het?

Misschien heb je mensen wel eens horen praten over de ‘afterburn’ na een training, maar bestaat dit nou eigenlijk wel echt en hoe werkt het dan precies?
 

Laten we beginnen met de vraag of het wel of niet bestaat en daar kunnen we kort en krachtig over zijn, want ‘ja’ het bestaat zeker. We zullen proberen om zonder teveel vaktermen uit te leggen wat het afterburn effect is en hoe je het creëert.

 

Het afterburn effect is een effect wat voornamelijk opspeelt na een intensieve krachttraining of een interval cardiotraining. Het staat ook wel bekend als EPOC (Excess Post Oxygen Consumption) en het zorgt ervoor dat je metabolisme (je verbranding in rust) in een hogere stand blijft draaien na je training, wat er weer voor zorgt dat je meer vet zult verbranden. Hoe hoger de intensiteit van je training, hoe groter de afterburn zal zijn. Durf dus uit je comfortzone te stappen en bijvoorbeeld eens wat meer herhalingen te maken of je gewichten bij krachttraining te verhogen. Ook het nemen van minder rustpauzes tussen je oefeningen door kan bijdragen aan een grotere afterburn. Kort en intensief trainen is dus prima. Let er wel op dat je techniek altijd correct blijft, je wilt immers geen blessures oplopen en techniek gaat altijd boven weerstand.

De duur van de afterburn kan variëren van 60 min bij een matige intensiteit tot 48 uur bij een extreem hoge intensiteit.

 

Samenvatting:

  • Hoe hoger de intensiteit van je training, hoe groter het afterburn effect.
  • Een hogere intensiteit kan je creëren door meer herhalingen, meer gewicht of minder rustpauzes.
  • Interval training bij cardio zorgt voor hogere intensiteit.
  • LET OP: Het is wel aan te raden om wekelijks de intensiteit te verhogen maar doe dit niet te drastisch. Luister altijd naar je lichaam en blijf je focussen op je techniek.

Combineer dit allemaal en je hebt een kortere training op hogere intensiteit en het afterburn effect. Dus meer vrije tijd, meer vet verbranden en een fitter en gezonder lichaam!

Door: Kim de Vor en Christa Belt – Green Health Center
There are no comments

Add yours