Gemeentepagina week 45

Door de nieuwe samenwerking tussen Rebonieuws.nl en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk verschijnt vanaf heden ook de gemeentepagina online. Een geweldige stap voor ons, maar ook voor jullie als lezer ideaal om het digitaal te kunnen bekijken. Zo heb je het altijd binnen handbereik!




Rijnland toetst objecten op keringen

Het hoogheemraadschap van Rijnland voert het project Toetsing Regionale Keringen uit. Hiervoor toetsen we objecten (sluizen, gemalen, molens, etc.) op veiligheid, in en op de ruim 1200 kilometer regionale keringen binnen Rijnlands beheergebied.

Wat merkt u van de toetsing

Het betreft een visuele toetsing. Onze inspecteurs, te herkennen aan oranje Rijnland-hesjes, bekijken en beoordelen de objecten in en op de keringen. Voor de toetsing zijn geen graafwerkzaamhe- den of machines nodig. Rijnland verwacht dat omwonenden en grondeigenaren geen overlast ondervin- den van de toetsing.

Waarom een toetsing

Objecten in en op de waterkeringen kunnen een negatieve invloed hebben op de stabiliteit van keringen en deze daarmee verzwakken. Dit geldt zowel voor de kunstwerken als voor waterke- rende constructies (damwanden) en niet-waterkerende constructies objecten (huizen, bomen en kabels/leidingen). De invloed van deze objecten op de veiligheid is nu onbekend. De toetsing geeft Rijnland een beter beeld van de veiligheid van haar keringen.

Planning

Dit najaar begint Rijnland met de toetsing van de kunstwerken. De andere objecten toetsen we in de periode tot 2022.

Meer informatie

Wilt u meer weten over TReK? Kijk op rijnland.net/trek of bel ons Klant Contact Team op 071 306 3535.

Programma Huis van Alles

In ieder dorp is een Huis van Alles. Het complete programma van alle locaties vindt u op www.buurbook.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@samwelzijn.nl of 0172-614 500. Hieronder hebben we een paar activiteiten uitgelicht die deze week plaatsvinden.

Bodegraven

Creatieve inloop iedere maandag 14.00 – 16.00 uur
Moeders ontmoeten moeders iedere donderdag 10.00 – 11.30 uur

Driebruggen (locatie Laageind)

Opfriscursus verkeersregels dinsdag 13 november 19.30 – 21.00 uur
Kids & koffie met speelgoedruilbeurs woensdag 14 november 10.30 – 12.00 uur

Reeuwijk-Brug

Repaircafé zaterdag 10 november 10.00 – 12.00 uur
Inloop woensdag 14 november 14.00 – 16.00 uur

Reeuwijk-Dorp

Soos dinsdag 13 november 14.00 – 17.00 uur 
Warme maaltijd woensdag 14 november 18.00 – 19.30 uur
Stijldansles woensdag 14 november 20.00 – 21.30 uur

Waarder

Bingo en koffie drinken woensdag 14 november 09.45 – 11.30 uur
Open inloop tijdens Koersbal dinsdag 15 november 14.30 – 16.00 uur

Werkzaamheden zelfbouwproject ‘Mijn eigen Wiericke’

Steenvlinder is sinds het voorjaar actief op het veld naast de ijsbaan. Dit is de locatie voor het zelfbouwproject ‘Mijn Eigen Wiericke’, onderdeel van het plan Wijde Wiericke. Hier realiseren zij in samenwerking met de gemeente Bodegraven-Reeuwijk 28 zelfbouwkavels. De eerste kopers zijn bezig hun woning te ontwerpen. De verwachting is dat zij vanaf einde voorjaar 2019 gaan bouwen.

Voordat de bouw van de woningen start, maakt Steenvlinder het gebied ‘bouwrijp’. Onder deze voorbereidende werkzaam- heden vallen o.a. het aanleggen van riolering en nutsleidingen naar elke kavel, het aanbrengen van tijdelijke bestrating (hoofdweg) en het maken van de verbinding van het gebied met de rest van de wijk.

Wat betekent dit voor omwonenden

Er rijden vrachtwagens met machines en zand tussen de snelweg en het eiland. Het zand wordt op het eiland geplaatst en afgewerkt met een speciale laag die ervoor zorgt dat het zand niet gaat stuiven. Een deel van de machines wordt afgevoerd, maar er blijft ook een deel op het eiland staan. Het verkeer vanaf de N458 richting Zuidzijde > Weijpoort > Graaf Florisweg > Graaf Albrechtstraat richting de bouwweg en het eiland kan drukker zijn vanwege het bouwverkeer. Het betreft voornamelijk vrachtwagens met zand. Op de achterkant vindt u de route van het bouwverkeer.

Hoe lang gaan de werkzaamheden duren

Steenvlinder verwacht de werkzaam- heden medio november af te ronden. Zij zijn echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Bereikbaarheid van het Eiland

Het eiland is vanaf vandaag een bouwplaats. Een bouwplaats is gevaarlijk en het is daarom verboden om het eiland te betreden. Uiteraard kunt u vanaf de wijk of de ijsbaan vanaf een veilige afstand naar de werkzaamheden op het eiland kijken. Dit is ook mogelijk vanaf de dijk, maar alleen wanneer er geen werkverkeer actief is.

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk behoudt titel ‘Fairtrade’!

Wethouder Robèrt Smits ontving op 1 november van de Stichting Fairtrade Bodegraven-Reeuwijk de uitkomsten van haar recente telling. Hieruit blijkt dat er zo’n 50 winkels, bedrijven en maatschappelijke organisaties actief Fairtrade zijn. Een flinke groei ten opzichte van de nulmeting vorig jaar.

De gemeente Bodegraven-Reeuwijk haalde eind 2017 de titel ‘Fairtrade Gemeente’. Maar deze titel moet wel onderhouden worden. Leden van de werkgroep van de Stichting Fairtrade waren daarom afgelopen maand zeer actief: zij hebben producten geteld in supermarkten en contact opgenomen met andere winkels, horeca, bedrijven, kerken of scholen.

Groei fairtrade

Esther van den Bor, voorzitter van de Werkgroep Fairtrade Bodegraven- Reeuwijk, bood het resultaat aan en meldde trots dat er sprake is van groei, vooral bij maatschappelijke organisaties. Uit de telling blijkt ook dat in de supermarkten de spreiding in keurmerken toeneemt. Naast het Fairtrade logo zie je bijvoorbeeld steeds meer producten die Utz-gecertificeerd

zijn. Ook zie je een toename van nieuwe productgroepen, zoals wijnen. Volgend jaar wil de Stichting Fairtrade organisaties en ondernemers die fairtrade gecertificeerd zijn meer zichtbaar maken en het bewustzijn bij consumenten vergroten. Dit gaan ze doen door samen met partners één of meer projecten op te pakken.

Fairtrade week

Wethouder Smits ontving de uitkomst van de telling midden in de landelijke Fairtradeweek. Hij benutte deze week met een rondje langs verschillende Fairtradebedrijven. Hij kreeg daardoor een beeld van wat er leeft en hoe men de toekomst ziet. De gemeente wil zich actief inzetten voor Fairtrade, als onderdeel van haar ‘routekaart’ naar een klimaatneutraal Bodegraven- Reeuwijk in 2035.

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank