Interview Stoppelenburg en Nieuwenhuizen: “Samen de toekomst van ons Reeuwijk-Brug bepalen”

Er komt een bijeenkomst voor de dorpsvisie van Reeuwijk-Brug 2030. Dit is maandag 10 februari 20.00 uur in Zalencentrum de Brug. Voorzitter van het Dorpsteam Reeuwijk-Brug René Stoppelenburg en wethouder Inge Nieuwenhuizen vertellen.

“Iedereen is aanstaande maandagavond in Zalencentrum De Brug welkom om mee te praten wat we als inwoners met ons Reeuwijk-Brug willen als het om een fijne en gezonde woonomgeving gaat. Elk idee is van belang. Ook kunnen wij zo de kennis die bij inwoners aanwezig is goed benutten. Wanneer je niet meepraat, geeft het ook geen pas om achteraf te roepen dat wij dit of dat hadden moeten doen.”

René Stoppelenburg, voorzitter van het Dorpsteam Reeuwijk-Brug, benadrukt dat het initiatief voor de dorpsbijeenkomst niets geheimzinnigs heeft of dat uit de koker van een actiegroep of de gemeente komt. “Er werd al gepraat over de dorpsvisie voor Reeuwijk-Brug door verschillende partijen, zoals BurgerInitiatief Reeuwijk, de bedrijven op Zoutman en het Dorpsteam. Dat vonden wij een goede aanleiding om voor te stellen om als één team te gaan inventariseren wat de wensen zijn op het gebied van wonen, mede omdat de gemeente bezig is met de actualisatie van de Woonvisie. Overigens hebben verschillende zaken direct te maken met de woonomgeving, zoals verkeer, infrastructuur en duurzaamheid. Die zullen dan ook zeker aan bod komen op de dorpsbijeenkomst. Ik hoop dat heel veel inwoners van Reeuwijk-Brug naar de bijeenkomst komen om hun ei te leggen. Dan kunnen wij vervolgens ‘al die eieren uit dat nest’ zorgvuldig uitbroeden. Zo komen we te weten welke kant we met ons dorp op willen.”

Democratisch proces

René Stoppelenburg benadrukt dat elk realistisch idee wordt verwelkomd. “Het is een open democratische proces. Er ligt geen vooropgezet plan. Ook niet vanuit de gemeente. Dat was in het verleden soms het geval en dan konden inwoners slechts reageren op die plannen. Dat heeft soms ook het vertrouwen geschaad. Ik heb persoonlijk regelmatig geroepen dat de mensen van de gemeente eerst maar eens moesten komen kijken bij de situatie van de infrastructuur in Reeuwijk-Brug west en de situatie op de Raadhuisweg en Zoutmansweg. Want er werden wel plannen gemaakt, maar zonder dat wij het idee hadden dat men zich had verdiept in de situatie door met de mensen ter plekke te praten. Bij deze dorpsbijeenkomst beginnen wij blanco. Iedereen kan en mag meepraten over wat nodig is voor Reeuwijk-Brug. Ik hoop dat we een heleboel betrokken inwoners en ondernemers bij elkaar krijgen voor al die ideeën. En dat de politiek vervolgens luistert, want de politiek is er voor de inwoners.”

René Stoppelenburg is straks tevreden als de inwoners deze kans grijpen om mee te praten. “Het moet meer zijn dan een groepje burgers dat luid en duidelijk zijn mening over een bepaald onderwerp laat horen. Dat noem ik geen burgerparticipatie. Vaak werkt dat alleen maar averechts. Ik wil dat wij als enthousiastelingen ons Reeuwijk-Brug de goede kant op weten te sturen. Door positief mee te denken en mee te praten.”

 

Duidelijk verhaal

Hij denkt al aan vervolgbijeenkomsten, want er zijn een hoop onderwerpen waarbij de ideeën van inwoners moeten worden verzameld. “Neem de Reeuwijkse Plassen en de natuur. Daar willen ook de volgende generaties van kunnen genieten. Maar zo zijn er veel onderwerpen. Het mooie is dat wij gezamenlijk wensen en ideeën kunnen clusteren en bij de gemeente kunnen neerleggen. Dat werkt veel effectiever dan allerlei kritiekpunten over alles en nog wat bij de gemeente indienen. We willen als Reeuwijk-Brug met een duidelijk verhaal komen wat de stip op de horizon voor ons dorp over tien jaar is. Daar hebben wij iedereen bij nodig. Want alleen op die manier komen we straks tot een weloverwogen dorpsvisie voor Reeuwijk-Brug.”

