5ae018c8-29a9-472f-9b4c-ebae98d57605

Liveblog: Ontwikkelingen in Bodegraven-Reeuwijk tijdens coronacrisis

Volg hier het laatste nieuws over de ontwikkelingen in Bodegraven-Reeuwijk omtrent het coronavirus. Klik op de kop om naar het volledige artikel te gaan.
 • Zustertuin, bibliotheek en politiepost Bodegraven gaan dicht
 • De winkels zijn nog open
 • Supermarkt-eigenaar Langerak roept op: Hamsteren is niet nodig
 • Scholen van de Vier Windstreken gaan digitaal onderwijs bieden en lespakketjes klaarleggen
 • Restaurants Amigos, Nostos, Kwalitaria Bodegraven, Koksvisie en In het Bonte Varken gaan bezorgen.
 • Voedselbank blijft open, zoekt donateurs voor levensmiddelen en tegoedbonnen
 • Verpleeghuizen gaan dicht voor bezoekers
 • Tweede besmetting in Bodegraven-Reeuwijk, eerste besmette persoon genezen
 • Centrale eindexamens en eindtoets groep 8 gaan niet door

15.01 Over enkele dagen duidelijk of maatregelen werken, 93 nieuwe sterfgevallen

Er zijn 93 nieuwe sterfgevallen gemeld in de afgelopen 24 uur, zo meldt het RIVM. Dit aantal is lager dan de 112 gemelde sterfgevallen van 27 maart. In totaal zijn er nu 639 doden ten gevolge van het virus. Het aantal patiënten dat is opgenomen in het ziekenhuis, inclusief de mensen die weer naar huis konden, is 2954. Het aantal opnames neemt eveneens af. Over enkele dagen is er meer duidelijkheid over of de genomen maatregelen zoals afstand houden en het afschaffen van bijeenkomsten, werken.

^ 28 maart ^

14.59 112 nieuwe coronadoden in afgelopen 24 uur

In de afgelopen 24 uur zijn er 112 nieuwe coronadoden aan het RIVM gemeld. Dat betekent dat er in totaal 546 mensen in Nederland zijn overleden aan het virus. Het aantal opnames van patiënten is gestegen naar 2500.

^ 27 maart ^

12.23 Burgemeester en wethouders vergaderen digitaal

De wethouders van gemeente Bodegraven-Reeuwijk hebben gisteren digitaal vergaderd. Burgemeester Van der Kamp bevond zich wel in het gemeentehuis, om de agenda te bespreken. Dit melden verschillende raadsleden op Twitter. De Noodwet van het kabinet heeft er voor gezorgd dat stemming nu ook via digitale vergadering rechtsgeldig is. 

^ 26 maart ^

12.19 Berenjacht-activiteit voor kinderen: Beren tellen in raamkozijnen

Activiteit voor kinderen om geprikkeld te worden naar buiten te gaan in tijden zonder school wegens het coronavirus.

11.21 CNS Basisschool de Wegwijzer te Driebruggen doet #StayathomeChallenge

De kinderen van basisschool de Wegwijzer zitten niet stil. In tegendeel, zij doen mee met de #StayathomeChallenge waarbij zij voet- en volleyballen met, jawel, een wc-rol.

^ 25 maart ^

14.09 Zwembad de Fuut is tot en met 1 juni dicht

Zwembad de Fuut laat op hun Facebookpagina weten dat zij niet voor 2 juni open zullen gaan. Wel zal de sluiting van het zwembad uitgesteld worden tot na 29 augustus, als er genoeg vrijwilligers zijn en als het weer het toelaat. 

14.05 63 patiënten overleden, 811 nieuwe patiënten, in totaal 5560 positief geteste personen

Dit meldt het RIVM. Er zijn in totaal 276 mensen gemeld als overleden aan de ziekte. De leeftijd van de overledenen ligt tussen de 55 en 97 jaar.

