eric snijder pb

Bijna 90 interviews op een rij, zomerstop voor Gesprek van de dag

Aanstaande vrijdag 3 juli is de allerlaatste uitzending van een uniek project dat op 23 maart jl., aan het begin van de coronacrisis, van start ging. Gesprek van de Dag Skype van de lokale omroep BR6. Gedurende bijna vier maanden lang belde AnneMarie Visser iedere dag met uitzondering van de zondag via Skype met een inwoner van Bodegraven-Reeuwijk om te vragen hoe hij of zij te maken heeft had met de corona-crisis.
‘We mogen weer naar buiten en al is het op anderhalve meter, we pakken met elkaar het leven weer op’ aldus de presentatrice, ‘en dan is het begin van de juli maand een mooi moment om te stoppen.’

Wat de dagelijkse gesprekken zo sterk maakten was dat geprobeerd is om heel veel individuele inwoners een podium te geven hoe hij of zij deze maanden beleefden. We hebben bijna 90 gesprekken gevoerd. Van ondernemer tot longfysiotherapeut, van ijsmaker tot restauranthouder, van schoolverlater tot zingende vrachtwagenchauffeur. Bijzonder waren ook de gesprekken rechtstreeks vanuit destijds ‘de frontlinie’ in Groene Hart Ziekenhuis. We hebben zowel met verpleegkundigen als verschillende artsen gesproken en we zijn trots dat die afleveringen ook door het ziekenhuis zelf zijn gedeeld op social media.

Werden de afleveringen in het begin nog volledig bepaald door het corona-virus, later liet men dit onderwerp een beetje los. We hebben de wereld wel zien veranderen, aldus de producent Wijno Verweij. Daar waar het in het begin vooral draaide om de saamhorigheid en het samen-gevoel, zien we nu dat de mensen veel scherper tegenover elkaar zijn komende te staan en vooral corona-moe zijn.

Inzet was om het programma zo actueel en boeiend mogelijk te maken en dat is gezien alle hartverwarmende reacties ruimschoot gelukt. ‘We kwamen zelfs langs in de landelijke talkshow M, licht AnneMarie Visser toe, ‘het was maar een klein momentje, maar je staat toch wel even te kijken.’

In de zomermaanden gaat het team brainstormen in welke vorm ze in september weer terugkomen en de laatste uitzending wordt vanzelfsprekend een hele bijzondere. Hoewel de presentatrice benadrukt dat iedere gesprek voor haar bijzonder was. ‘Ik heb zoveel inwoners uit alle dorpen leren kennen en met sommige heb ik nu nog steeds contact, maar voor mijn laatste aflevering stond een van internationaal meest vooraanstaande virologen en corona specialisten op mijn bucketlist. Prof. Dr. Eric Snijder uit het LUMC en laat die nu gewoon in BodegravenReeuwijk wonen.

Het gesprek met Eric Snijder wordt vrijdag 3 juli aanstaande uitgezonden.

 X