Bodegravers teleurgesteld in plannen gemeente

blank

Woensdagavond 31 oktober kwamen tegenstanders van de bouw van twee appartementencomplexen voor arbeidsmigranten aan de Groote Wetering (640) en de Duitslandweg (300) naar het gemeentehuis. Zo’n 250 mensen werden verdeeld over de raadszaal, of elders in het gemeentehuis waar grote schermen hingen om de vergadering te volgen. De gemeente had ook extra beveiliging opgetrommeld om alles goed te laten verlopen tijdens het volste gemeentehuis in jaren.

blank


blank

blank

Voorstanders aan het woord

Sjoerd Pijpers, oprichter van het bedrijf Stay Solutions, komt als eerste aan het woord. Hij heeft een organisatie in het huisvesten van arbeidsmigranten, dit doen zij landelijk. Ze zijn actief in circa 100 gemeentes. Ze zijn als organisatie gevraagd door de initiatiefnemers om over de situatie van de arbeidsmigranten na te denken bij de Groote Wetering. 

Edward Windhorst, initiatiefnemer Groote Wetering, directeur van het bedrijf Groenland Kip, gevestigd op het industrieterrein. “Wij zijn sterk afhankelijk van vaste werknemers, maar ook van flexibele werknemers, en daar hebben wij arbeidsmigranten voor nodig.”Hij vindt goede huisvesting van arbeidsmigranten belangrijk.

Als derde komt investeerder Martijn Verwoerd aan het woord. Hij is ook een initiatiefnemer bij de Groote Wetering en mede-investeerder met meneer Windhorst. Er is op dit moment geen grip op de arbeidsmigrant. Hij vindt dat de huidige situatie anders moet. “Wij hebben onszelf als investeerders ook verplicht om panden in het centrum te kopen en om te bouwen voor spoedzoekers. “Ik wil eigenlijk voornamelijk in gesprek met de omwonenden en naar de locaties, om te laten zien hoe we die mensen op de nieuwe locatie kunnen krijgen en angst weg te nemen.”

Bewoners aan het woord

Als eerste tegenstander komt Dave Gerritsen aan het woord. Hij sprak namens de kopers van Vrijeveld. Hij vindt het jammer dat hij niet eerder is betrokken bij de besluitvorming en voelt zich hierin gedupeerd. “Dit gaat mij echt aan het hart en met mij nog 71 andere gezinnen.” Op een gegeven moment wordt hij onderbroken door de voorzitter dat zijn vijf minuten spreektijd erop zitten. Na een korte en duidelijke mededeling mag de geëmotioneerde Dave zijn verhaal vervolgen.

Hij roept de raad op niet te ondertekenen in deze vorm en anders wacht een strijd met de inwoners die zich door deze plannen in de kou gezet voelen door de politiek en zich zorgen maken over de toekomst van ons mooie dorp. “U ziet dat mij dit aan het hart gaat. Laten we in plaats daarvan na deze valse start alsnog energie steken in het gezamenlijk aanpakken van de problematiek i.p.v. juridisch getrouwtrek waar alleen de partijen met veel geld de langste adem hebben en de rest, gemeente en inwoners, verliezers zullen zijn.” Na zijn speech, die langer duurde dan de gebruikelijke vijf minuten, klonk een luid applaus. 

Levi Hoogendoorn spreekt als tweede. “In mijn spreektijd ga ik het niet hebben over mijn onderbuikgevoel. Ik wil het hebben over het bestemmingsplan.” Hij illustreert aan de hand van een powerpoint dat het plan dat de gemeente nu heeft, zeer sterk afwijkt van waar de locatie bij Weideveld en Vrijeveld voor bestemd was in het bestemmingsplan. “Ik wacht op antwoorden van de gemeente”, zegt hij. 

“Dit is niet het bestemmingsplan wijzigen, maar het compleet herschrijven!” Hij ervaart wantrouwen jegens de gemeente. “Kiest u als raad of als partij voor het grote geld van de investeerders, of kiest u voor de mensen die op u gestemd hebben?” vraagt hij zich af. Hij wil wel duidelijk maken dat hij niks heeft tegen een arbeidsmigrant. Ook hij ontvangt een luid applaus.

Als laatste komt inspreker Karel de Vos aan het woord. Hij is bewoner van Weideveld en ondernemer aan de Duitslandweg. “Ik spreek niet alleen namens mijzelf, maar namens heel veel mensen in Bodegraven.”

“Met klem wil ik aan iedereen die aanwezig is, meekijkt op tv of op social media en in het bijzonder de raad benadrukken dat dit een historisch moment is voor Bodegraven, dat het nog niet te laat is en dat dit het moment is te kiezen voor de toekomst van alle Bodegravers.”

“We zijn voor betere huisvesting, maar tegen deze plannen. Stel, je hebt net je droomhuis gekocht en je krijgt ineens te horen dat er een migrantenhotel komt van deze omvang. Terwijl de gemeente dat al wist! Denk daar maar eens over na. “De gemeente heeft onvoldoende kennis van het aantal arbeidsmigranten in het centrum. Ze weten niet wie en hoeveel het er zijn en waar zij werken. Deze kennis is wel nodig. Het huidige plan is daarom te voorbarig opgesteld. Dit zorgt voor, dat er in plaats van minder, meer arbeidsmigranten zullen komen.”

blank

“Ook zijn de appartementencomplexen dicht bij gezinswoningen en dicht bij het Limespark. Wanneer we kijken naar de aard en de omvang van de huidige plannen, betekent dit dat er bijna 1000 nieuwe mensen komen. Dit is een compleet nieuwe wijk, even groot als Weideveld en Vrijeveld bij elkaar. Ook geeft hij aan dat minstens vijf ondernemers van het industrieterrein vertrekken als de plannen doorgaan, omdat ze niet gebaat zijn bij deze overlast.

Ten derde is het vertrouwen in de gemeente geschaad. “De woningen zijn net verkocht in Vrijeveld, en nu komt de gemeente ineens met dit plan. Dit alleen om een paar ondernemers die een zakelijk belang hebben. Hij eindigt met de conclusie: “De huisvesting van arbeidmigranten moet beter, maar het economisch geding mag nooit boven het belang gaan van Bodegravers. De direct omwonenden zijn niet gebaat bij dit migranten hotel.”

Hij haalt aan dat in een poll van Rebonieuws op onze Facebook 88 procent van de stemmen tegen het migrantenhotel is. “Met klem wil ik aan iedereen die aanwezig is, meekijkt op tv of op social media en in het bijzonder de raad benadrukken dat dit een historisch moment is voor Bodegraven, dat het nog niet te laat is en dat dit het moment is te kiezen voor de toekomst van alle Bodegravers.”

Samenvatting

De burgemeester spreekt over het proces dat gaat volgen; “Het is de bedoeling dat er nog een inspreek-avond komt. Hij somt alles nog even op:

“De zorgen van de insprekers zijn:”

  • “Zorgen over beherend toezicht”
  • “Zorgen over de onzekerheid over de vrijkomende panden, waar dan ook in de gemeente”
  • “Zorgen over de schaalgrootte en de locatie”
  • “Zorgen over het vertrouwen in de gemeente”

blank

Door: Anne van Schothorst en Danny de Vries

 

 

 

Advertentie

blank

blank

blank

blank

blank

blank