12.50 Nieuwe maatregelen kabinet

Op 23 maart heeft het kabinet nieuwe maatregelen bekend gemaakt omtrent het coronavirus. Een zeer indringende regel: tot 1 juni geen samenkomsten meer. Daarnaast meldde het kabinet de volgende maatregelen:

 • Kappers, nagelstylisten en andere persoonlijke contactberoepen moeten deuren sluiten
 • Scholen en sportscholen in elk geval tot 6 april dicht
 • Boetes voor samenscholing van meer dan drie mensen die geen huishouden vormen en als er geen 1,5 meter afstand wordt gehouden
 • Als iemand van het gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven.
 • Je mag niet meer dan drie mensen uitnodigen voor bezoek en ook thuis geldt; 1,5 meter afstand voor bezoek
 • In je eentje boodschappen doen
 • Kinderen mogen nog wél met elkaar buitenspelen
 • Voor winkeliers gelden ook strengere regels, zo moet er een deurbeleid gevoerd worden zodat er niet teveel mensen tegelijk in de winkel zijn. Jumbo heeft dit al doorgevoerd: per tien vierkante meter maximaal één klant.

12.45 Kappers, nagelstylisten en andere contactberoepen moeten deuren sluiten

12.40 Boetes voor samenscholing en bij geen 1,5 meter afstand

Je krijgt een boete als je met meer dan drie mensen die niet tot je huishouden behoren bij elkaar bent en geen 1,5 meter afstand houdt. Dit kan oplopen tot 400 euro.

Daarnaast geldt: als er iemand van het gezin koorts heeft, moet het hele gezin thuisblijven.

11.43 Pacific Diving Reeuwijk creëert van snorkel een beschermend masker voor medisch personeel

Een snorkel is zo aangepast dat een standaard medisch PALL filter, dat gebruikt wordt bij bedemingsapparatuur, gekoppeld kan worden met een snorkel aansluiting. Het masker is getest en is geschikt voor gebruik: het biedt bescherming en beslaat niet, is daarnaast makkelijk te hergebruiken. 

11.24 Eindtoets groep 8 wordt niet afgenomen

De eindtoets wordt in groep 8 niet afgenomen. Kinderen hebben al eerder schooladvies gekregen; dit is nu geldig voor het vervolgonderwijs op de middelbare school.

11.16 Alle voorstellingen en bijeenkomsten in het Evertshuis tot 1 juni geannuleerd

Wegens de nieuwe maatregelen van het kabinet zijn alle voorstellingen, films en BRAVO! activiteiten geannuleerd tot 1 juni 2020 in het Evertshuis. Tickets blijven geldig, voorstellingen worden zo mogelijk naar een nieuwe datum verplaatst. Per e-mail krijgt u daar meer informatie over.

10.57 Centrale eindexamens gaan niet door

De centrale eindexamens gaan niet door. De onderwijsbonden willen nu dat op basis van schoolexamens (Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA)) wordt bepaald of leerlingen wel of niet geslaagd zijn. De schoolexamens die nog gedaan moeten worden zijn ook uitgesteld, meer daarover is nog niet bekend.

^ 24 maart ^

18.36 Kinderfysiotherapeuten op Instagram en Facebook met ‘Voorhanden’: knutselideeën en spelletjes voor je handen

Omdat de kinderen op dit moment niet naar school kunnen, zijn kinderfysiotherapeuten Patty Muller en Iris Melchers van Fysiotherapie Keulen en Brusse gestart met Facebook- en Instagrampagina VOORHANDEN. De komende tijd geven zij je elke week knutselideeën en spelletjes voor je handen, geschikt voor kinderen van 4 tot 18 jaar (of zelfs ouder!). En het leuke eraan is: je hoeft er de deur niet voor uit!

14.15 Nieuwe sterfgevallen

De afgelopen 24 uur is het dodental in Nederland met 34 gestegen naar 213, en kwamen er 545 nieuwe besmettingen bij. Dat heeft het RIVM vanmiddag bekendgemaakt.

