Assink maakt ‘slakje-strips’: “Misschien kan ik mensen opvrolijken”

Veel mensen zitten door de coronacrisis thuis. Dit brengt nieuwe situaties met zich mee, die Margriet Assink vangt in bijzondere ‘slakje blijft thuis-strips’. Assink, die zelf worstelt met extreme hypermobiliteit, is enkele jaren geleden afgekeurd als lerares op de basisschool. Daardoor begrijpt ze de ervaring van het thuiszitten goed, maar ze zit niet stil, als tekenaar en afstandsdocent bij de LOI.




slakken zijn ook altijd ’thuis’

“Slakje kwam eigenlijk vanzelf, door de coronacrisis.” aldus Assink die nu al meer dan 20 jaar in Bodegraven woont en “helemaal gek van strips” is. “Ik merkte dat mensen door het thuiszitten nu hetzelfde voelden als ik, en slakken zijn ook altijd ’thuis’.” Ze ging aan de slag, met de gedachte: “Misschien kan ik mensen opvrolijken.” In de stripjes beeldt ze verschillende herkenbare situaties uit zoals vermoeide ouders die hun kinderslakjes lesgeven en slakken die massaal aan het klussen slaan. Ook de acties voor ouderen slaat ze niet over. Waar ze haar inspiratie vandaan haalt? “Van de radio zoals BNR, mensen die inbellen, onderwerpen die ter sprake komen, buren, vrienden, luisteren om je heen.”

Eigen leven

Al snel werden de stripjes verspreid: Noord-Hollandse Dagbladen, Facebookgroepen en WhatsApp. “Het is een eigen leven gaan leiden, het kwam zelfs op een Slakkenforum terecht. Als mensen maar een paar seconden een glimlach of vrolijk moment hebben, is dat al fijn.” De 43-jarige is haar hele leven al creatief bezig. Zo schreef ze een theaterstuk en maakte ze het prentenboek ‘Ik hou van’.

Stapje voor stapje

Toen Assink werd afgekeurd kwam dit als een klap. “Leraar zijn was mijn droombaan. Gelukkig werkte ik destijds ook nog bij de LOI, als afstandsdocent.” Dit laatste doet Assink nog steeds. “Sinds ik ben gestopt in het basisonderwijs, heb ik het tekenen weer opgepakt.” Stapje voor stapje en met hulp van haar man kon ze na verschillende operaties weer beginnen met tekenen. Dit is niet altijd gemakkelijk voor haar, door bijvoorbeeld schouders die snel uit de kom gaan.

Positief

Tijdens de coronacrisis heeft Assink minder mogelijkheden. “Ik mis mijn manueel therapeurt heel erg, daar kan ik nu niet naartoe.” Dit resulteert in “meer pijnstilling, minder slapen en proberen te blijven bewegen.” Toch gaat ze door: “Ondanks dat mijn lijf het niet geweldig doet, probeer ik er altijd iets positiefs van te maken.” Haar tips voor mensen die nu ook veel thuiszitten? “Het verschilt wel per persoon, sommige mensen hebben het nu heel druk. Ik denk dat het belangrijk is om de dingen te doen die je altijd al een keer had willen doen, waar je eigenlijk nooit tijd voor had. En ga vooral tekenen, haha!”

Heb je ideeën voor een slakje-strip? Margriet Assink hoort het graag! Laat weten wat je slakje graag mee zou willen zien maken.

Hoe ze zelf naar het creëren van een kunstwerk kijkt? “Het gaat bij mij nooit om het eindproduct, ik vind het maken ontzettend leuk, net een soort oude vriend waar je steeds naartoe gaat.” Zo tekende ze ook de Broekvelderbrug in Bodegraven.

 

 

 

Advertentie