annemarievisser

Column Annemarie Visser

Vroeger was politiek nog vrij simpel. Geloofde je in god, dan stemde je op een christelijk partij. Was de hypotheekrenteaftrek meer jouw ding, de VVD. D’66 had zijn gekozen burgemeester en voor diegene die geloofde in het arbeidsparadijs was er de PvdA. Tegenwoordig lijkt steeds meer te gaan over een andere religie, de wereldwijde klimaatcrisis. Je gelooft erin of niet.  
Bijzonder, want als zich iets uitstekend laat meten, dan is het wel de gemiddelde temperatuur. Zet je dan alle cijfertjes keurig naast elkaar in een grafiek, blijft er echt maar een harde conclusie over. Het wordt gemiddeld behoorlijk warmer in de wereld en dat heeft hele grote gevolgen voor ons allemaal.

Natuurlijk kun je dan vervolgens gaan twisten over de oorzaak hiervan en vooral of we daar als piepklein kikkerlandje wel enige invloed op hebben? Maar eerlijk gezegd lijkt me dat een zinloze discussie nu onze eigen kikkers massaal het loodje leggen en ook in Bodegraven-Reeuwijk de sloten dreigen te verdrogen.

Toch tuimelden afgelopen week onze politici en klimaatsceptici op Twitter en Facebook over elkaar heen. Terwijl wij lagen te overleven onder een parasol hadden zij namelijk ontdekt dat het 75 jaar geleden ook een dagje bloed verzengend heet is geweest in Nederland. Enfin mijn diepgelovige oma uit Breda zag Maria ook maar al graag overal verschijnen.

Genoeg gepraat, want wordt het niet gewoon tijd voor aanpassingen en oplossingen? Ook lokaal. Sterker nog, ligt hier misschien een uitgelezen kans voor onze gemeente, nu we hard op zoek zijn naar een manier waarop we ons kunnen herdefiniëren als samenleving van de toekomst midden in het Groene Hart?

Innovatief met elkaar aan de slag. Misschien wel met het aantrekken van startups die zich bezighouden met energie opwekkende groene muurbedekkers of andere innovaties. Ook al zitten we hier op een bijna failliete toko, in tijden van schaarste ontstaan de leukste ideeën. Hoe krijgen we meer schaduwrijke bomen of vochtvasthoudende groene daken in onze gemeente. Zonder direct te willen duiken in die niet meer bestaande subsidiepot.

Wellicht een leuke prijsvraag voor een of andere universiteit en anders is er altijd nog wel ergens een prins of Europees fonds dat graag meedenkt.

Dromen, denken doen, dus waarom niet? Bodegraven-Reeuwijk als groenste Hightech gemeente midden in het Groene Hart. Verfrissend koel en aangenaam gezellig om straks te verblijven in die snikhete zomers van de toekomst.

X