Stront aan de knikker

Aan de rand van industrieterrein Groote Wetering, daar waar de Boerderijweg begint, ligt een groot water waar menig recreant graag vertoeft.  Door de mooie vergezichten over het Limespark en de polder is het daar heerlijk wandelen, vissen, honden laten rennen, fotograferen, noem maar op. Zitten kan ook, op het bankje op het grote grasveld, daar waar ooit een officieel hondenstrand was, met mooi uitzicht over water en polder.
Wat daar meteen opvalt is het ‘grote’ bord in het water met de tekst: “Verboden te zwemmen voor honden” Verder niets. Geen ‘wetboek van’ of ‘geplaatst door’. Niets.
Vreemd, maar natuurlijk weet iedereen wie dit bord geplaatst heeft. De Bodegraafse Hengel Sport Vereniging, de BHSV, claimt voor de tweede keer dit water als zijnde hun water waar absoluut geen honden in mogen zwemmen. Vorig jaar hadden ze een bordje achter op het bankje geplakt met dezelfde tekst. Illegaal natuurlijk, net als dit bord in het water. Toch vraag ik me af waarom er geen honden mogen zwemmen van de BHSV. Zwemmende en in het water springende honden jagen de vissen namelijk niet weg. Als dat zo was dan zouden zwanen ook vissen wegjagen. Dat honden door lijnen zwemmen is ook onzin. Als de honden zwemmen blijven ze in de buurt, en als ze al door lijnen zwemmen is dat omdat de vissers hun lijnen met haakjes het liefst aan de overkant van het water gooien. Je vraagt je soms echt af waarom ze niet met een klein hengeltje aan de overkant gaan zitten…

Dat het bord daar illegaal staat is ondertussen duidelijk. Zowel de wethouder van hondenzaken als de plaatselijke Boa weten van niets. Nu kun je altijd proberen illegaal een bord neerzetten om bepaalde groepen uit je omgeving weg te houden. Maar dat kan je pas doen als je zelf alle zaken op orde hebt. En daar wringt de schoen! Het probleem is namelijk dat het water gebruikt wordt door karpervissers die daar, van voor tot najaar, bijna dag en nacht zitten, liefst in groene tentjes.
Daarbij nemen ze niet alleen de duurste hengels en bijbehorende apparatuur als bootjes die het voer op de juiste plek brengen mee. Ook luie stoelen of bedden gaan mee. En als je dan de hele dag en nacht aan dat water zit wil je ook eten en drinken, en ook dat gaat volop mee. En dat laatste levert nu het grootste probleem op, want waar ga je als visser nou toch zitten als je darmen gaan protesteren? Ik zal het u vertellen, maar een lees waarschuwing is op zijn plaats!

Als de nood hoog is ga je als visser niet vlak naast je tent zitten, dat stinkt teveel natuurlijk. Ook niet langs de Boerderijweg, omdat daar teveel vissers zitten. Nee, het nabijgelegen Limespark is daarvoor een prachtige locatie! Net over de brug, ver weg van de visplek, niemand die je ziet zitten, lekker in het hoge gras. Dat dat Limespark gebruikt wordt door fietsers, wandelaars en recreanten zal ze worst zijn. Dat er ook honden lopen, al dan niet aan de lijn, maakt ze ook niks uit, die vissers hebben er letterlijk en figuurlijk schijt aan.
En juist die honden weten mensenstront, laat ik het zo maar noemen, heel goed te vinden.

Ook nu weer! Voor het eerst dit seizoen staan er tentjes met vissers langs de Boerderij en direct ligt er weer stront in het park. Dat is geen toeval! Nou hebben wij een witte hond, en als die met een groen-bruine bek het gras uit komt weet je het meteen. Mensenstront aan een hondenbek is goor en als je dat met wat gras probeert weg te halen zitten je handen ook nog onder. Die stront ruik je in de auto, dat ruik je thuis, zelfs na driftig tandenpoetsen bij de hond, nog lang.
Het is niet de eerste keer. Al drie keer eerder vorig jaar wist onze hond de bruine smurrie te vinden. Weet je hoe een witte hond er uit ziet met groene of bruine menselijke uitwerpselen aan zijn bek? Of met bruine stront op zijn rug, als hij er doorheen heeft gerold? En hoelang je dat ruikt? Het is vies, smerig en goor! En probeer het er maar eens uit te wassen!
Een waarschuwing aan de hondenbezitters is hier op zijn plaats, het visseizoen is nog maar nauwelijks begonnen!
Het maakt de visclub niks uit, die heeft het te druk met honden weghouden van de visplek want stel je voor dat iets of iemand de vissers stoort. Er gaan trouwens geruchten dat ze nog meer borden gaan plaatsen: “Verboden voor zwanen, Verboden voor ganzen, Verboden voor fotografen en Verboden voor pratende wandelaars” Alles halen ze uit de kast om de visser in alle rust te laten vissen en daarbij laten ze de vissers ook nog overal poepen!

Maar er zijn tegengeluiden! Van de zwanen en ganzenbond die daar juist meer watervogels wil laten zwemmen. Of de bond van fotografen die een bord in het water gaat plaatsen met “Hier geen borden in het water plaatsen” Zodat ze een mooi, vrij uitzicht houden voor de foto’s.
De hondenclub tenslotte gaat een tiental borden in het water bij de vissers plaatsen met de tekst “Verboden voor vissers om te schijten in het Limespark, eigen stront meenemen in de vistas en thuis weggooien!”

Daarnaast gaat de hondenclub, zelfs als er ooit een mobiel toilet langs de Boerderijweg staat, gewoon de hele zomer zwemmen met de hond op het grote hondenstrand.
Omdat iedereen daar vrij mag recreëren, en omdat ze schijt hebben aan dat bord!

Blog Ruud

Door: Ruud Kooistra

 
There are no comments

Add yours