hopefaith

Column: Wie ruimt de boel op?

Jaren geleden volgde ik mijn studie aan de Universiteit in Utrecht. Docent en franciscaan Theo Zweerman verzorgde een boeiende serie colleges voor de derdejaars studenten, die niemand wilde missen. Ik weet nog altijd dat hij vond dat docenten en studenten samen de collegezalen zouden moeten schoonmaken. Het trof mij enorm dat deze geleerde volgeling van Franciscus dat zei. En zo leerde ik de hoogachting voor wie de vloer dweilt en het toilet schoonmaakt en het onkruid wiedt.
In de nieuwjaarsnacht is ook in onze straat vuurwerk afgestoken. Sommigen ruimden de resten later zelf op, veel buren veegden even voor hun huis en een dag later kwam ook het veegwagentje van de gemeente nog even langs. Eigenlijk allemaal prima.

Containerschip MSC Zoe, verloor 281 grote containers, voor een deel met gif er in. Jutters, militairen en vrijwilligers ruimen de stranden op, de verzekering dekt de kosten, maar de forse schade aan het zeeleven in de Noordzee en de Waddenzee blijft onzichtbaar en niemand ruimt op.

Onze gemeente Bodegraven Reeuwijk had een paar jaar terug een schuld van bijna 160 miljoen. Als ik goed reken, heeft iemand dus namens mij (en namens elke andere inwoner van de jongste baby tot de oudste bejaarde) ruim 4000 euro teveel uitgegeven. Misschien hebben we daar wel veel goeds voor teruggekregen, maar met die ‘iemand’ had ik toch wel eens willen praten. Gelukkig zet het huidige gemeentebestuur nu flinke stappen om ons gezamenlijke huishoudboekje op te ruimen.

Ook de kerk was in de eerste week van het nieuwe jaar alweer in het nieuws. Die nare Nashvilleverklaring die homoseksualiteit afwijst is natuurlijk erg beschadigend voor LHBT-ers, met veel verdriet en nieuwe frustratie als gevolg. En wie ruimt de narigheid op? Ik hoop maar op veel lieve mensen die van je houden om wie je bent en voor wie het niks uitmaakt of en wat voor partner je hebt, zolang die ander maar van je houdt.  

In het bijbelse scheppingsverhaal is God vooral bezig met opruimen. De aarde was nog woest en leeg en toen besloot de Allerhoogste: het licht is de dag, het donker is de nacht, hier de aarde, daar de hemel, hier het droge land en daar de zee, de vogels horen in de lucht, de vissen in het water, de dieren in het bos en voor de mensen maakte Hij een paradijs; de tuin van Eden.

Ooit schreef een psycholoog: als je huis een bende is, is je bovenkamer waarschijnlijk ook een rommeltje. Voor mij klinkt daar hoop in, want als je thuis begint met opruimen ben je dus  in Goed gezelschap en krijg je misschien ook wat meer rust in je hoofd.

Van harte een opgeruimd nieuw jaar gewenst.

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

 

 

 X