Studeren in coronatijd: Mis het “studentengevoel”

Joanne van den Dool (18) zit in het eerste jaar van de studie psychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook is ze zelfstandig fotografe en ze woont in Bodegraven bij haar ouders. Iedereen werkt of leert thuis: “Het is soms een beetje vol, maar wel gezelliger. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje.”
Hoe ga je om met de huidige lockdown?

“Ik deal er maar mee: ik kan er zelf vrij weinig aan veranderen. Ik kan niet naar de universiteit; die is helemaal dicht en ik ben er het hele jaar niet geweest. Ik maak een dagritme voor mezelf. Ik probeer zo veel mogelijk te wandelen en mensen te bellen, zodat ik niet helemaal in mijn eigen bubbel zit.”

Wat vind je van het thuisonderwijs?

“Voor mij persoonlijk heeft het voor- en nadelen. Qua reistijd scheelt het heel erg. Het nadeel vind ik wel dat je weinig mensen spreekt. Oude vrienden van de middelbare school zie ik minder maar ik leer ook moeilijk mensen van mijn nieuwe studie kennen via Zoom (videotelefonie programma), met elke vijf weken een ander groepje. Ik heb besloten om de tijd die ik heb in mijn oude vrienden te steken.”

Wat mis je het meest?

“Ik mis gezellige avondjes met vrienden. Ik ben niet zo’n feestbeest maar houd wel van een gezellig avondje, bijvoorbeeld zondagavond uit de kerk met mensen.” Ook mist ze het “studentengevoel; je zit niet in een grote collegezaal.”

Welke impact hebben de maatregelen op activiteiten?

“Sinds de lockdown in december is begonnen mag ik niet meer fotograferen met meer dan één persoon. Dus stelletjes en gezinnen mogen niet meer. Ondernemers kunnen nog wel, bruiloften gaan ook nog door.”

Wat voor tip zou je je universiteit of school willen geven?

“Ik moet zeggen dat ik vind dat onze universiteit het heel goed doet; ze zijn goed bij de pinken en alles is snel en ‘up to date’. Maar ik merk wel dat sommige docenten in plaats van een college een Powerpoint met spraak geven; dan denk ik; ik kan net zo goed YouTube filmpjes gaan kijken. Maar als ik iets zou kunnen veranderen dan zou ik willen dat je langer hetzelfde groepje hebt.”X