Studeren in coronatijd: “Sporten valt voor veel studenten ook weg”

Willemijn van de Woestijne (19) zit in het eerste jaar van de studie criminologie aan de Universiteit Leiden. Ze woont doordeweeks in de studentenstad en in het weekend is ze vaak thuis in Bodegraven te vinden.




Hoe ga je om met de huidige lockdown?

“Vooral mijn studie is helemaal online.” Hoorcolleges kijkt ze vaak terug. “Heel af en toe heb ik een contactmomentje met studiegenootjes via een groepsmeeting.” Ook de studentenvereniging ging grotendeels online. “Doordeweeks eet of wandel je soms met elkaar.” Verder werkt Willemijn extra bij de Jumbo in Bodegraven. “Om mijn tijd te vullen en onder de mensen te zijn.” Ook Netflix vult wat extra tijd.

Hoe vind je het thuisonderwijs?

“Ik moet zeggen; je zit niet echt in de stof. Ik merk dat de tentamens minder goed gaan. Alles via filmpjes; dat werkt gewoon niet echt. Je mist ook dingen als een bezoek aan de rechtbank, een workshop, een lezing: dat wordt allemaal geschrapt.”

Wat mis je het meest?

“Normaal ga je samen studeren in de universiteitsbieb of ‘de uni’ zelf.” Nu is dat niet meer het geval. “Maar ook de studentenvereniging, nieuwe mensen ontmoeten, dat vooral.” 

Welke impact hebben de maatregelen op sociale contacten en activiteiten?

“Sporten valt voor veel studenten ook weg.” Willemijn heeft in Leiden en Bodegraven een sportschoolabbonement. “Dat mis ik wel, ik ging vijf keer per week. Ook mis ik de vriendschappen die je onderhoudt terwijl je sportief bezig bent. Dat was vaak ook een gezelligheidsdingetje. Je ziet dat mensen nu vaak gaan wandelen. Een koffiewandelingetje.” Er zijn zelfs nieuwe termen ontstaan: “Een ‘KoWa’ is een ‘Korte Wandeling’, en een ‘LaWa’ is een ‘Lange Wandeling.”

Wat voor tip zou je je universiteit of school willen geven?

“Het online onderwijs wat betreft hoorcollege gaat goed; maar vooral het sociaal contact onder studenten moet verbeterd worden. Studenten die eerstejaars zijn hebben geen idee hoe ze de studie aan moeten pakken. Ook studieplekken om fysiek te studeren, op goede afstand, want thuis studeren werkt niet echt. Daar heb je sneller afleiding en kan je niet overleggen met mensen.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank