IMG-20190416-WA0011 (1)

Bodegraver haalt Six Star voor KiKa

Kees de Koning(49) uit Bodegraven is net een paar dagen terug van de marathon die hij heeft voltooid in Boston. Hij liep meer dan 42 kilometer voor het goede doel: KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij). Met zijn medaille in Boston behaalt hij eveneens een andere medaille; de Six Star. Dit betekent dat hij ook marathons in New York, Londen, Chicago, Berlijn en Tokio heeft gelopen.
Deze heeft hij wederom allemaal voltooid voor KiKa. In totaal heeft hij, samen met zijn vrouw Jolanda, zo’n 80.000 euro opgehaald voor het goede doel dat geld inzamelt om kinderkanker te bestrijden.

Het was geweldig”, zegt de Koning, die nogsteeds in de roes van de marathon in Boston zit. Hij heeft de marathon samen met een vriend gelopen die het voor de laatste keer deed. In totaal heeft de run in Boston 112.190 euro opgeleverd door de lopers die voor KiKa startten. “Ik ga nu nog nagenieten”, aldus de Koning. Toch blijft hij nuchter. “Het is nu erg mooi, maar over een weekje gaat het leven gewoon weer door”. Hij werkt in zijn dagelijks leven bij Raaphorst.

In het begin was er nog geen klik

Hardlopen

Alhoewel hij vroeger bij Rohda voetbalde, zat het hardlopen zelf er niet altijd al in bij de Koning. “Mijn broer is gaan hardlopen en hij vroeg of ik mee ging. In het begin was er nog geen klik tussen mij en het hardlopen, maar als je het onder de knie krijgt begin je het steeds leuker te vinden.” Hij begon met wedstrijden lopen in de buurt, zoals de Plassenloop in Reeuwijk en ‘de 20 van Alphen’. Nu, tien jaar later, heeft hij de grootste marathons ter wereld gelopen. Met zijn enthousiasme steekt hij mensen om hem heen aan, waaronder zijn vrouw. “Mijn vrouw heeft nu ook de marathon in Chicago en Berlijn gelopen, daar ben ik erg trots op”, vertelt hij als hij naar een foto van zijn vrouw met een medaille kijkt.

Toen dacht ik: ‘dit is het’

Het goede doel

Van de dertien grote marathons die hij heeft gelopen, heeft hij er acht voor KiKa gedaan. Hij haalt op verschillende manieren geld op. Zo organiseert hij bijvoorbeeld lege flessen-acties in verschillende supermarkten. Maar vanwaar deze grote motivatie om geld op te halen voor de stichting tegen kinderkanker? “Ik liep al marathons, maar dit deed ik destijds nog niet voor een goed doel. Ik wilde dat wel gaan doen en toen zag ik op mijn werk een foldertje met daarop dat KiKa geld nodig had. Toen dacht ik: ‘dit is het’.”

Ook is zijn drijfveer krachtiger geworden nadat hij bij een barbeque die hij had georganiseerd een vrouw haar verhaal hoorde doen over haar zoontje met kanker. “Dat heeft behoorlijk impact. De jongen is nu weer gezond, maar hij heeft ontzettend veel chemo’s gehad. Helaas zie je ook dat kinderen het niet halen. Één op de vier kinderen overleeft de ziekte niet.” De Koning is blij met het Maxima ziekenhuis, dat er voor zorgt dat de diagnose sneller gesteld kan worden omdat er veel artsten bij elkaar zijn. Veel geld dat KiKa ophaalt gaat naar dit ziekenhuis. Ook gaat er geld naar onderzoek naar kanker bij kinderen. 

Toen er in Bodegraven de LimesRun, eveneens voor KiKa, werd georganiseerd, vond de Koning dat dan ook “hartstikke leuk”. “Ik heb na de vijf kilometer run ook nog een groot gedeelte van de dag in de KiKa-beer gezeten!”, vertelt hij.

Trainen

De Koning heeft hard zijn best gedaan voor de marathons. “Een half jaar voor een marathon plaatsvindt begin ik met trainen. Drie weken voor het begint loop ik 30 kilometer hier in de buurt.” Als hij traint rent hij langs de Rijn, Fort Wierickeschans en als hij de 30 kilometer traint neemt hij ook omliggende gemeenten en zelfs steden als Gouda mee in zijn tocht.

Six Star

De Koning heeft een bijzondere prestatie geleverd. Niet alleen behaalde hij de Six Star, wat betekent dat hij alle zes grote marathons heeft gelopen in verschillende wereldsteden, de zogenaamde ‘Majors’, maar ook dat hij ze allemaal voor KiKa heeft gelopen. De Six Star zelf hebben zo’n 5000 mensen wereldwijd. Hij laat zijn medailles zien. De reactie van KiKa was dan ook positief. “Ze zijn trots dat ik ze alle zes voor hen heb gerend en ze willen nu zelf ook een vergelijkbare Six Star medaille gaan maken vanuit KiKa”, aldus de Koning. Ondanks dat hij nuchter blijft moedigt KiKa hem aan trots te zijn op zijn prestatie. De Koning zelf hoopt dat meer mensen ook voor KiKa te gaan lopen en is blij met de ontwikkelingen: “Er waren in 2012 ongeveer 60 lopers mee die meededen aan de marathons voor KiKa in Nederland, nu zo’n 350.” Op het moment geniet hij nog na van de gelopen marathons en het behalen van de Six Star. Hij heeft nog geen specifieke volgende marathon op het oog, maar hij laat deze op zijn pad komen. “Ik blijf gewoon inzetten voor KiKa”, aldus een gedreven de Koning.Door: Anne van Schothorst

X