annemarievisser

Column Annemarie Visser

Sinds Sonja ben ik al dol op talkshows. Weliswaar een quiltypleasure, maar het presenteren ervan stond altijd al ergens op mijn bucketlist. Ik twijfelde dan ook geen moment toen RTV Bodegraven langs kwam met Gesprek van de Dag en vandaar dat ik me nu veelvuldig verdiep in de echte hogeschool Matthijs, Margriet en Jeroen. Om te leren en nu we het toch over bucketlijsten hebben. Vanochtend kwam ik een geweldig item tegen uit M over programmamaker Tim Senders en opa Frits.
Opa had de laatste jaren met heel veel toewijding voor zijn vrouw gezorgd en Tim had gehoopt dat opa, na het wegvallen van deze zware taak, weer een beetje zou opleven. Helaas, niets was minder waar. Opa Frits werd steeds eenzamer en daarom had Tim het plan opgevat om samen een bucketlist te maken. Om alsnog opa’s wildste wensen te vervullen. Wild waren ze absoluut. Zo ging het tweetal inclusief rollator naar de Zwarte Cross, racen op een circuit en stapten ze samen in een luchtballon.

Een leuk en luchtig gebracht onderwerp, maar met daaronder een wereld van veel verdriet. Het overrompelde mij dat dit probleem zo groot is. Maar liefst 2,5 miljoen van de 5 miljoen ouderen in ons land zijn behoorlijk eenzaam en ik vroeg me direct af hoe dit dan zit in Bodegraven-Reeuwijk?

Ik woon hier nu alweer 25 jaar en hoef de plaatselijke super maar in te lopen om te constateren dat we met z’n allen toch een dagje ouder aan het worden zijn. Het dorp vergrijst inmiddels aardig.

Toch las ik merkwaardig genoeg deze week alweer in de krant dat ons gemeentebestuur zich vooral erg druk maakt om ons bedrijfsleven. Dat komt ruimte kort. Ook belangrijk, maar je voelt de lobby alweer aankomen en wordt het in onze gemeente inmiddels niet een beetje te graag ‘U ondernemer vraagt, dan draaien wij onmiddellijk’?

Zijn er misschien geen maatschappelijke vragen die veel meer om die media-aandacht smeken dan het ‘hoe bouwen we weer een paar dozen in ons Groene Hart, die in realiteit nauwelijks een bijdrage leveren aan onze lokale economie of werkgelegenheid!’?

Hoeveel ouderen zijn in onze gemeente eigenlijk eenzaam? En wat kunnen we er als gemeenschap dan aan doen om ze uit dat isolement te halen?

Met elkaar gezond en gezellig ouder worden in Bodegraven-Reeuwijk? Zo’n onderzoek zou ik nu eens echt verfrissend vinden. Dat gaat namelijk een keertje over inwoners zelf. Overigens slim aangepakt door het bedrijfsleven lijkt het me ook nog eens een behoorlijk verdienmodel in de nabije toekomst.

X