Meezingavond bij Shanty Festival in het Evertshuis

Drie koren uit de regio van Bodegraven-Reeuwijk zongen zaterdagavond 27 oktober samen in het Evertshuis. Dit waren het ‘Shanty koor Het Groene Hart’, ‘De Boreftse Zangers’ en ‘Language of the heart’. Samen vormden zij het Shanty Festival.




Met passende kledij versierd, staat het eerste koor op het podium. De Boreftse Zangers staan klaar om zeemansliederen te zingen, en zetten al snel, wanneer iedereen zijn of haar plaats in de zaal gevonden heeft, het eerste lied in.

“Het thema is deining in Bodegraven”, aldus Joke Hoogervegt. “De zangers zingen bijvoorbeeld vooral zeemansliederen”. Hoogervegt heeft de koren geregeld voor het evenement. Janet Haveman heeft het Shanty Festival georganiseerd en bedacht, zo is ze met het idee om meerdere koren te combineren aan de slag gegaan. “Ik heb al vaker ergens zulke avonden gezien, er heerst dan altijd een erg leuke sfeer en het is leuk voor de oudere doelgroep. De zangers en zangeressen zijn ook heel enthousiast”, zegt Haveman. “Het zijn vaak bekende liedjes, ik verwacht dat later op de avond mensen in het publiek ook mee zullen gaan zingen met de liederen. De koren zingen zeemansliederen, maar ook levensliederen.”Dit is de eerste keer dat er drie koren komen zingen in het Evertshuis. Alle drie de koren zongen deze avond voor de pauze een keer om beurten en zo ook na de pauze. “Het is erg leuk om de koren zo te kunnen combineren”, vinden Hoogervegt en Haveman.

Leden van ‘Shanty koor Het Groene Hart’

De koren die komen zingen, zijn normaal aanwezig op evenementen in de zomer. “Daarom is het leuk om zoiets neer te kunnen zetten, juist in de herfst. Ik hoop dat het volgend jaar weer lukt!”, aldus Haveman.

De ‘Boreftse zangers’

“Een shanty is een lied dat vroeger onder het werk aan boord van grote zeilschepen werd gezongen. Er zijn verschillende soorten shanty’s, meestal afhankelijk van het soort werk dat moest worden gedaan aan boord van het schip.” (Bron)

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank