Bodegraafse is vrijwilligster bij het EK: “Het is gewoon plezier hebben”

Ilse van den Berg (51) uit Bodegraven zet zich al langere tijd in als vrijwilliger bij sportevenementen, maar nu ook bij het EK. In februari 2019 meldde ze zich daar al voor aan; en met resultaat. Nu in 2021 is ze al bij de eerste wedstrijd Nederland-Oekraïne geweest, afgelopen zondag.
Hoe komt Ilse nu terecht bij het EK? “Ik doe wel vaker zulk soort evenementen als vrijwilliger; via een vrijwilligersorganisatie.” Ook hielp ze bij Tour de France. Toch liep het deze keer anders. “Dit keer zag mijn schoonzus tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal een oproep dat ze vrijwilligers zochten.” Ilse schreef zich in, werd na een gesprek aangenomen en “via de UEFA word je verder begeleid.”

Goedgemutst

Nu kan ze aan de slag bij het EK. “Ik ben respect volunteer. Dat houdt in dat wij voor de minder valide supporters zorgen dat die probleemloos op hun plek komen. In de arena heb je [bijvoorbeeld] achter het doel plaatsen waar minder valide mensen zitten. Dus dan begeleid ik ze naar hun plek. Mensen met een rolstoel, maar ook mensen die blind zijn, die krijgen audioscriptie.” Wat ze zo leuk vindt aan helpen bij sportevenementen? “Sportbeleving vind ik leuk, de supporters die al om vier uur bij de arena zijn, goedgemutst, dat soort dingen.”

‘Het hele station gaat los’

Afgelopen zondag was Ilse bij de wedstrijd Nederland-Oekraïne, welke Nederland met 3-2 won. “Bij het derde doelpunt van Oranje stond ik schuin achter het doel, dus ik was er heel dicht bij. Dat is gewoon, ‘ondanks’ dat er maar 16.000 man in de arena zitten; is de herrie er niet minder om. Het hele stadion gaat los, buiten de Oekraïeners om dan” lacht ze.

Wat Ilse het leukst vindt aan haar vrijwilligerswerk? “Het is gewoon plezier hebben.” Ze zet zich als nationaal tafeltennis-scheidsrechter ook in voor mensen met een beperking. “De beleving die mensen uit sport halen, ondanks hun handicap, daar kan ik van genieten.”

Door: Anne van Schothorst

X