Veel onderwerpen voor Dorpsteam

Een op te zetten dorpsvisie voor Reeuwijk-Brug is zo veelomvattend dat René Stoppelenburg nog diverse dorpsbijeenkomsten met inwoners voorziet. “We hopen tevens dat meer inwoners zich aansluiten bij het Dorpsteam Reeuwijk-Brug. Er zijn zoveel onderwerpen dat je met een klein team nooit alle bijeenkomsten of vergaderingen kunt bijwonen, zeker niet als deze overdag zijn. Daarom hoop ik op nieuwe krachten voor ons Dorpsteam, zodat wij de onderwerpen voldoende diepgaand kunnen aanpakken.”

Interview wethouder Nieuwenhuizen: “Bijeenkomst Reeuwijk-Brug biedt aanknopingspunten voor dorpsvisie”

Wethouder Inge Nieuwenhuizen heeft hoge verwachtingen van de dorpsbijeenkomst in Reeuwijk-Brug. “De gemeenteraad ziet graag dat voor elke kern een dorpsvisie tot stand komt. Wat is er mooier dan dat de inwoners van elke kern hun wensen en ideeën onderling bespreken en wij als gemeente uitvoering geven aan de collectief uitgekristalliseerde behoeften? Dat is de meest succesvolle vorm van burgerparticipatie, zo lijkt mij. Nu omvat het thema van de avond met name woonwensen, maar als we dit proces van behoeften van inwoners kunnen uitbouwen, dan hebben wij straks de juiste ingrediënten voor de dorpsvisie voor Reeuwijk-Brug.”

Dat de dorpsbijeenkomst een brede manier van burgerparticipatie vormt, blijkt ook uit de samenstelling van de initiatiefgroep voor de bijeenkomst, waarin het Dorpsteam Reeuwijk-Brug, het BurgerInitiatief Reeuwijk (BIR), vereniging bedrijventerrein Zoutman en betrokken inwoners zitting hebben. Inge Nieuwenhuizen: “Bij burgerparticipatie gaat het erom dat het hele palet aan meningen en ideeën van inwoners en ondernemers wordt bediscussieerd. Het is goed als al die verschillende kleuren zichtbaar worden. Je praat dan over een mix van individuele meningen en groepswensen, bredere maatschappelijke wensen, tegengestelde belangen en regels van rijksoverheid en provincie. Het is vooral belangrijk dat die allemaal op tafel komen. Je zult daaruit vervolgens de collectieve behoeften moeten halen. Onze rol als gemeente is om dergelijke collectieve belangen voor inwoners te faciliteren. Wij willen niet van bovenaf allerlei plannen en visies bedenken. Het moet van de inwoners, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties komen.”

Realistisch en uitvoerbaar

Vanzelfsprekend moeten de wensen en ideeën wel realistisch en praktisch uitvoerbaar zijn. “De wens om de A12 te verleggen of te verdiepen in een tunnelbak om zo de kernen van de gemeente fysiek te verbinden, is leuk maar onhaalbaar. Omgekeerd zullen wij aspecten aan de (gezamenlijke en overkoepelende) dorpsvisies toevoegen die mogelijk minder in een dorp spelen maar van overheidswege moeten worden meegenomen, zoals een stikstofdiscussie, duurzaamheidsambities of andere regelgeving. Toch zou ik ervoor pleiten om zoveel mogelijk ideeën te uiten, ook als die mogelijk schuren. We moeten met al die kleuren in het meningenpalet tot een heldere compositie zien te komen.”

Het dorpsteam zou in de toekomst een mooi platform kunnen vormen waarbinnen die meningen worden verzameld. Niet als een vertegenwoordiging van of namens inwoners, maar als een weerspiegeling van datgene wat er binnen de gemeenschap leeft. Een nieuwe vorm van burgerparticipatie. In Nieuwerbrug heeft de WIN de kar getrokken voor het opstellen van een dorpsvisie, maar tegelijk ook alle inwoners geënquêteerd. Met die informatie is de dorpsvisie opgesteld en de gemeente heeft daar een uitvoeringsplan voor gemaakt.

We volgende de manier van werken in Nieuwerbrug en Reeuwijk Brug aandachtig omdat we heir als gemeente van kunnen leren hoe we de burgerparticipatie op een moderne manier kunnen vormgeven. Deze ervaringen zullen we zeker gaan gebruiken als we in de gemeenteraad spreken over burgerparticipatie, Democratic Challange en right to Challange. Nieuwenhuizen: “De financiële middelen van de gemeente zijn zeker niet oneindig, maar afgewogen dorpsvisies verdienen een reële kans op realisatie. De gemeenteraad en het college vinden burgerparticipatie en dorpsvisies immers heel belangrijk.”

Maatwerk in dorpsvisies

De wethouder benadrukt dat elk dorp een eigen identiteit heeft en dat er dus maatwerk nodig is bij het opstellen van de dorpsvisies. “Wat er maandag aanstaande in Reeuwijk-Brug wordt besproken, hoeft geen blauwdruk te zijn voor andere kernen en dorpen. Maar de wijze waarop inwoners en bedrijven onderling over onderwerpen gaan praten, is naar mijn mening wel een soort nieuwe, experimentele manier van burgerparticipatie. We kunnen hiervan leren en dat helpt bij het opzetten van alle dorpsvisies.”

De wethouder is dan ook blij dat in Reeuwijk-Brug de eerdere ervaringen van de WIN in Nieuwerbrug zijn benut. “Het is een bijeenkomst voor Reeuwijk-Brug, maar mogelijk kunnen afgevaardigden van andere dorpsteams meekijken. Als gemeente blijven wij met opzet op enige afstand staan. Wij helpen bij de organisatie van deze bijeenkomst, maar zullen vooral samen met onze ambtenaren luisteren wat de wensen zijn. Het is ook niet de bedoeling dat bestuurders gaan meediscussiëren. Het moet geen politieke avond worden.” Het is naar de mening van de wethouder de avond van de inwoners van Reeuwijk-Brug. Het is hun gesprek. Zij ‘schilderen’ vanuit al die kleuren aan meningen de toekomst van hun dorp.

Alle meningen tellen mee

Aan de hand van de meningen die tijdens dit soort bijeenkomsten in de dorpen ter tafel komen, wordt het college van burgemeester en wethouders beter in stelling gebracht om collectieve behoeften per dorp in kaart te brengen en uit te werken in dorpsvisies. De identiteit van de dorpen verschilt en daarom verwacht wethouder Nieuwenhuizen ook de nodige verschillen in aandachtsgebieden en dynamiek. “Voor elk dorp is het belangrijk dat wij zoveel mogelijk meningen horen. Door samen met het dorpsteam deze dorpsbijeenkomsten te organiseren kunnen we alle inwoners en bedrijven uitnodigen om mee te komen praten. Die meningen hebben wij nodig voor een breed gedragen dorpsvisie. Daarom kijk ik uit naar de dorpsbijeenkomst in Reeuwijk-Brug, waarvoor iedereen uitgenodigd is, alle inwoners en bedrijven. Want ze moeten met z’n allen een dorpsvisie vormgeven. Ik wijs daarbij ook op het digitale inwonerspanel, waar al ruim 1300 inwoners lid van zijn. Regelmatig geven zij hun mening over bepaalde thema’s. Wij willen als college kijken of we dit instrument ook kunnen gebruiken om per dorp informatie uit te vragen. We willen naar een dynamisch democratisch proces om de dorpsvisies op te stellen. Daarbij telt elke mening.”

Boven individueel belang uitstijgen

Wethouder Inge Nieuwenhuizen heeft goede ervaringen dat inwoners en ondernemers boven hun individuele belangen uitstijgen en samen tot collectieve oplossingen kunnen komen. Precies zoals dat ook wordt verwacht van de discussies op de dorpsbijeenkomsten zoals op maandagavond 10 februari in Reeuwijk-Brug. “Toen de ondernemers in Bodegraven bijeenkwamen voor een discussie over het versterken van het centrumgebied zag je dat ze hun individuele belangen van hun eigen vastgoed opzij zetten voor het algemeen belang. Bij de dorpsvisie in Nieuwerbrug hebben de inwoners zelf hun collectieve behoeften geformuleerd en dit kon goed worden vertaald naar een concrete uitvoeringsagenda. We willen vooraf niets beperken aan ideeën. Daarna vindt er wel een weging plaats. Zolang de inwoners beseffen dat je naar collectieve belangen toewerkt – binnen de mogelijkheden van de gemeente – dan zal er ook begrip zijn bij die weging. En begrip voor het feit dat zo’n uitwerking van een dorpsvisie vaak verloopt ‘op de golven van de samenwerking met de gemeente’, zoals iemand het onlangs treffend omschreef. Het zijn complexe processen. Maar zo’n dorpsbijeenkomst in Reeuwijk-Brug is wel een prima start van zo’n proces. Ik hoop dat veel inwoners de dorpsbijeenkomst bijwonen.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank