38907500_887471274947422_4999557806190231552_n

Bodegravers in actie voor Lombok na aardbeving

‘Na de eerste beving stond het huis nog redelijk, maar de tweede beving was de nekslag. Alle gebouwen die al wankel stonden zijn alsnog ingestort. Uiteindelijk is bijna 75% van alle gebouwen op Lombok ingestort. Het is veel heftiger dan de nieuwssites ons doen geloven’ aldus Hilco Kapteijn, zoon van Dirk Kapteijn, eigenaar van DK Parts, De Bodegraafse Bandenman aan de Prins Bernhardstraat in Bodegraven. 
 En daarom is hij een actie gestart, https://www.gofundme.com/hulp-voor-lombok,  om geld in te zamelen voor de bewoners van Lombok. “Ik heb zo’n 3 jaar in Lombok gewoond, mijn vrouw komt uit Indonesië en zodoende hebben we nog veel familie in die omgeving wonen. Het bericht van de beving kwam dan ook erg dichtbij. Een zwager woont er nog en is met zijn gezin in de auto gestapt om hulp te bieden aan personeel in een dorp verderop. Onderweg kwamen ze echter zoveel getroffen mensen en dorpen tegen. Toen hebben we besloten om het groter aan te pakken”, vertelt Hilco. “De wegen zijn zo slecht begaanbaar en de nationale hulp komt eigenlijk te traag op gang. Vandaar dat we zelf in een truck stappen en op pad gaan.”

Het DEJAVU TEAM & INDOCATS TEAM in Lombok voorziet de mensen vooral van de basisbehoeften. “Water is er nog wel. Veel dorpen hebben waterputten die gelukkig nog intact zijn. We brengen nu vooral zeep, pampers, babymelk, zakken rijst etc. Vooral voedsel en hygiëne is hard nodig. Mensen zijn niet mobiel i.v.m. de wegen die onbegaanbaar zijn, veel winkels zijn beschadigd dus voedsel inkopen kan ook niet. Ziekenhuizen zijn ingestort, mensen worden langs de kant van de weg verzorgd, er is geen elektriciteit. De verhalen zijn echt schrijnend”, gaat Hilco verder.

 

Ook is er inmiddels een boot geregeld die kosteloos van Bali naar Lombok vaart om boodschappen te vervoeren. “Vanuit Nederland is het lastig om fysiek te helpen, vandaar de actie. Elk beetje helpt. Het is echt een lokaal initiatief vanuit een vriendengroep. Het geld komt ook direct op locatie en gaat niet via allerlei banken. Er wordt geen geld ingehouden en mijn zwager kan het geld direct zelf opnemen”.

U kunt doneren via https://www.gofundme.com/hulp-voor-lombok. “Al wordt er maar 1000 euro opgehaald weetje, er kan zoveel hulp geboden worden. Het is echt nodig!” besluit Hilco.

 

Door: Els MaarleveldX