e849554f-9df3-4f07-813c-907157eda45e

508 burgerhulpverleners actief in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk

Wist je dat de overlevingskans bij een reanimatie met inzet van de burgerhulpverleners 27% is? Wist je dat er op dit moment zo’n 118 AED’s hangen in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk? Deze informatie presenteerden gisteren meerdere partijen zoals Rode Kruis, HartslagNu, EHBO, en BuurtAED in de trouwzaal van het gemeentehuis in Bodegraven. 
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is vorig jaar gestart met het opzetten van een netwerk van vrijwilligers en openbare AED’s (defibrillatoren).  Marlo Vuyk van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk nam als eerste het woord. “We hebben op dit moment zo’n 118 AED’s in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Anderhalf jaar geleden hingen er maar twee buitenkasten met een AED. Dit zijn er inmiddels maar liefst 34. In Sluipwijk en Reeuwijk-Tempel hebben we nog niks. Hier zijn wijkteams actief bezig om een AED aan te schaffen.” 

“Het is mooi om te zien hoe de inwoners betrokken zijn bij de veiligheid van hun omgeving. Dit hebben we met z’n allen voor elkaar gekregen en we moeten er actief aan blijven werken”, aldus Rina Hampel lid van de werkgroep HartveiligWonen.

 

Wat is een AED?

Een AED is een compact en gemakkelijk te bedienen apparaat dat door middel van elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). Wanneer iemand met een hartstilstand binnen 6 minuten wordt gereanimeerde en gedefibrilleerd, neemt de overlevingskans met zo’n 40% toe.

Burgerhulpverlener

In onze gemeente zijn maar liefst 508 burgerhulpverleners actief. In een speciale app is te zien welke burgers op dat moment actief zijn in de regio. 

Hoe gaat het in z’n werk?

  • Je meldt je aan bij het reanimatie-oproepsysteem HartslagNu
  • Als iemand in jouw buurt 112 belt bij een hartstilstand, krijg je een oproep op je mobiel
  • Je gaat zo snel mogelijk naar het slachtoffer toe en reanimeert tot de ambulance, brandweer of politie arriveert 

De tientallen bezoekers konden gedurende de avond informatie krijgen bij de verschillende kraampjes over reanimatiecursussen, aanmelden als burgerhulpverlener en ontdekken hoe via crowdfunding een buurt-aed te regelen is. 

Hartstilstand

In Nederland krijgen 43 mensen per dag van een hartstilstand. Bijna 80% van deze situaties vindt plaats in de thuissituatie van het slachtoffer. De gemiddelde leeftijd is 60-65 leeftijd. 

Rode Kruis

De vertegenwoordiging van het Rode Kruis Bodegraven werd gedaan door Renske van Dijk. “Er zijn het afgelopen jaar ruim 200 mensen opgeleid voor een reanimatie-diploma. Er is steeds meer vraag naar deze cursus. Reanimeren is daarom ook een speerpunt voor het nieuwe jaar.”

 

X