14.00 uur muziek voor Vijverhof

De ouderen in Vijverhof in Bodegraven werden vanmiddag getrakteerd op een heus muziekfeest. Dit organiseerde Thijs Mansier en Ferry Gieskes.

09.00 Impact organiseert Bodegraafse Bel-Brigade: “Samen gaan we de strijd aan tegen eenzaamheid!”

De koning zei het al: “Het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel!” Veel ouderen en mensen die door hun gezondheidssituatie tot de risicogroep horen, zitten momenteel verplicht thuis. Binnen. Zonder bezoek. En helaas heeft niet iedereen familie die regelmatig belt om een praatje te maken.

Ook SAM organiseert een bel actie: Telefooncirkels en Telefoonmaatjes (24 maart)

08.45 Unicum: O mensen die instappen naar Utrecht Centraal

Een bijzonder gezicht maandagochtend op het station van Bodegraven. Bodegraver Roland Ranselaar stond op het perron toen hij zag dat er NIEMAND in de trein stapte. 

 

^ 22 maart ^

14.30 Bodegraven callcenter voor Rode Kruis-vrijwilligers

14.00 vijf besmettingen in Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven-Reeuwijk heeft nu vijf patiënten die zijn besmet. 43 patiënten overleden,  573 nieuwe patiënten, in totaal 4204 positief geteste personen.

^ 21 maart ^

15.00 Nieuwe besmetting in Bodegraven

Bodegraven-Reeuwijk heeft nu drie patiënten. Gisteren kwam er na lange tijd de tweede besmetting erbij.

12.00 Karwei Bodegraven geeft 200 vuurwerk brillen aan Medisch Centrum Bodegraven

Gisteren werd onze huisartsenpraktijk blij verrast met 200 vuurwerkbrillen die ons gedoneerd werden door Karwei Bodegraven. Dit zijn voor ons zeer bruikbare beschermingsmiddelen bij de verzorging van patiënten. Wij gaan deze gebruiken op de NoodHap die wij als huisartsen in samenwerking met het Groene Hart Ziekenhuis hebben opgezet.

11.00 Passiflora bezorgt bloemen bij Vijverhof

“Samen met Leo Dijkmans hebben wij op eigen titel voor alle afdelingen in het verpleeghuis Vijverhof de lente in huis gebracht middels mooie boeketten tulpen. Wij hopen dat dit een klein beetje de vergetelheid van de crisis rond Corona goed kan maken.”

10.00 Hubo Bodegraven en Karwei Bodegraven passen openingstijden aan

Voor de Bodegraafse bouwmarkten is de gezondheid van onze medewerkers en klanten het aller belangrijkste. Daarom hebben zij vanaf vandaag de openingstijden aangepast.

Van maandag tot en met zaterdag van 9.00 uur tot 18.00 uur en zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.

18.05 – Update coronavirus vrijdag  20 maart 2020

Belangrijk blijft: Werk zo veel als mogelijk thuis en beperk uw fysieke sociale contacten tot een minimum! Groepen groter dan 100 personen zijn verboden. Houdt 1,5 meter afstand tot elkaar! Ook bij het boodschappen doen! Hamster niet! Blijf omkijken naar ouderen en chronisch zieken! Voor onze gemeente was al één Corona besmetting bekend. Deze persoon is inmiddels genezen. Per vrijdag 20 maart is ons een tweede besmetting gemeld in onze gemeente door de regionale GGD. 

10.00 schoenen bezorgen

In Bodegraven zijn het niet alleen restaurants die tijdens de coronavirus voortaan thuis bezorgen. Schoenenwinkel Van Keeken gaat ook de bezorgservice aanbieden  voor schoenen aan huis. 

