Jongeren in de lokale politiek: Loïs Verheul (24) voor de Partij van de Arbeid

Rechtenstudent Loïs Verheul (24) zet zich als commissielid in voor de Partij van de Arbeid in Bodegraven-Reeuwijk. Ze vertelt over haar activiteiten en wat ze belangrijk vindt in de gemeentelijke politiek.




Hoe zet jij je in in de lokale politiek?

“Ik was al een tijdje lid van de PvdA, maar vorige zomer vroegen ze mij om op de lijst te komen.” Ze staat op de vijfde plek. “Ik vond politiek altijd al leuk, net als staatsrecht: dat heeft met politiek te maken. In de gemeenteraad van september ben ik beëdigd als commissielid. Ik zit nu elke maand bij de commissie Ruimte.”

Wat trok jou om als jongere politiek actief te worden?

“Ik vind het belangrijk om de politiek bij te houden. Er gebeuren altijd dingen in de wereld waarvan je denkt; ‘wat is dit nou weer?’ Ik kan niet goed tegen onrecht.” Ook het feit dat ze rechten studeert speelt mee, en een potentiële ambitie om later ook iets in de politiek te gaan doen.

Welke problemen zie jij op dit moment voor jongeren in Bodegraven-Reeuwijk?

“Ik zie bij mijn vriendinnen die een huis willen kopen dat het moeizaam gaat en super duur is.” Ook noemt ze dat het “niet goed gaat met het klimaat, en het lijkt niet alsof ouderen het serieus nemen in de politiek. Als je naar onze gemeenteraad kijkt, is de gemiddelde leeftijd niet erg jong. Het lijkt me daarom goed als jongeren opstaan. Wij hebben een andere kijk en vinden andere dingen belangrijk. Een paar jaar geleden hebben ze afgesproken dat Bodegraven-Reeuwijk klimaatneutraal moet zijn in 2035, maar we lopen niet op schema. Sommigen willen het uitstellen. Daar zie je in terug dat oudere mensen denken; ‘het loopt wel los’. Daar kan ik me aan irriteren. Het is nú een probleem, we moeten het nú oplossen.”

Hoe hoop je die problemen op te lossen?

“Monique, onze fractievoorzitter, heeft een plan gemaakt om huizen voor starters te bouwen op het terrein waar de Vakantiespelen worden gehouden. We zien dat er veel bouwprojecten zijn die niet interessant zijn voor starters, als jongere heb je daar niks aan.” Aangaande het klimaat: “die 2035 lijkt me een mooie ambitie om klimaatneutraal te zijn, daar moeten we aan vasthouden en daar moeten we voor gaan.”

Wat vind je juist goed gaan in de gemeente voor jongeren?

“Je hebt hier bijvoorbeeld De Zon, die organiseert leuke dingen voor jongeren, nu het weer kan. Dat stond [wegens de coronacrisis] natuurlijk een beetje stil. Vooral als je nog geen 18 bent, dan kan je nog niet echt uit als je dat zou willen.”

Als je 100.000 euro had om in de gemeente te besteden aan jongeren, waar zou je het dan aan uitgeven?

“Ik denk dat dat geld in Jeugdzorg gestopt zou moeten worden. Ik weet dat het een probleem is en dat er bezuinigd moet worden, maar het goed opgroeien van jongeren is erg belangrijk. Een [in]stabiele jeugd bepaalt je toekomst zó erg, dus [investeren in] Jeugdzorg is van belang.”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie