ColumnfotoBram

Bodegraven bijna op z’n mooist

Overal staan de bomen in bloei en persoonlijk vind ik de Emmakade in deze weken altijd de mooiste straat van ons dorp. Maar wonder boven wonder gebeurt er ook veel moois door de coronacrisis. ‘s Morgens vroeg op eerste Paasdag hebben buurtbewoners paasliederen gezongen bij het Hospice aan de Boesemsingel.
Veel mensen zetten zich in om ouderen een keer extra te bellen, er worden boodschappen en lieve verrassingen bezorgd en ik begrijp dat we met z’n allen ook veel bloemen kopen.

Op de drone-video van Rebonieuws kan je ontroerend mooie woorden lezen; vooral voor oma’s en opa’s die hun kleinkinderen nu erg missen. En iemand schreef: ‘hart voor de zorg’; mooi, want van de mensen die daarin werken wordt nu bijzonder veel gevraagd en ze lopen extra risico.

Gelukkig houdt bijna iedereen zich aan de adviezen van onze bestuurders. Zo kunnen de prachtige natuurgebieden in onze omgeving open blijven en kan je lopend of met de fiets toch regelmatig een uurtje naar buiten. Hier en daar zijn er ook initiatieven om te zorgen dat ondernemers van wie het bedrijf nu stil ligt toch wat omzet kunnen maken. Tenslotte schijnt de criminaliteit in het algemeen wat minder te zijn, Ik hoop maar dat dat bij ons ook zo is.

Onze samenleving is dus onverwacht veel vriendelijker, menselijker en zorgzamer geworden. We hebben meer voor elkaar over en we maken er samen het beste van. Bodegraven op z’n mooist!?

Bijna, zou ik denken, want de donkere kant is er ook. De vreselijke verhalen over doden komen steeds dichterbij, patiënten met een andere aandoening komen soms op de wachtlijst, de gezinnen zitten thuis wel heel dicht op elkaar, de beperkingen knellen af en toe behoorlijk en we maken ons bezorgd dat velen hun werk kwijt raken, met alle gevolgen van dien.

Bijna, want we missen de ervaring van samen eten en sporten, samen werken en samen zingen, drukke pleinen, volle stranden, kerken en theaters en met z’n allen naar school. Op een kindertekening die ik kreeg voor onze kerkdienst op Pasen stond de wens: ‘dat iedereen zijn vrienden snel mag zien en knuffelen.’

VAN BRAM 
predikant in Bodegraven

X