annemarievisser

Column Annemarie Visser

Het blijft een mooi gespreksonderwerp tijdens een gezellige BBQ: Wie zijn nu eigenlijk de grootste azijnzeikers in ons dorp? De steeds groter worden groep verontrustende tegenstander die straks de parkeeroverlast werkelijk dragen, zoals Reeuwijk-Brug Oost? De fietsers die geconfronteerd gaan worden met onoverzichtelijke en gevaarlijke situaties? De Veiligheidsdiensten die te laat dreigen te komen in levensbedreigende situaties omdat de Laan vast staat? Of de voorstanders die vallen over een boottrailer meer of minder gedurende twee of drie weekenden per jaar?
Het lijkt als snel op een potje wie plast hier het verst en als vrouw ben ik dat per definitie nooit. Dus hou ik me liever aan de feiten en die zijn helaas schokkend simpel. Er blijkt namelijk helemaal niemand tegen een leuk restaurant aan het eind van de Notaris d’Aumerielaan te zijn. Dat is een gevalletje fakenews. Net iets te graag in leven gehouden. Sterker nog, was de ontwikkelaar hier gewoon binnen het bestemmingsplan gebleven dan zaten we nu al met z’n allen aan de plas een biefstukje weg te prikken.

Maar het sprookje lijkt meer op dat van rupsje-nooit-genoeg. Inclusief een college dat zich te happig wil verbinden aan de wensen van een ondernemer en een bestemmingsplan dat nu eenmaal niet zoiets glashelder bepaald als ‘Loetje leuk, maar Mc Donalds liever niet’

In plaats daarvan wordt er gesproken in horeca-categorieën. Kort door de bocht, 1B, zoals het Wapen of de voormalige Oude Stee mag hier gewoon wel, maar 1c, grootschalig en verkeer aantrekkend, dus een keten zoals Loetje met vergaderzalen, ontbijt lunch en twee tot drie shifts per avond, weer niet.

Dat lijkt duidelijk. Toch stelt de wethouder nu voor dit te vervangen door iets heel ondoorzichtig. Grootschaligheid op deze locatie moet juist gewenst zijn, maar dan spreken we wel af met de projectontwikkelaar dat hij dit hier weer niet mag. Want zo zegt de wethouder: ‘Grootschalig onder voorwaarden is toch het nieuwe kleinschalige!?’

Dat riekt naar juridische mambojambo. Nietszeggende, vage en wellicht onhoudbare constructies waar menig rechter al een dikke streep door heeft gezet.

Rest de vraag wie er echt blijft zitten met de gebakken peren als straks die grootschalige horeca-categorie in het marmer van een bestemmingsplan staat gebeiteld, terwijl de beperkende voorwaarde in de rechtszaal kan gaan sneuvelen.

Ooit deed de SGP het voorstel om heel eenvoudig te gaan voor een veilige horeca-categorie 1B Plus. Handhaving van het huidige bestemmingsplan, maar met het toestaan van een gezellig terras. Het zou de koninklijke weg zijn geweest. Omkleed met voldoende waarborgen als blijkt dat de juridische visie van de wethouder hier opnieuw de plank misslaat.

Gelukkig ben ik totaal ongeschikt voor dit oeverloze politieke woordenspel, waarin de goedgelovige inwoner en kiezer steeds opnieuw verliest. Ach, Lodewijk de 14e zei het al: Na ons de zondvloed!X