^ 2o maart ^

19.00 Nood HAP voor mogelijk besmette corona patiënten

De HuisArtsenPost (HAP) Midden-Holland opent vanaf vrijdag 20 maart een Nood HAP waar mensen met luchtwegklachten, die mogelijk besmet zijn met het coronavirus, terecht kunnen voor huisartsenzorg. Deze post komt in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda.

18.30 1,5 m afstand houden

Premier Rutte deed in de persconferentie een nadrukkelijke oproep dat iedereen zich echt moet houden aan de voorgeschreven afstand bij sociale contacten. Neem 1,5 meter afstand.

18.30 ‘Verpleeghuizen op slot’

Bewoners van verpleeghuizen mogen vanaf morgen geen bezoek meer ontvangen

16.00 18 nieuwe doden

In Nederland zijn nog eens 18 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental staat nu op 76, meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). 

14.30 Bloemen voor ouderen in Rijngaarde

Bodegraafse Annemiek Oskam heeft bloemen gebracht bij dienstencentrum Rijngaarde.

14.08 – Hulp voor ondernemers vanwege maatregelen corona

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. Doel is om naast onze gezondheid ook onze banen en inkomens te beschermen en de gevolgen voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven op te vangen.

14.00 Oproep voor mondkapjes Janine van Dijke

13:03 – Voedselbank blijft toch open: Donaties levensmiddelen en geld voor tegoedbonnen nodig

Het Voedselbank depot Bodegraven-Reeuwijk blijft, in tegenstelling tot eerdere berichten, gewoon open. Dit dankzij de hulp van particuliere sponsors en de Gemeente Bodegraven. Om de openstelling te blijven garanderen heeft de Voedselbank wel hulp nodig van de inwoners van Bodegraven-Reeuwijk, in de vorm van donaties van levensmiddelen en geld voor tegoedbonnen. Dit gaat naar de gezinnen van de Voedselbank, zodat zij toch levensmiddelen krijgen tijdens de coronacrisis.

10:30 – Rode Kruis in Hollands Midden klaar om te helpen

Het Coronavirus houdt Nederland in zijn greep. In het hele land zijn ingrijpende maatregelen van kracht om snelle verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegen te gaan. Ook in onze regio zijn er meerdere inwoners besmet met het virus en werken zorgpersoneel en hulpdiensten dag en nacht door om alle mensen te helpen. Het Rode Kruis in district Hollands Midden staat paraat om hulp te verlenen waar nodig.

08.00 VERMAAK IN DE AMBULANTE ZORG

Wij willen onze stilstaande middelen gaan inzetten om mensen in de zorg (cliënten en medewerkers) waar het kan muzikaal een “breek de dag” momentje aanbieden. De eerste donaties lopen ondertussen binnen. Dus na het weekend kunnen we de eerste locaties in de ambulante zorg waar de dagbesteding is stilgelegd een break door vermaak aanbieden!

^ 19 maart ^

09.00 – Voedselbank is dicht: Help Elkaar Bodegraven wil de 35 gezinnen helpen

Help Elkaar Bodegraven zoekt donateurs

Ten gevolge van het coronavirus is de Voedselbank dicht. Help Elkaar Bodegraven wil proberen om alle 35 gezinnen in Bodegraven die bij de Voedselbank komen te koppelen aan donateurs, voor een voedselpakket.

^ 18 maart ^

20.00 – Klappen voor onze helden!

Video vanuit Phoenix

Video vanuit Lindehof en Beukenhof

Video vanuit Vrijeveld

14.51 – (Oud) Bodegraver Rens van der Weiden over de coronasituatie in Madrid

Spanje gaat op slot: inwoners moeten binnen blijven. Zo ook de (oud) Bodegraver Rens van der Weiden en zijn Spaanse vrouw Gema Ros. De Spanjaarden mogen alleen nog de deur uit om boodschappen en medicijnen te halen, om naar het ziekenhuis of naar werk te gaan en in ‘noodgevallen’. Wij spraken hem vanuit Madrid.

