Valse argumentatie en Roken

Ken je het gegeven “valse argumentatie? Misschien herken je het niet meteen, maar je hebt het vast wel eens gebruikt. Een veelgehoorde is: “Roken is echt niet zo slecht, mijn opa rookte stevig en is 96 geworden!”
 

Wat gaat hier mis?

Je noemt 1 voorbeeld en misbruikt dat om een algemeen punt te maken. Hartstikke fijn natuurlijk dat opa met het roken van een pakje sigaretten per dag 96 is geworden, maar dat zegt helemaal niets. Zo staan er tegenover de rokende opa van 96 ontzettend veel rokers die de 96 niet hebben gehaald maar die gemakshalve even weg worden gelaten in de argumentatie. Dit wordt ook wel de overhaaste generalisatie genoemd. De feiten zijn helaas anders;statistisch aangetoond blijkt dat rokers gemiddeld 13 jaar (!) eerder sterven dan niet rokers. Roken is de oorzaak van 14% van de totale ziektelasten.en geeft een zeer verhoogd risico bij meerdere kankersoorten. Mensen die meeroken hebben 25% procent meer kans om longkanker en hart en vaatziekten te krijgen.

 

Kortom, het verhaal van de rokende opa klinkt hoopgevend, maar wordt helaas door de feiten compleet onderuit gehaald. Het beste is dus om te stoppen, lukt dat niet alleen zoek dan hulp. Het is de moeite waard!

 

Door: Kim de Vor en Christa Belt

 
There are no comments

Add yours