Aart van de Poll op 71-jarige leeftijd overleden

Op maandag 25 september is Bodegraver Aart van de Poll op 71-jarige leeftijd overleden. Aart woonde in het hart van Bodegraven en stond bekend om zijn liefde voor feestjes. Passend bij zijn karakter gaf hij op vrijdag 22 september nog een afscheidsfeestje, omringd door zijn geliefden. De uitvaart zal plaatsvinden op maandag 2 oktober vanaf 14.00 uur in Alphen aan den Rijn met aansluitend een borrel.
Wij wensen de familie en vrienden heel veel sterkte toe met het verlies. Een jaar eerder hadden we nog een diepgaand interview met hem. Deze is hier nog terug te lezen.

HEADLINE / MEEST RECENT / REBO IN DE KIJKER / REBO INTEREST

ReBo-er van de Week: Aart van de Poll

 – by redactie

Een brede lach komt tevoorschijn als hij de deur opendoet. Eenmaal binnen in zijn woonkamer kijk je op de voorbij reizende golfjes in de Rijn. Muziek uit de jaren, ‘60, ‘70 en ‘80 galmt door de kamer, waarin het zonnige weer van buiten goed te zien is aan de gouden lichtinval. “Dat is 192TV, die muziek was toen hip.” Aart van de Poll (70) gaat zitten op de bank, links van hem een bord met ‘70!’ erop. Op zijn verjaardag kwamen maar liefst 150 mensen. Dat Aart een mensenmens is, is ook te merken aan de 1000-stukjes tellende puzzel van zijn kleinzoon Job, die prijkt bovenop de tafel, tegen de muur. Om de fotopuzzel heen toont zich ook een andere realiteit. Er staan tientallen witte doosjes en potjes met pillen, want Aart heeft longkanker. Maar, Aart wil zich daardoor verre van uit het veld laten slaan: “ik wil graag positief blijven. Dat helpt echt absoluut.” Geregeld is de geboren en getogen Bodegraver in de kroeg te vinden, of komen vrienden “uit de horeca” een drankje bij hem doen. Ook brengt hij veel tijd door “op de zaak”, en met familie.

Naam: Aart van de Poll

Leeftijd: 70

Woonsituatie: “Zelfstandig, middenin het centrum van Bodegraven aan Noordstraat, inmiddels 27 jaar.” 

Favoriete drankje: “Een biertje vind ik het lekkerst, omdat ik van gezelligheid houd. Wegens de chemokuren heb ik gezegd dat ik niet zal drinken, dus ik ben gestopt. Ik ga wel nog steeds naar de kroeg, en drink daar nu ongelofelijk veel Ice Tea. Wel zo’n 14 van die glaasjes.”

“Ik houd ongelofelijk veel van lachen, gieren, brullen. Dat weten mensen ook.”

1. WAAR KENNEN MENSEN JOU VAN?

“Mensen kennen mij van de voetbal. Ik heb ook in het bestuur gezeten, bij ESTO. Doordat ik ook het café Buren van de Raad gehad heb, kennen ook veel mensen mij vanuit de horeca. Ik houd ongelofelijk veel van lachen, gieren, brullen. Dat weten mensen ook. Als ik in de kroeg zit op een rustig moment, en er is even geen sfeer, dan zegt de eigenaresse ‘ga even zingen!” Aart zet in [zingend, met armgebaren]: “Vlakbij de haven, staan heel oude huizen!” Hij laat zijn handen weer zakken. “Je zou ‘Aart van Patsy’ op moeten schrijven, dat kennen mensen wel,” aldus Aart, refererend aan het lied ‘Patsy’ van Rein de Vries. “Dat is hoe ik heet, bij Buren van de Raad.”

Ook kunnen mensen hem kennen van Poll promotion. “Ik ben gek op de verkoop. Ik houd ervan om met mensen om te gaan.” Het bedrijf in relatiegeschenken en kerstpakketten bestaat nog steeds. “Mijn dochter heeft het overgenomen.”

2. HOE ZIET EEN DAG ER VOOR JOU UIT?

“Ik ben heel blij als ik ‘s morgens, op het moment dat ik zelf wil, naar Alphen toega. Naar de zaak, Poll Promotion. Daar doe ik nog heel veel werk. Maar het fijne vind ik, ik hoef er niet om acht uur te zijn. Vanmiddag komen er wat mensen een biertje drinken. Woensdag gaan we naar Bistro Joy’Si met bekenden uit de horeca, dat zijn echt vrienden van me.”

3. WAAR BEN JE HET MEEST TROTS OP?

“Het meest trots ben ik op mijn dochter Sanne met haar man Jeroen, en mijn kleinkind Job.” Hij wijst naar een grote puzzel van duizend stukjes met een babyfoto van zijn kleinzoon. “Ik heb goed contact, ik houd van mijn medemens.” 

“Als ik nu naar het ziekenhuis moet, dan brengt mijn dochter me weg, ze praat daar met de mensen, dat heeft ze er allemaal voor over, net haar vader. Ik doe voor haar ook alles wat binnen mijn mogelijkheden ligt.”

4. WELK (VRIJWILLIG) PROJECT OF VRIJWILLIGERSWERK ZOU JE NOG WILLEN DOEN?

“Ik heb mijn leven volgezeten met verplichtingen. Door de zaak, en terecht. Maar nu ben ik los, ik ben vrij. En dat wil ik houden zo. Voor iedereen wil ik alles doen, maar niet meer als verplichting. Ik ben zo blij dat ik daar vanaf ben, het geeft mij heel veel rust.” Toch ziet hij die bezigheden als iets goeds. “Wees blij dat je werk hebt, anders heb je niks te doen. Ik ben hartstikke blij dat ik nog naar de zaak kan. Ik sta voor iedereen klaar.”

5. WAT KIJK JE GRAAG OP YOUTUBE, NETFLIX of TV?

“192TV. Omdat dat muziek is uit mijn vroege jeugd. Dat haalt dingen omhoog, van ‘weet je nog, toen we daar en daar waren?’. Ik weet nog dat The Stones voor het eerst in Nederland aankwamen, dat mensen in de Prinsengracht sprongen om de boot aan te raken. Ik heb dat op televisie gevolgd, ik zie het nu nog voor me. Ik ben ook heel erg fan van Celine Dion. Ik heb nog kaarten liggen, maar ze is behoorlijk ziek. Het is de vraag of het augustus doorgaat. Ik was ook gek van ABBA, nog steeds. Die hebben een wereld opengegooid. Die zongen met karakter; van ‘ik moet ervan leven’. Ook ben ik gek van voetbal geweest. Maar nu is het voetbal niet meer belangrijk, maar het geld. Ze geven niet meer honderd procent, waardoor het leuke van voetbal eraf gaat.”

6. WELKE PERSOON INSPIREERT JOU IN BODEGRAVEN-REEUWIJK?

“Iemand die ongelooflijk veel voor zijn naasten doet: Joost Rooms. Die doet voor de kerk veel, alles wat de naasten aangaat; daar is hij zo sterk in. Vorige week hebben ze lopen bakken voor ouderen volgens mij. Ik heb er erg veel respect voor. Ik ken hem al lang. Hij kwam geregeld langs bij Buren van de Raad. Hij doet zo veel, echt petje af. Hij is er bijna dagelijks mee bezig.”

Als iemand jarig is dan zeg ik ‘van harte’, en met hoofdletters erbij: ‘GENIET ERVAN.’

7. WAT IS EEN BELANGRIJKE LEVENSLES VOOR JOU GEWEEST?

“Dat je om je medemens moet denken.” Aarts’ jonge jaren waren verre van makkelijk. Op zijn achtste verloor hij zijn zusje, in zijn volgende levensjaar zijn moeder, en op zijn 14e zijn vader. “Ik gun het niemand. Doordat ik mijn ouders zo vroeg kwijtgeraakt ben – dat is nu al 60 jaar geleden – weet ik: die hebben nooit het hele leven gehad. Als iemand jarig is dan zeg ik ‘van harte’, en met hoofdletters erbij: ‘GENIET ERVAN.’ Ik zeg, probeer ervan te genieten, want het kan zomaar afgelopen zijn. Ik wil dat al mijn naasten het naar hun zin hebben.”

Ik zou met heel veel mensen gaan praten in het dorp.

8. WAT ZOU JE WILLEN VERANDEREN ALS JE BURGEMEESTER WAS?

“Het is een schande dat wij een verlies hebben van zo’n 150 miljoen euro. Ik zou het hele dorp ongelofelijk aanpakken. Ik zou met heel veel mensen gaan praten in het dorp. Het is ons dorp. Wat willen we? Hoe zie jij het? En jij? We hebben totaal geen zakenleider die in de gemeenteraad zit. Als je een zakenleider bent, dan kun je met geld omgaan. In 2008 kregen we de bouwcrisis. Veel bouwbedrijven gingen failliet. Toen heb ik ook klappen gehad [met Poll Promotion]. Bouwbedrijven kochten namelijk heel veel kerstpakketten”, maar dat werd tijdens de crisis drastisch minder. “Ik moest aanpassen, personeelsverminderingen doorvoeren, even geen auto kopen. Maar bij deze gemeente vind ik het raar: we hebben geen geld, maar we gaan wel voor 1,6 miljoen het dorp opknappen met plantjes. Ik zeg altijd: je moet eerst het geld ervoor hebben, dan kan je het pas uitgeven.”

Aart laat een zin die hij vaak uitspreekt, zien op een shirt: “Samen weten wij het wel!”

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank