GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk loopt de Nacht van de vluchteling 

Wereldwijd zijn ca. 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog en geweld. Slecht 14% hiervan bereikt na het vluchten hun beoogde bestemming in bijvoorbeeld west Europa, 86% van alle vluchtelingen wordt opgevangen “in de regio”. Dat wil zeggen dat ze opgevangen worden in een van de buurlanden van het conflict waardoor ze op de vlucht geslagen zijn. Wereldwijd is Turkije het land waar veruit de meeste vluchtelingen opgevangen worden. In de regionale opvang verblijven de vluchtelingen tijdelijk totdat de situatie in hun land verbeterd en ze kunnen terugkeren naar waar ze vandaan komen. Het duurt vaak jaren voordat de thuis situatie verbeterd en dus zitten vluchtelingen dus vaak jaren lang vast onder zeer erbarmelijke omstandigheden. Vluchtelingenwerk biedt hier hulp aan iedereen die opgevangen wordt in deze tijdelijke omstandigheden.




Afgelopen zaterdag 16 juni op zondag 17 juni organiseerde stichting Vluchteling Nederland de negende keer de nacht van de vluchteling in 4 plekken in Nederland. Doel was zo veel mogelijk geld op te halen, maar ook de deelnemers te laten voelen en beleven wat het betekend om het holst van de nacht alles achter te laten en met je gezin te vertrekken uit je vaak gebombardeerde stad te vertrekken en je heil anders te gaan zoeken. Vaak je hele hebben en houden achter te laten. Team “Groenlinks Bodegraven-Reeuwijk” heeft dit jaar voor de tweede keer meegelopen met de NvdV. Na Amsterdam afgelopen jaar, dit jaar van Rotterdam naar Den Haag. Het team wil graag politieke als financieel het werk van stichting vluchteling steunen en zorgen dat er een steeds grotere groep vluchtelingen geholpen kan worden, waar ook ter wereld. Ook vindt GroenLinks dat wij Nederlanders meer zelf kunnen doen. We kunnen meer materieel en niet materieel steun aan vluchtelingen geven, ook lokaal in Bodegraven-Reeuwijk. En we vinden dat het land Nederland meer vluchtelingen zou kunnen opnemen.

Het GroenLinks team is in werkelijkheid een zeer diverse team waarbij verschillende politiek gekleurde mensen uit verschillende delen van het land hun handen in elkaar hebben geslagen en samen voor de vluchtelingen zijn gaan staan. GroenLinks en PvdA hebben elkaar ook in dit thema gevonden, maar ook vrienden uit Sassenheim en Deventer deden meer. Het team heeft 1370 euro bij elkaar gelopen (sponsoren mag nog steeds), maar belangrijker, het team wil via dit persbericht oproepen tot empathie en steun voor de vluchtelingen die ook binnen Bodegraven-Reeuwijk woonachtig zijn. Het team heeft een heel kleine beetje mogen voelen aan de ontberingen waaraan vluchtelingen worden blootgesteld. Zelfs met zeer goede schoenen en kleding, trainingen vooraf, weinig bepakking, een goed uitgezette route en heerlijk wandelweer is 40km beste een heel stuk om te lopen. Hoe dat moet voelen zonder goede schoenen, in onbekend gebied, met 1 of 2 kinderen op je armen en alles hebben achtergelaten, wij weten het nog steeds niet.

Dus misschien als je in de toekomst een van de echte vluchtelingen tegenkomt op het dorp of kernen, bedenk eens welke route deze vluchteling misschien achter zich heeft, het is zeker meer als 40km. Wees emphatisch, wees mild in je oordeel en misschien is een praatje maken ook gewoon eens fijn, “ Wie ben jij? En hoe is het met je?” De rest volgt vanzelf.

Sponsoren van het GroenLinks Bodegraven-Reeuwijk team kan nog de komende dagen, maar natuurlijk ook gewoon stichting Vluchteling sponsoren kan ook. Tot nu toe is 1,6 miljoen euro opgehaald met deze actie.

Uit Bodegraven-Reeuwijk

Roger Friedrichs. GroenLinks fractie
Arthur van Dijk. GroenLinks
Hetty Veerman. PvdA
Marc de Lobie uit Epse
Liza Wassenaar uit Sassenheim
Wietske Wassenaar uit Sassenheim

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank