Annemiek Oskam: “Ik wil dat als iemand een geschenk openmaakt echt denkt: ‘Oh, lekker!’

Er flikkeren kerstlichtjes als je door de ramen kijkt bij de showroom van Annemiek’s Kaas Express in het pand aan de Doortocht. Eenmaal in de hal is er hard verricht werk te zien. Feestelijke verpakkingen staan opgestapeld, klaar om naar de klant te gaan. In het kantoor loopt een hond, Kick. “Dat is echt m’n kindje”, aldus Annemiek Oskam, die binnenkomt, omgeven met ingepakte cadeaus. Het hele jaar door levert zij geschenken en voor de feestdagen is dit speciaal in kerstsfeer.
Personaliseren “proeven, ruiken en beleven”

Annemiek is enthousiast. “Als ik een bestelling binnen krijg, vraag ik altijd: ‘Voor wie is het?’” Ze pakt een lijst met daarop het aantal mannen en vrouwen dat in het bedrijf werkt waaraan ze kerstgeschenken gaat leveren. “Ik wil het altijd persoonlijk maken”, aldus Oskam. “Per man en per vrouw kijk ik wat leuk is om te geven.” Ze vertelt over een proeverij die ze organiseert, waarbij het geschenk samengesteld kan worden. “Het gaat om proeven, ruiken en beleven.” Er wordt meer verkocht. Een populair product is nu Soxs; speciale warme sokken die gepersonaliseerd kunnen worden. “Dit kan ook bij een stoere kaasplank of luxe kaasschaaf, waar iets persoonlijks in gegraveerd kan worden.” Het personaliseren vindt ze belangrijk. “Ik heb nu een klant met een personeelslid, die in verwachting is van een meisje, dus heb ik babysokken besteld. Je moet het met elkaar doen” zegt ze over de medewerkers op haar werkvloer, waar ze “hartstikke blij” mee is. “Wees goed voor je mensen en wees zuinig op ze.”

Uit de streek “het Groene Hart”

De geschenken, met producten die allemaal uit de omgeving komen, worden altijd nauwkeurig door Oskam geselecteerd. Ze vertelt over ‘Streculaas’, speculaas uit de streek, chocolade van de patissier en uiteraard boerenkaas met een speciaal dipje. Dit allemaal uit het Groene Hart. “Ik wil dat als iemand een geschenk openmaakt echt denkt: ‘Oh, dat ziet er lekker uit, mjam!’ Alles wat in een geschenk zit heb ik van tevoren geproefd.” Ze pakt bonbons, die in veel verschillende kleuren in een doosje zitten en vertelt over hoe ze nootjes bij Raaphorst laat roosteren, om ze niet lang daarna in een luxe geschenkverpakking te stoppen en bij haar klant te bezorgen, zodat het vers is. “Altijd met een persoonlijk tintje.” aldus Oskam. “Het is ook lastig, ik leg de lat heel hoog. Maar als ik zelf zo’n geschenk zou krijgen, zou ik ook willen dat er veel aandacht aan besteed is. Ik wil dat mensen, in de vijf minuten dat ze hun kerstgeschenk openmaken, denken: ‘Wow wat leuk!’

Ze vindt duurzaamheid belangrijk. “Ik gebruik hooi in de geschenken, geen plastic frutsels. Dat helpt ook voor de boerenbeleving van de heerlijke kaas die erin zit.” Ook vindt ze het belangrijk dat alles uit het hele geschenk opgaat, of dat de producten met Oud en Nieuw gebruikt, opgegeten of gedronken worden.

Kersttrui en stuiteren

Hoe ze het volhoudt? “Ik slaap niet, maar ik ben een stuiterbal!” vertelt Oskam. “En ze heeft iedere dag een andere kersttrui aan!”, aldus medewerkster Nicole. Annemiek gaat verder. “Ik heb veel gezonde stress, maar goede stress. Aan het einde van de rit denk je ‘pfew’, toch weer voor elkaar. Waar ik heel blij van word, is dat mijn klanten blij worden van een geschenk en ervan kunnen genieten met anderen, daar doe ik het uiteindelijk voor.”

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank