jeugdbrandweer

Eervolle prestatie: Jeugdbrandweer Bodegraven veertiende van heel Nederland

Een finaleplaats zat er helaas net niet in, maar Jeugdbrandweer Bodegraven heeft zich van zijn beste kant laten zien tijdens de landelijke halve finale van de Jeugdbrandweer-wedstrijden. Van de elf deelnemers eindigde het team uit Hollands Midden op de zevende plaats; de top vijf kwalificeerde zich voor de finale. Toch overheerst trots en tevredenheid.
Hoewel de kwalificatie goed was verlopen en Evi Hogenelst bij die gelegenheid zelfs werd uitgeroepen tot beste bevelvoerder, waren de verwachtingen voor de halve finale in Wageningen niet heel hoog. “We speelden met een vrij onervaren team”, vertelt Evi. “We hadden één junior bij ons en twee nieuwe leden. Eén ervan had volgens mij pas vier keer met ons geoefend. En ikzelf was tot voor kort nooit bevelvoerder geweest. Tijdens de kwalificatie viel ik in voor een zieke. Dat ging toen zo goed dat werd besloten dat ik het dan ook maar in de halve finale moest doen. Wat dat betreft is het een verrassing dat we zover zijn gekomen.”

Tijdens wedstrijden krijgt de Jeugdbrandweer scenario’s die ook in het echt zouden kunnen plaatsvinden. Die worden nagespeeld met behulp van aanwijzingsborden en in dit geval werd ook gebruikgemaakt van lasers. “Wij kregen een uitrukbericht over een autobrand”, kijkt Evi terug. “We hadden alleen een adres in Wageningen. Toen we bij het incident arriveerden bleek het om een heftruck te gaan die in een opslag stond. Er kwam een man naar buiten die vertelde dat er nog iemand in het pand aanwezig was, maar dat hij niet wist waar diegene zich bevond. Ik heb toen direct verzocht om een ambulance.”

Lat hoger

Dat er mogelijk sprake was van een slachtoffer maakte het scenario ingewikkeld. Evi: “Normaal gesproken zijn er in onze oefeningen en wedstrijden geen slachtoffers. Dat dit nu wel het geval was, daaraan kon je merken dat het een halve finale betrof. Dan ligt de lat toch net iets hoger. Ik heb eerst de aanvalsploeg naar binnen gestuurd, zij vonden wel de brand maar nog niet het slachtoffer. Het was de taak van de waterploeg zich naar de bovenverdieping te begeven. Daar troffen zij uiteindelijk het slachtoffer aan. Deze kon zelfstandig bewegen en hebben we het pand uit begeleid. Vervolgens hebben de we brand uitgemaakt.”

Team Bodegraven klaarde de klus in 28 minuten, waar maximaal 30 minuten was toegestaan. De jury bepaalde dat die prestatie goed was voor de zevende plaats in de eindklassering. “Op sommige momenten twijfelde ik wel een beetje”, blikt Evi terug, “maar over het algemeen ging het goed. De zevende plaats is zeker geen grote teleurstelling. Vanwege ons onervaren team hadden we verwacht iets lager te eindigen. En met deze klassering in de halve finale zou je kunnen zeggen dat we de nummer veertien van heel Nederland zijn. Netjes, toch?”

Ambulance rijden

Voor Evi was de halve finale een van haar laatste activiteiten voor de Jeugdbrandweer. “Ik ben achttien jaar en voor mij stopt het daardoor in december van dit jaar. Ik heb het zeven jaar gedaan. Mijn vader zit ook bij de brandweer en toen ik van de Jeugdbrandweer hoorde, ben ik een keer gaan kijken en meteen lid geworden. Ik ga nu eerst mijn studie verpleegkunde afronden. In de toekomst wil ik graag op de ambulance rijden en dat zou ik willen combineren met een functie bij de vrijwillige brandweer.”

Bron: Brandweer Hollands Midden

Auteur: Richard Post

X