Wethouder Kees Oskam: “Emotionele discussies, rationele besluiten”

blank

Of het nu gaat om het collectieve warmte-koude-systeem voor woningen in Weideveld, de mogelijke situering van windmolens en zonneparken in het Groene Hart of de beteugeling van de alsmaar oplopende afvalstoffenheffing, de discussies lopen hoog op. Er worden daarbij zeer kwalijke berichten op sociale media aan het adres van verantwoordelijk wethouder Kees Oskam geuit. “Ik heb begrip voor emoties van inwoners, evenals voor raadsleden die als volksvertegenwoordigers diezelfde inwoners in hun zorgen en problemen ondersteunen. Maar ik probeer namens het college wel altijd een rationele beslissing te nemen, waar tevens een zo breed mogelijk draagvlak aan ten grondslag ligt.”

Het is voor de wethouder qua problematiek van de haperende warmwatervoorziening van het collectieve warmte-koude-opslagsysteem in Weideveld duidelijk: er moet zo snel mogelijk een oplossing komen voor de bewoners, want deze kwestie duurt veel te lang. “Ik denk echter dat een technisch probleem door technici moet worden opgelost en niet door juristen, want die repareren geen WKO-systeem. Vandaar dat wij als college met Eteck als huidige eigenaar/exploitant van dit systeem tot een technische oplossing willen komen. Dit op basis van een onafhankelijk onderzoek door Merosch dat wij in een eerder stadium als college hebben laten uitvoeren. Er is een maatregelenpakket voorgesteld, waarvan een deel inmiddels door Eteck is uitgevoerd en waarbij binnenkort vervangende onderdelen beschikbaar zijn om het systeem te kunnen repareren. In principe zouden de bewoners per woning een paar honderd euro moeten betalen voor die aanpassing, maar als gemeente nemen wij die kosten voor onze rekening, in totaal voor 28.000 euro. We gaan ervanuit dat we aan een doeltreffende oplossing voor de problematiek werken. Is dat niet het geval, dan zullen wij als college nieuwe stappen zetten.”

Contractpartij

Dat de bewoners nu vaak geen warmtapwater hebben en eisen dat leverancier Eteck dit voor hen oplost, heeft er in elk geval toe geleid dat er vooralsnog weinig tot geen collectieve systemen meer worden toegepast. Kees Oskam: “In de gasloze woningen die nu worden gebouwd in onze gemeente komen vooral individuele warmtepompen. Warmte Koude Opslag (WKO) is een systeem van deze tijd, waarin doorlopend ontwikkelingen gaande zijn. We waren er als gemeente in 2007 vroeg bij toen wij met Nuon de ‘Overeenkomst Energievoorziening Weideveld Bodegraven’ sloten. Dit contract is door verschillende ontwikkelingen in 2013 aangepast, met onder meer de bepaling dat de voorziening beperkt zou blijven tot de ca. 140 woningen van de woonvelden 1 en 2 in Weideveld. Op 1 april 2015 is afgesproken de exploitatie van het collectieve warmtepompsysteem niet verder uit te breiden. Tegelijk werd de exploitatie overgedragen aan Greenspread warmte. Vervolgens is in 2017 het beheer en de exploitatie van het systeem als gevolg van aandelenovername overgegaan in handen van Eteck. Daarom willen wij als college ook met Eteck als contractpartij deze problematiek oplossen. Dat is als leverancier de meest aangewezen partij in deze discussie en volgens de Warmtewet kan het contract met deze leverancier ook niet zomaar worden opgezegd. Desalniettemin hebben wij als een soort scheidsrechter onafhankelijk advies aan Merosch gevraagd en dragen wij nu financieel bij. Ik vind niet dat we bewoners in de steek laten. Integendeel.”

Oskam hoopt oprecht dat de problemen straks tot het verleden behoren als de technische ingreep is uitgevoerd. “We werken als college serieus aan een oplossing. Ik geloof nog steeds in dit warmtesysteem, want het is een betaalbaar alternatief voor aardgas. Bovendien krijgen de bewoners ook nog koeling in hun woning. Nogmaals, de tijd dat dit vraagstuk inmiddels loopt, duurt te lang. Maar ik had nooit gedacht dat dit emotionele dossier zo’n venijnig karakter in mijn richting zou krijgen. Er zijn op Facebook berichten over mij geschreven, juist in een jaar waarin we stilstaan bij het 75-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog, die zeer ernstig zijn. Zo ernstig dat Facebook deze opmerkingen zelf heeft verwijderd.”

Energieopwekking in eigen regio

De gemeenten verenigd in de regio Midden-Holland, waaronder ook Bodegraven-Reeuwijk, buigen zich over de ‘Regionale Energie Strategie’ (RES). Wethouder Kees Oskam legt uit: “Uitgangspunt is dat wij de energie voor alle huishoudens binnen onze regio zelf gaan opwekken.”

Dan moet men in eerste instantie denken aan opwekking door windmolens en zonnepanelen en mogelijk aan een tegenwoordig omstreden methode als biomassa of juist de kansrijke ontwikkeling van waterstof die echter nog in de kinderschoenen staat. Oskam: “In het unaniem gesteunde raadsakkoord staat dat wij deze raadsperiode niet willen inzetten op windmolens in het landschap, maar wel gaan kijken naar opties voor locaties. Ook de provincie is terughoudend met het plaatsen van windmolens in het Groene Hart. Basis voor ons is thans geen wind, maar wel zonnepanelen op daken van woningen en bedrijven en zonneparken. Toch zal binnen het RES worden gesproken over mogelijke windmolens, omdat er diverse vormen van energieopwekking nodig zullen zijn. We hebben als gemeente discussiebijeenkomsten over eventuele locaties voor windmolens en zonneparken gehouden. Die input nemen wij mee in de Regionale Energie Strategie.”

“Er wordt bijvoorbeeld gesproken over windmolens langs de hoofdinfrastructuur, zoals langs de rijkswegen A12 en A20. Dat zou beter zijn dan elk dorp een eigen windmolen, want zo krijg je versnippering van deze voorzieningen. Onze inzet als college is dat bij eventuele plaatsing van windmolens en zonneparken dit in coöperatief verband moet plaatsvinden, zodat de inwoners behalve de lasten ook de lusten mogen ervaren. Bovendien moet er voldoende draagvlak zijn. Mooiste is als we met z’n allen energie gaan besparen, want dan hoeven we als regio minder energie op te wekken. De waarheid is echter dat we steeds meer energie verbruiken. Ik zie persoonlijk veel kansen voor extra isolatie van woningen en gebouwen en voor de inzet van hybride oplossingen. Stedelijk gebied met moderne warmtevoorzieningen en de buitengebieden nog met cv’s op gas én stroom. Mijn droom is verder dat wij nieuwe oplossingen voor energieopwekking en -opslag kunnen toevoegen aan zonne-energie. Wat zou het mooi zijn als we de Surfplas of Oude Rijn als grote accu zouden kunnen gebruiken. Of restwarmte van de afvalwaterzuivering. We gaan dit als college of vanuit een groep voorvechters van duurzaamheid echter niet alleen bepalen. We zullen telkens de inwoners meenemen in vraagstukken en oplossingen.”

Kosten afvalverwerking beperken

Een ander onderwerp waarbinnen wethouder Kees Oskam zoekt naar een zo breed mogelijk draagvlak is de afvalverwerking. “We scheiden ons afval steeds beter en het restafval is afgenomen tot 75 kilo per inwoner per jaar. Dat is prima, want gesorteerd afval kan als grondstof opnieuw worden gebruikt. Dan praat je over 500 kilo afval per inwoner per jaar in onze gemeente. Dat getal zou verder omlaag moeten, wil je ook de afvalkosten voor inwoners kunnen verlagen.”

Het probleem is namelijk dat de verwerkingskosten voor afvalsoorten en milieuheffing op het verbranden van restafval zo hard stijgen, dat de inspanningen voor afvalreductie niet leiden tot kostenreductie. Oskam: “Sterker, de kosten lopen hard op. Niet voor de inzameling, want de kosten van Cyclus gaan – los van reguliere loonontwikkelingen – per saldo omlaag. Het zit echt in de stijgende prijzen van verwerking van afval. En ook voor een deel in ons gedrag. Zo wordt een deel van het oud papier afgekeurd omdat er poepluiers, plastic of halfvolle pizzadozen tussen zitten. Dat kost 300.000 euro per jaar extra voor de papierverwerking. Neem ook het glasafval. Als men een glazen schaal naast de container zet, moeten wij iemand apart met een wagen sturen om die schaal op te halen; kosten al gauw zo’n honderd euro. Inwoners hebben zelf de grootste invloed op de afvalkosten. De rijksoverheid draagt nu een steentje bij door statiegeld op plastic flesjes en blikjes in te voeren. Ook dat gaat helpen.”

Om de afvalkosten te beteugelen heeft de gemeente via een enquête aan de inwoners gevraagd aan te geven welke maatregelen op sympathie kunnen rekenen. Kees Oskam: “We gaan als college die uitkomsten na de zomer verwerken in een voorstel richting de raad. De helft van de respondenten (50%) wil verder lopen naar een afvalcontainer om zo kosten te besparen, terwijl 29% een verhoging van circa 5 euro aanvaardt om dat te voorkomen. Zo’n 55% wil een eigen gemeentelijk station voor grof afval behouden, 35% wil een zo laag mogelijke afvalbijdrage en ziet een rit naar Alphen of Woerden wel zitten. Het zijn reacties die we als college zullen wegen, aangevuld met ideeën om bijvoorbeeld een eigen bijdrage voor het grof vuil te gaan vragen. Waarom zou iemand die nauwelijks tuinafval of grof vuil wegbrengt, meebetalen aan een algemene verhoging omdat andere inwoners steeds meer grof afval wegbrengen? Of moeten we ook hierbij uitgaan van solidariteit? Ja, er zullen ook hier emotionele discussies volgen, maar we zullen rationele beslissingen moeten nemen die kunnen rekenen op maximaal draagvlak. Eerst een brede discussie.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank