Horecaondernemers kopen gezamelijk een AED

Bodegraven is sinds vorige week een AED rijker. Dit apparaat kan helpen om mensenlevens te redden. Initiatiefnemers Just en Jorn Jelluma kwamen erachter dat geen enkele AED beschikbaar was in de avond, toen er een vervelend incident in hun restaurant plaatsvond. Hier moest verandering in komen vonden beide heren.




“Tijdens die bewuste zaterdagavond in februari belden we met meerdere collega ondernemers. Het bleek dat niemand een AED heeft hangen. Toen de ambulance aan kwam rijden, hoorden we dat zo’n apparaat wel bij Vijverhof hangt. Hoewel in onze situatie een AED niet had geholpen, vinden we dit belangrijk en geeft het een veilig gevoel dat die er nu in het openbaar is.

Hierna zijn we met elkaar in actie gekomen om een AED aan te schaffen. Er was veel draagvlak onder andere horecabedrijven uit Bodegraven. De deelnemende bedrijven zijn: Restaurant In het Bonte Varken, Bij Robbert, Restaurant Anders, De Buren, De Zoete Inval, Kobalt, Vrienden van de Hoeck en Restaurantje aan de Rijn. Samen met een bijdrage van de Verenigde Ondernemers Kern Bodegraven (VOKB) en het Rode Kruis is een AED aangeschaft. Deze hangt sinds vorige week op het terras van Restaurant Anders. De afspraken met de horeca onderling zijn goed verlopen, dat wil ik graag benadrukken”, aldus Jorn Jelluma.

Het apparaat is openbaar. “Wij hebben een centrale plek en hadden de ruimte ervoor”, vertelt Pieter Jan Geerlof. Rode Kruis medewerkster Ans Rodenburg is blij met deze locatie. “Om het apparaat te bedienen is het belangrijk om eerst een cursus te volgen. Zodra deze is voltooid, ben je aangesloten op een app die aangeeft als er een incident is, waar jouw hulp nodig kan zijn. Hierin sturen ze ook de pincode van het apparaat mee. Daarna opent de kast en kun je de AED meenemen. Dit is ook een stukje veiligheid.” De ondernemers gaan nog een cursus volgen om op de juiste manier met de AED om te gaan.

Wat is een AED?

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Door het gebruik van de AED kan het hartritme zich weer herstellen. Zonder AED zou dit niet kunnen.

Burgerhulpverlening

Als burgerhulpverlener ben je aangemeld bij een oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in jouw buurt krijg je een oproep via jouw mobiel om naar het slachtoffer te gaan.  Jorn Jelluma vindt het belangrijk dat zulke vrijwilligers er zijn. “Bij ons waren ook twee mannen binnen drie minuten ter plaatse. Hier heb ik echt respect voor. Dit geeft wel een veilig gevoel. Ze begeleidden ook de mensen keurig de zaak uit, voordat de ambulancebroeders er waren.”

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank

Geef een reactie