Green_apple

Column: Roomboter, wel of niet?

Cardiovasculaire ziekten (CVD) is de leidende doodsoorzaak wereldwijd en verantwoordelijk voor 17.3 miljoen doden per jaar. Preventieve behandeling welke CVD verminderd, zelfs op kleine schaal, kan het aantal mensen dat CVD ontwikkelt en de kosten die daarmee gemoeid zijn aanzienlijk verlagen. De American Heart Association (AHA) heeft recent een advies uitgegeven met betrekking tot verzadigde vetten. Omdat wij van steeds meer mensen horen dat volgens hen roomboter helemaal niet zo ongezond is, wellicht interessant om te lezen wat het AHA hierover adviseert op basis van de meest recente wetenschappelijke onderbouwingen.
Uit onderzoek blijkt dat verminderde inname van verzadigd vet en het vervangen van deze vetten door onverzadigde plantaardige vetten (bijvoorbeeld vette vis en olijfolie) het aantal CVD gevallen verlaagde met 30%, dezelfde verlaging als bij een behandeling met statines. Minder inname van verzadigde vetten en meer onverzadigde vetten is sterk gerelateerd aan aanzienlijk lagere kans op CVD en andere grote doodsoorzaken.

In contrast, vervanging van verzadigde vetten met geraffineerde suikers heeft geen verlaging van CVD tot gevolg. Gebaseerd op degelijk en recent wetenschappelijk onderzoek trekt de AHA de sterke conclusie dat verminderde inname van verzadigd vet en deze vervangen door onverzadigde plantaardige vetten de kans op CVD aanzienlijk verlaagd. Kortom, wees zuinig met verzadigde vetten en dus ook met roomboter!

Door: Christa Belt & Kim de Vor

X