14.05 – 19 nieuwe doden in Nederland

Sinds gisteren zijn 19 patiënten overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt het RIVM. Daarmee komt het dodental op 43. De leeftijd van de overledenen ligt tussen 63 en 94 jaar.

11.15 – Is dit volgens de regels van het RIVM?

Je ziet op de foto tientallen kinderen voetballen. Buiten beeld liepen nog meer kleine koters een balletje te trappen. Volgens de normen van het RIVM is dit niet toegestaan en zijn ze zeker een volksgezondheidsrisico, want van een zogenaamde ‘social distancing’ is hier geen sprake.

1. Rohda’76 volgt aanwijzigingen van kabinet en KNVB op complex te sluiten
2. De gezondheidsrisico’s zijn te groot

11.00 – Jumbo Bodegraven is weer goed gevuld.

Ze zijn zelfs met een extra busje naar het distributiecentrum gereden om meer voorraad te halen.

10:30 – Reeuwijker Möckelmann traint docenten: “Hoe organiseer je afstandsonderwijs?”

De scholen zitten dicht. Op 15 maart werd bekend gemaakt dat naast universiteiten en HBO’s, nu ook MBO’s, basisscholen en het voorgezet onderwijs hun deuren zullen sluiten. Dit om verdere uitbreiding van het coronavirus te voorkomen. Dieter Möckelmann uit Bodegraven-Reeuwijk is op dit moment druk met een oplossing: online onderwijs. “De grootste zorg is rondom de eindexamenkandidaten.”

08:50 – Lorier van de Vier Windstreken over het basisonderwijs: Digitaal onderwijs en lespakketjes

Sinds maandag 15 maart zitten alle kinderen thuis of worden zij elders opgevangen, maar op de basisscholen wordt geen onderwijs meer gegeven. Alleen kinderen van ouders met vitale beroepen kunnen er terecht. Het bestuur van de Vier Windstreken is druk bezig met het organiseren van onderwijs op afstand aan de op dit moment thuiszittende leerlingen. 

^ 17 maart ^

16:44 – Quint Langerak: “Hamsteren niet nodig, steun lokale (horeca)ondernemers”

Het zijn enorm drukke tijden voor de supermarkten. Zo ook bij de JUMBO vestigingen in Bodegraven. Wij spreken eigenaar Quint Langerak over de situatie. 

15:03 – Walter en Jesssica vertellen hoe de corona situatie is vanuit Curaçao

Het leuke, jonge en vlotte stel Jessica de Bruijn (27) en Walter van Gulik (46) bezit twee appartementencomplexen in Curaçao. De oud-Bodegravers worden als ondernemers getroffen door de maatregelen om het coronavirus te verhelpen.

13:08 – De Oude Zustertuin sluit per direct de hekken voor het publiek tot en met 6 april

De Oude Zustertuin is per direct gesloten voor publiek tot tenminste 6 april. De Open Dag op Koningsdag gaat niet door.

12:03 – Winkels in Bodegraven gewoon open

Alle winkels in Bodegraven zijn voorlopig gewoon geopend, waarbij zij de aangescherpte hygiëne maatregelen die het RIVM aangeeft, in acht nemen, meldt de BOV.

11:58 – Burgemeester Christiaan van der Kamp reageert op de situatie corona-virus

Afgelopen week kondigde het kabinet ingrijpende maatregelen aan om de verdere verspreiding van het coronavirus Covid-19 verder te voorkomen.

10:21 – “de Bibliotheek De Groene  Venen tijdelijk gesloten”

In het kader van de aangescherpte maatregelen vanuit de overheid heeft de Bibliotheek De Groene Venen besloten tot 6 april alle bibliotheekvestigingen te sluiten. Alle activiteiten en spreekuren zijn afgelast. Actuele informatie over openingstijden en activiteiten van de Bibliotheek is te vinden op de website: www.bibliotheekdegroenevenen.nl

^ 16 maart ^

 X