IMG_0415

ReBo-er van de week: Bert Peek

Hij heeft samen met zijn broer van niets ‘iets’ gemaakt; het bedrijf Peek Autoservice. Rondreizen op zijn motor vindt hij geweldig, vroeger naar Noord-Holland, nu naar Noorwegen en de Verenigde Staten. Waar hij graag blues-muziek luistert van zijn elpee-verzameling, begint hij nu ook zelf met het maken van muziek op zijn mondharmonica. Hij gaat graag met zijn vrouw op pad om bourgondisch te genieten of te dansen op festivals, en werkt daarnaast hard in zijn bedrijf. Daarnaast staat ‘vrijheid’ bij hem hoog in het vaandel. De ReBo-er van deze week is: Bert Peek!
Naam: Bert Peek

Leeftijd: 62

Woonsituatie: “In Bodegraven aan de Overtocht, met mijn vrouw Loes.” Zijn twee dochters wonen inmiddels op zichzelf. 

1. Waar kennen mensen jou van?

“De meesten van het werk hier.” zegt hij over zijn autoservicebedrijf. “Daarvoor werkte ik bij garagebedrijf Van Bunningen en bij Jansen automaterialen. Daarna ben ik voor mezelf begonnen in 1984, inmiddels 36 jaar. Mensen kunnen me ook kennen van motorrijden, dat is mijn grote hobby. Daar heb ik veel vrienden in. Ook houd ik van muziek, zoals blues. Ik ben begonnen met mondharmonica”, zegt hij met een lach. “Ik ben net pas begonnen, een maand geleden. Tien jaar geleden droomde ik daarvan, en dacht ik erover na. Mijn schoonzoon hoorde dat en heeft gezorgd voor een proefles, en nu heb ik het opgepakt. Dat is heel leuk.”

2. Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

“Ik ga ‘s morgens om zeven uur hierheen” zegt hij vanuit zijn kantoor in Peek Autoservice. “Ik zit bij de receptie en doe facturatie, bellen, dingen oplossen, vragen beantwoorden en daarnaast stuur ik het binnen het bedrijf aan. Dit doe samen met mijn broer Jos. Om zes uur ga ik naar huis, dan ga ik aan mijn hobby; mijn motorfiets onderhouden. Of gewoon lekker relaxen. In de zomer varen of motorrijden. Ook houd ik van muziek luisteren. Ik luister heel veel, heel breed.” 

3. Op welke school zat je?

“Op de Willibrordschool. Daarna ging ik naar Gouda, daar deed ik eerst de Lts (lagere technische school), waarna ik naar de Mts (Middelbare technische school) ging, maar die heb ik niet afgemaakt. Toen ben ik gaan werken en deed ik de avondschool, een vakschool waar ik mijn patroonsdiploma en middenstandsdiploma haalde.” Hij was met meer bezig dan alleen school in zijn tienertijd. “Op mijn 16e kreeg ik een brommertje, dan kon je buiten Bodegraven reizen. De wereld wordt steeds kleiner, jongeren van nu kunnen overal heen; ze vliegen naar Australië of Nieuw-Zeeland. Maar wij waren blij dat we naar Woerden, Gouda, Alphen, of op vakantie in Noord-Holland of Zeeland konden, op ons brommertje. Dat deed ik dan met een stel vrienden.” 

4. Op welke sportvereniging heb je gezeten?

“Ik zat op voetbal bij ESTO en tenniste bij Botesa. Ook heb ik veel squash gedaan in Alphen aan den Rijn.”

5. Waar ben je het meest trots op?

“Op hetgeen ik bereikt heb, zowel zakelijk als privé. Dit,” zijn handen richt hij geopend op terwijl hij om zich heen kijkt, “met nul begonnen.” zegt hij over Peek Autoservice. “Veel mensen nemen een zaak van hun vader over, of komen uit een ondernemersfamilie; ik kom puur uit een een arbeidsfamilie. Dan heb je toch iets meer bereikt dan je dacht te kunnen doen. Ik ben samen met mijn broer Jos begonnen. Toen wij samen bij een bedrijf werkten deden wij ‘s avonds alle klusjes zelf; daar begint je eerste klantenkringetje; ooms, tantes, vrienden. We waren bezig in de avonduurtjes en ook zaterdag. En dan onderneem je een keer die stap om het voor je inkomen te doen.” Hij weet meer te noemen. “Een leuke familie. Wij komen uit een heel warm gezin. Je moet geluk hebben met waar je wieg staat, die stond bij mij op een hele leuke plek. Dan wordt het al een stuk makkelijker.” 

