Bodegraafse Sophie (15) schaatst 100 km tijdens Oostenrijkse Weissensee!

De 15-jarige Sophie van Oosterom schaatste afgelopen dinsdag ruim 100 kilometer tijdens de Weissensee in Oostenrijk! Het Bodegraafse schaatstalent sleepte een 11e plaats in de wacht binnen de damesklasse met 107 deelnemers. Deze eerste keer smaakt naar meer! Als het aan Sophie ligt, schaatst ze volgend jaar de 200 kilometer mee met opa Gerard.
Eerste Weissensee

Nooit eerder reed Sophie zo’n lange afstand. ‘’Het was superleuk! Natuurlijk kan het zwaar worden, maar dat nam de lol niet weg. De ervaring was gaaf. De sfeer maakte het feest compleet. Samen met goede schaatsvriend Milan Stam (13) reed ik over de finish. Van alle kanten werd ik aangemoedigd.’’, vertelt ze. Binnen 5 uur en 46 minuten schaatste Sophie de wedstrijd uit.

Smaakt naar meer

Terwijl dit Sophie’s eerste Weissensee was, schaatste haar opa Gerard dit jaar zijn 25e jubileum. Hij reed maar liefst 200 kilometer. Dit jaar legde Sophie de 100 kilometer met zóveel plezier af, dat ze volgend jaar maar al te graag in opa’s voetsporen treedt. ‘’Bij opa’s laatste ronde was ik al lang gefinisht. Tóch heb ik mijn schaatsen weer aangetrokken om het laatste stuk met hem mee te rijden. Ik wilde opa ten slotte wel binnenhalen!’’, vertelt Sophie. Daarmee komt Sophie’s totaalafstand uit op zo’n 113 kilometer.

Stilzitten? Welnee!

Stilzitten is er tijdens de Weissensee niet bij. De rondjes zijn bijna 9 kilometer lang, waartussen even tijd is voor een broodje en een slokje water. Samen met haar moeder, opa en oma was Sophie een week in Oostenrijk. Naast het fanatieke schaatsen zijn er sleetochten gemaakt en werd er gezellig geskied.

Druk, druk, druk dus! Voor het eerst heeft Sophie last van blaren. Daarnaast bezeerde ze haar knie tijdens het skiën. Je zou dus denken dat ze de komende dagen flink moet bijkomen. Niets is minder waar! ‘’Zondagavond wil ik de marathon schaatsen.’’, vertelt Sophie. Aan motivatie in ieder geval geen gebrek.  

Als het aan Sophie ligt, staat ze in 2029 op het podium als winnares. In het hotel ontmoette ze schaatsteam Reggeborgh. Woensdag reden zij de marathon. Dat lijkt Sophie ook wel wat… Grote kans dat we haar vaker voorbij zullen zien komen!

Zet ‘m op, Sophie! 

 

 

Tekst: Isa Smeele 

Advertentie