Bodegraafse fotograaf langs de lijn van het vrouwenvoetbal

Al drie jaar staat hij trouw langs de zijlijn. De in Bodegraven geboren en getogen Arne van der Ben (29) is fervent fan van het vrouwenvoetbal sinds hij met zijn zwager naar een wedstrijd ging van de Ajax voetbalvrouwen. Nu fotografeert hij één á twee keer per week de Eredivisie competitie wedstrijden en bekerwedstrijden.
Hobby

“Ik merkte dat er veel enthousiasme en gezelligheid is bij vrouwenvoetbal, het heeft wel wat aparts”, vertelt van der Ben. Ook houdt hij ervan het “onbekende op te zoeken. Je ziet onbekende speelsters en trainsters, dan is het toch wel een kleinere sfeer. Ik ben qua persoonlijkheid wat rustiger, dat sluit dan goed aan”, vertelt hij.

In het dagelijks leven werkt hij bij Van Dam Bodegraven B.V op de planningsafdeling. Het fotograferen doet hij er bij. “Het is een uit de hand gelopen hobby.” Ondertussen staat hij geregeld langs de lijn naast fotografen van Nu.nl, Zappsport en ZDF Sport. “De persvoorlichting herkent mij al en ik zeg gedag tegen of wens succes aan speelsters zoals Merel van Dongen, Lize Kop en Renate Janssen”, vertelt hij.

Fan en fotograaf

“De eerste keer dat ik bij de Oranje Leeuwinnen tegen Mexico in Arnhem mocht fotograferen was voor mij het mooiste moment. Dan stap je als fotograaf het veld op en zie je het hele stadion vanuit een heel ander perspectief. Een speelster zal dat ook wel hebben” vertelt hij terwijl hij terugdenkt. “Als fan en fotograaf moet je je soms wel inhouden als ze bijvoorbeeld een tegendoelpunt krijgen. Je moet gewoon neutraal blijven, maar natuurlijk heb je een innerlijke ‘yes’ of tegendrift, maar het blijft leuk om te zien.”

Zijn mooiste foto? “Ik zat er over na te denken, maar, ‘heb ik die al gemaakt?’ denk ik dan.” Wel weet hij wat voor soort foto’s hij erg mooi vindt om te maken. “Foto’s dat ze zo staan van ‘ik wil het publiek horen’, dat ze fans toezwaaien en een selfie op de foto. Het zijn een soort de grappigere foto’s, zoals bijvoorbeeld slidings die gemaakt worden terwijl er net één overheen springt.” En zijn foto’s worden gebruikt: sinds dit jaar maakt hij samen met een andere partij foto’s voor vrouwenvoetbalnieuws.nl.

Lokaal 

Ook lokaal is de fotograaf actief. Zo heeft hij foto’s gemaakt voor RVC en is hij eens op pad geweest met de najaarsmarkt. Daarnaast heeft hij foto’s gemaakt voor DOS Bodegraven. Het voetbal volgt hij ook lokaal. “Complimenten aan de ESTO dames dat ze kampioen zijn geworden.”

Wat hij nog wil bereiken? “Bij lokale voetbalclubs langsgaan zoals bij ESTO, als het mag”, grapt hij. “Maar ook het WK of EK of nog een keer de Champions League wil ik graag fotograferen.”

Wil je zijn foto’s zien?

De foto’s in dit artikel zijn van Arne van der Ben. Voor meer kun je kijken op:

https://www.arnevanderben.com/fotoalbum

www.vrouwenvoetbalnieuws.nl

Door: Anne van Schothorst

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank