Krachttraining voor kinderen; is het veilig?

Sporten zoals voetbal, judo of turnen worden voor kinderen beschouwd als de normaalste zaak van de wereld, maar krachtsport wordt gezien als een grijs gebied. Er is vaak discussie of het wel of niet veilig is en het wordt vaak in verband gebracht met een negatieve invloed op de groei van kinderen.
 

Voor de duidelijkheid; in deze column verwijzen we met de term ‘krachttraining’ naar elke vorm van training die voornamelijk is gericht op het verbetere van fysieke kracht. Dit kan zowel door training met het eigen lichaamsgewicht of met toevoeging van extern gewicht.

 

Het korte antwoord op de hoofdvraag? Ja, krachttraining voor kinderen is veilig en kan zelfs enorm veel voordelen bieden. Belangrijk hierin is wel dat dit gebeurt onder goede supervisie en op een gestructureerde en geoganiseerde manier. Techniek is daarin de belangrijkste sleutel, want techniek gaat altijd boven weerstand. Op het moment dat de weerstand te groot wordt en dit de techniek verminderd is het een teken dat het kind op dat moment te zwaar traint. Ook wanneer de belasting hoger is dan de belastbaarheid; het kind traint te zwaar voor wat het eigenlijk aankan; spreken we over een onveilige situatie.

 

Conclusie: Met de juiste techniek en de juiste belasting kan krachttraining heel veel voordelen hebben voor kinderen en gelden dezelfde voordelen als die gelden voor volwassenen. Dan hebben we het onder andere over een betere houding, betere samenwerking van de spieren, hogere botdichtheid, hoger metabolisme (stofwisseling), verstevigen van het bindweefsel en afname van de vetmassa. Zorg dat kinderen trainen in een profesionele omgeving met profesionele begeleiding en materialen en dan is er geen vuiltje aan de lucht.

 

Door: Christa Belt en Kim de Vor
There are no comments

Add yours