6. Waar heb je goede herinneringen aan?

“Aan alles eigenlijk, ik heb een heel leuk leven”, zegt hij met een lach. “Van een avondje naar een band gaan geniet ik heel erg, van motorreizen ook. Daarnaast van de mensen om me heen. Alle dingen van het leven”, concludeert hij. “We hebben het geluk gehad dat we altijd gezond zijn gebleven en gemotiveerd zijn geweest om van alles te kunnen doen.” Hij noemt een voorbeeld. “De motorreizen in Amerika heb ik georganiseerd voor een groep vrienden. Nu weer voor Noorwegen. Dat vind ik heel erg leuk om te doen, zeker als het ook slaagt.” De telefoon gaat; “Peek Autoservice, goedemorgen.” aldus Peek die al sinds morgenvroeg op het bedrijf aanwezig is. 

een tentje achterop, leuke reizen uitstippelen, de natuur in, vrijheid, frisse lucht. Vrij leven.

7. Wat was je droom vroeger en is deze werkelijkheid geworden?

“Een klein beetje. Mijn droom was ‘de wijde wereld in’, wat nu heel veel gebeurt bij de jeugd. Ik doe dat nu op de motor in het klein; een tentje achterop, leuke reizen uitstippelen, de natuur in, vrijheid, frisse lucht. Vrij leven. Eigenlijk heb ik het tegenovergestelde gedaan want ik zit zo vast als een huis met mijn bedrijf”, bedenkt hij zich met een lach. “Goedemorgen! Dat is Loes” zegt hij over zijn vrouw die net het bedrijf binnenstapt.

8. Wat doe je graag in je vrije tijd?

“We wandelen graag samen als we vrij zijn” zegt hij over zijn vrouw en hijzelf, “met de kleinkinderen. Ook doe ik veel motorrijden en muziek luisteren.”

9. Welke (nieuws)gebeurtenis is je het meest bijgebleven in Bodegraven-Reeuwijk?

“Wat ik heel apart vind is dat Loetje in Reeuwijk wilde beginnen, de palen zaten in de grond; en dan gaat door fouten ineens de bouw niet door. Dat is bij het Polenhotel precies hetzelfde, dat vind ik raar. Zelf moeten wij altijd bij de gemeente alles in kannen en kruiken hebben voordat je gaat bouwen” aldus Peek die twee keer een bedrijfspand heeft laten realiseren. “Alles moet goed geregeld zijn. Een bouwstop kost ontzettend veel geld, wat niet nodig is. Dat vind ik zonde.”

10. Welke persoon inspireert jou in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik vond burgemeester Lokker wel een hele goede burgemeester, door zijn persoonlijkheid. Ik vind het ook heel knap als mensen vooral in hun vrije tijd dingen doen voor anderen. Zoals mensen die in de commissie zitten van de Najaarsmarkt of dingen organiseren in het dorp, zonder winstbelang. Daarvoor heb ik veel respect. Ook mensen bij de Zonnebloem, die het voor anderen aangenaam willen maken, dat vind ik vaak heel onderbelicht. Net als bij sportverenigingen, allemaal belangeloos.”

11. Waar kom je graag/wat zijn je favoriete plekken in Bodegraven-Reeuwijk?

“De Surfplas, het Reeuwijkse Hout en De Rijn, omdat ik er ook aan woon denk ik. Bij de Surfplas kun je wandelen en het restaurant is altijd open. Ook houd ik van de natuur, vrijheid. Wij wandelen heel graag op het strand, en dan juist niet in de zomer, maar als er niemand is. Of in de duinen of op Reeuwijk, en dan altijd gecombineerd met een lekkere lunch en een glaasje wijn erbij. Dat bourgondische leven vinden we wel heel leuk.”

12. Wat kijkt u graag op youtube, Netflix, TV?

“Op Netflix kijk ik weleens documentaires zoals natuurfilms van Zuid-Amerika en Brazilië bijvoorbeeld. Maar dat doe ik niet veel. We hebben wel vaak de radio aanstaan of een CD’tje. Elpees draai ik ook nog; blues, rock en ouwe pop. Ik ben een beetje blijven hangen eigenlijk. Ik houd van de Rolling Stones, Fleetwood Mac, B.B. King.”

13. Wat zou je willen veranderen als je burgemeester was?

Hij lacht even. “Dan zou ik eerst het centrum van het dorp eens helemaal flink opknappen. Alle lege oude industrie eruit en mooie woningen er voor in de plaats zetten. Er zijn heel veel plekken in Bodegraven die eigenlijk allang opgeknapt hadden moeten worden. Zoals waar het Eminent-gebouw staat en de koekfabriek. Dan hadden ze de nieuwe wijk buiten de ring niet hoeven te bouwen. Je bouwt eigenlijk een puist aan het dorp aan de andere kant, terwijl het centrum verpaupert door lege industriepanden, dat vind ik heel erg. Dan zou ik de sportvelden die nu binnen de ring liggen daarheen brengen, dat alle velden van tennis en voetbal bij elkaar liggen: gewoon één groot sportcomplex.” X