VliegtuigBoDe

Bij deze windrichting meer vliegverkeer boven Bodegraven-Reeuwijk

Het is vast niemand ontgaan. Het vliegverkeer is de laatste dagen flink toegenomen. Dit komt mede door de windrichting. Deze online krant plaatste gisteren een poll over de hoeveelheid vliegverkeer boven onze gemeente. Maar liefst 74% vindt het mooi en 26% ervaart het als overlast. Aan de poll deden ruim 1300 mensen mee.

Wethouder Jan Leendert van den Heuvel reageert. “De wind is belangrijk, maar er speelt nog iets meer mee waar ik ook over gebeld ben door Luchtverkeersleiding Nederland, afgekort LVNL. Ze zijn bezig met werkzaamheden aan de toren op Schiphol. Dat leidt tot een iets ander gebruik van de banen en meer vliegverkeer dan normaal. Maar dit is tijdelijk. Je ziet nu wel heel veel vliegtuigen overkomen.” Als de Kaagbaan langere tijd dichtgaat krijgen wij het stevig te verduren.”  

Groei Schiphol

Wat verder speelt is de discussie over de eventuele groei van Schiphol voor de komende jaren. Daar heeft de gemeente met vier provincies en 44 andere gemeenten een standpunt over ingenomen dat de groei op dit moment niet gewenst is. Veiligheid, gezondheid en hinder zijn belangrijke items waar vragen over zijn. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk maakt met andere gemeenten uit de regio deel uit van het cluster Groene Hart van de Omgevingsraad van Schiphol.

Opnieuw in gesprek

Wethouder van den Heuvel meldt verder dat een oud verzoek uit 2015 van de gemeente en cluster Groene Hart nieuw leven is ingeblazen. Op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) moet de omgevingsraad het voorstel van het Groene Hart-cluster opnieuw beoordelen, tot blijdschap van Van den Heuvel. “We gaan weer in gesprek. We gaan met enkele inwoners en het cluster van de gemeente dit zo goed mogelijk onderbouwen. Hopelijk volgt er nu wel een positief geluid.” Het verzoek was om de veelgebruikte vliegroute iets naar het oosten op te schuiven. Daarmee moet de geluidsoverlast flink af kunnen nemen. “Er zijn mensen die zeggen dat we ons drukker moeten maken over ander geluid van bijv motoren”, sluit de wethouder af. 

“We hebben ook inwoners die buitengewoon positief meedenken met oplossingen. Dat het verzoek nieuw leven is ingeblazen komt mede door onze eigen inwoners”, vertelt de burgemeester.

Ik heb een vraag of klacht over vliegverkeer

Klachten kan je melden via de website van BAS of telefonisch op nummer: 020-6015555. Op de website van BAS vind je tevens meer informatie en actualiteiten op het gebied van vliegverkeer. BAS verzamelt alle klachten en en legt die elk kwartaal voor aan betrokken partijen. Op grond van onder meer de rapportages en aanbevelingen van BAS kunnen de luchtvaartpartijen, de Rijksoverheid en/of de ORS (Omgevingsraad Schiphol) besluiten om een nieuwe hinderbeperkende maatregel voor te stellen. 

Wat doet de gemeente?

Gemeente Bodegraven-Reeuwijk is lid van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), www.omgevingsraadschiphol.nl. Dit is een wettelijk adviesorgaan, dat de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu adviseert over geluidshinder rond Schiphol. Ook bewonersgroeperingen kunnen lid worden van de ORS. De gemeente maakt deel uit van het Cluster Groene Hart, samen met de gemeenten Nieuwkoop, Alphen aan den Rijn, De Ronde Venen, Stichtse Vecht en Woerden.

X